Home » Când, unde, cum » Ce meserie ar fi avut Iisus Hristos și cu ce se ocupau de fapt cei 12 apostoli ai lui

Ce meserie ar fi avut Iisus Hristos și cu ce se ocupau de fapt cei 12 apostoli ai lui

Manolică Anca / 11.11.2021, 16:56
Ce meserie ar fi avut Iisus Hristos și cu ce se ocupau de fapt cei 12 apostoli ai lui

Cu toții știm despre Iisus Hristos că este Fiul lui Dumnezeu, născut de Fecioara Maria, cel care s-a sacrificat pentru pentru omenire. Este figura centrală și fondatorul creștinătății. Totuși, dincolo de ceea ce ține strict de textele religioase, mulți sunt curioși să afle mai multe despre Mântuitor. Spre exemplu, ce meserie ar fi avut Iisus Hristos, dar și cei 12 apostoli lângă care apare la Cina cea de Taină.

Ce meserie ar fi avut Iisus Hristos

Iisus Hristos a fost și este cel mai dezbătut personaj din istorie. Oamenii au fost dintotdeauna curioși să afle și să înțeleagă care a fost cu adevărat rolul său pe Pământ și dacă a fost cu adevărat Fiul lui Dumnezeu. În privința meseriei sale, el pare să-L fi urmat atât pe Tatăl Său ceresc, cât și pe tatăl Său vitreg de pe Pământ.

Conform istoricilor, Mântuitorul nu ar fi fost tâmplar sau cel puțin nu așa cum înțelegem în zilele noastre această profesie. Din scrierile biblice reiese faptul că acesta a fost, mai degrabă, precum un Rabin sau un profesor. Cu toate acestea, în primii săi ani, din Marcu 6:2-3 se înțelege că a fost, ca și tatăl său vitreg, un „dulgher”, așa cum se traduce astăzi.

Însă, se pare că traducerea aleasă din cuvântul grecesc „tecton” pentru a însemna „dulgher” este puțin greșită. De fapt, „tecton” (în Mark) sau „tekton” (în Mathew) se traduce mai bine prin „antreprenor”, care poate fi contractat la liber. Practic, el a fost un „Om bun la toate”. Deci cine avea nevoie de reparat, proiectat sau construit ceva la acea vreme putea apela la El. Astfel că, probabil, după noțiunea de astăzi a profesiei, Iisus Hristos ar fi fost de meserie „inginer”, potrivit todayifounduot.com.

Cu ce se ocupau cei 12 apostoli ai lui Iisus

În misiunea Sa de pe pământ, Mântuitorul a fost urmat de 12 apostoli, oameni aleşi din popor. Unii dintre ei au devenit foarte cunoscuţi în Biserică, în timp ce despre alţii nu se știu prea multe. Hai să vedem cine era fiecare dintre ei.

1. Andrei (30 noiembrie) s-a născut în Betsaida Galileei, undeva pe ţărmul Lacului Ghenizaret, din nordul Ţării Sfinte. În Sfânta Scriptură descoperim ca a fost fratele lui Simon Petru şi că îndeletnicirea sa era pescuitul. Sfântul Apostol Andrei este numit cel dintâi chemat. A murit răstignit pe o cruce în formă de X, de unde și astăzi numele de crucea Sfântului Andrei.

2. Petru (29 iunie), fiul lui Iona si fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. La fel ca Andrei, și el se ocupa cu pescuitul. Numele său de iudeu era Simon, însă Mântuitorul l-a numit apoi Chifa (piatra).

Iisus Hristos și cei 12 apostoli
Iisus Hristos și cei 12 apostoli

3. Iacob a fost fiul lui Zevedeu şi fratele Evanghelistului Ioan. Alături de acesta din urmă, părăsește corabia în care se ocupau cu pescuitul, și îl urmează pe Iisus. Era cel mai bătrân apostol dintre cei 12 și primul care a suferit moarte martirică, omorât fiind la porunca regelui Irod Agripa.

4. Ioan (7 ianuarie) a fost fiul lui Zevedei şi al Salomiei, fratele lui Iacob. Era cel mai tânăr dintre apostoli, având numai 24 de ani când l-a urmat pe Iisus. În Scriptură este prezentat ca fiind ucenicul iubit al lui Hristos, cel care I-a stat alături Fecioarei Maria la baza crucii pe care a fost răstignit fiul ei. A scris o Evanghelie, trei epistole şi Cartea Apocalipsei.

5. Filip (14 noiembrie) a fost al treilea apostol chemat la misiune de către Iisus. Era originar și el tot din Betsaida Galileei. Nu este relatată nicio îndeletnicire precisă a acestul apostol până în momentul chemării sale la misiune. El a fost cel care l-a adus alături de Iisus pe Natanael. A propovăduit Evanghelia în cetatea Hierapolis (Frigia) unde a fost omorât.

6. Bartolomeu (11 iunie şi 25 august) era de neam din Galaad, Iisus spunând despre el că este un israelian în care nu există vicleşug. Nici despre acesta nu se știe dacă practica o meserie anume în clipa chemării sale ca apostol. Se cunosc detalii despre activitatea sa misionară şi de moartea martirică pe care a suferit-o în cetatea Hierapolis, unde a fost crucificat cu capul în jos.

7. Toma (6 octombrie și în prima duminică după Paşti – Duminica Tomii), numit şi „Geamăn”, s-a născut în Pansada, cetatea Galileei, și la fel ca mulți dintre apostoli se îndeletnicea cu pescuitul. El a fost apostolul care a dorit o dovadă palpabilă a morţii şi învierii lui Iisus, cerând să-I atingă rănile. De aceea, în popor mai este cunoscut și ca „Toma Necredinciosul”.

8. Matei (16 noiembrie) era vameș la acea vreme, dar a renunțat pentru a-L urma pe Hristos, atunci când Mântuitorul i-a spus: „Urmează Mie”. El a fost autorul primei Evanghelii scrisă în limba aramaică.

9. Iacob al lui Alfeu a fost fratele lui Matei, iar tatăl lor se numea Alfeu. A propovăduit Evanghelia în sudul Palestinei şi în Egipt. A murit răstignit pe cruce. Nici despre el nu se relatează că ar fi avut o meserie înainte de chemarea apostolică.

10. Iuda Tadeul a fost fratele lui Iacov cel Tânăr, rudă cu Hristos şi, se pare, că se ocupa cu agricultura. A predicat Evanghelia în Iudeea, Samaria, Idumeea, Siria, Mesopotamia şi Libia.

11. Simon Zilotul (10 mai) sau Natanael a fost mirele de la nunta care a avut loc în Cana Galileei, unde Iisus a transformat apa în vin. Văzând aceasta, el și-a părăsit familia și a decis să îl urmeze pe Mântuitor. Nici despre el nu se știe ce făcea înainte. Aceasta a propovăduit în Mauritania, Africa și Britania, unde și-a dat și sufletul, fiind răstignit şi îngropat.

12. Matia (9 august) este apostolul care l-a înlocuit pe Iuda Iscarioteanul, fiind ales de către ceilalţi apostoli prin tragere la sorţi. Era educat, fiind iniţiat chiar de Dreptul Simeon în tainele Legii. Nu se știe nici despre el ce meserie ar fi avut înainte.