Home » Life & Style » Cine au fost Cei Patru Evangheliști, considerați autorii Evangheliilor din Noul Testament

Cine au fost Cei Patru Evangheliști, considerați autorii Evangheliilor din Noul Testament

Voicu Costin / 29.01.2022, 10:00
Cine au fost Cei Patru Evangheliști, considerați autorii Evangheliilor din Noul Testament

Creștinismul are la baza Cartea Sfântă pe care Dumnezeu, alături de apostolii Lui, a lăsat-o oamenilor. Biblia este împărțită în Vechiul și Noul Testament. A doua parte a Bibliei este formată din patru Evanghelii, 21 de epistole, o carte istorică și o carte de revelație. Aceste Evanghelii au fost scrise de Cei Patru Evangheliști. Cine au fost aceștia?

Cine au fost Cei Patru Evangheliști

În tradiția creștină, cei patru evangheliști sunt Matei, Marcu, Luca și Ioan, autorii cărora li s-a atribuit crearea celor patru relatări evanghelice din Noul Testament care poartă următoarele titluri: Evanghelia după Matei, Evanghelia după Marcu, Evanghelia după Luca și Evanghelia după Ioan.

Evangheliile lui Matei, Marcu și Luca sunt cunoscute ca Evangheliile sinoptice, deoarece includ multe din aceleași pilde, adesea în aceeași succesiune. În timp ce perioadele la care sunt datate de obicei, evangheliile sugerează altceva, în mod traditional autorii au fost patru dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus, Ioan și Matei, precum și  Marcu și Luca.

Matei – un fost vameș care a fost chemat de Iisus să fie unul dintre cei doisprezece apostoli;

Marcu – un urmaș al lui Petru și deci un „om apostolic”;

Luca – un doctor care a scris ceea ce este acum cartea lui Luca către Teofil. De asemenea, se știe că a scris cartea Faptele Apostolilor și că a fost un prieten apropiat cu Pavel din Tars;

Ioan – un discipol al lui Isus și cel mai tânăr dintre cei doisprezece apostoli ai săi.

Ei sunt numiți evangheliști, un cuvânt care înseamnă „oameni care dau vestea bună”, deoarece cărțile lor își propun să spună „vestea bună” („evanghelia”) a lui Iisus.

Cum sunt simbolizați aceștia

Evanghelistul Matei, autorul primei relatări a Evangheliei, este simbolizat de un om înaripat sau înger. Evanghelia lui Matei începe cu genealogia lui Iosif de la Avraam. Reprezintă întruparea și natura umană a lui Hristos. Aceasta înseamnă că creștinii ar trebui să-și folosească rațiunea pentru mântuire.

Evanghelistul Marcu, autorul celei de-a doua relatări a Evangheliei, este simbolizat de un leu înaripat – o figură a curajului și a monarhiei. Leul reprezintă, de asemenea, învierea lui Iisus (pentru că se credea că leii dorm cu ochii deschiși, o comparație cu Hristos în mormânt). Aceasta înseamnă că creștinii ar trebui să fie curajoși pe calea mântuirii.

Evanghelistul Luca, autorul celei de-a treia relatări a Evangheliei și Faptele Apostolilor, este simbolizat de un bou sau taur înaripat, o figură de jertfă, slujire și putere. Relatarea lui Luca începe cu îndatoririle lui Zaharia în temple. Reprezintă jertfa lui Iisus în Patima și Răstignirea Sa, precum și Hristos fiind Mare Preot (aceasta reprezintă și ascultarea Mariei). Boul înseamnă că creștinii ar trebui să fie pregătiți să se sacrifice în urma lui Hristos.

Ioan Evanghelistul, autorul celei de-a patra relatări a Evangheliei este simbolizat de un vultur, o figură a cerului. Ioan începe cu o privire de ansamblu eternă asupra lui Iisus și continuă să descrie multe lucruri cu o perspectivă „mai înaltă” decât celelalte trei evanghelii. Reprezintă Înălțarea și natura divină a lui Hristos. Acest lucru simbolizează faptul că creștinii ar trebui să privească eternitatea fără a avea dubii în timp ce călătoresc spre scopul lor de unire cu Dumnezeu.