Născut în localitatea Betsaida Galileea, Sfântul Andrei este unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus și, potrivit Sfintei Scripturi, fratele lui Simon (care va deveni apostolul Petru). Ambii au fost pescari, alături de tatăl lor.
În jurul anului 62 Sfântul Andrei este primul dintre Apostoli care L-au cunoscut pe Iisus Hristos, imediat după Botezul Său pe malul Iordanului.
Însă, chemarea sa definitivă datează din momentul în care Iisus l-a întâlnit aruncând împreună cu fratele său mrejele la pescuit, în lacul Tiberiade , și când le-a spus amândurora: “Veniți după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El”.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În Evanghelia după Sfântul Ioan, Andrei este primul numit apostol, ucenic al lui Ioan Botezătorul înainte de chemarea lui Iisus.
În tradiția protobizantină, Andrei este numit “Protoclitul”, adică primul chemat (protoklêtos în greacă). Legendele din primele zile ale Bisericii consemnează activitatea lui misionară în regiunea Mării Negre. Scrierile apocrife religioase menționează faptele Apostolilor Andrei și Petru, Faptele lui Andrei, Faptele lui Pavel.
După Rusalii, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit la Ierusalim, Iudeea, Galileea , apoi a mers să evanghelizeze sciții, etiopienii, galii și diverse alte popoare până la Pont-Euxin.
Mai mult, preoții din Ahaia au avut grijă să trimită bisericilor din toată lumea povestea martiriului la care fuseseră martori oculari. Deși amenințat cu chinul crucii, Andrei a rostit: „Dacă m-aș teme de acest chin, nu aș predica măreția Crucii”.
Potrivit scrierilor bisericești, Andrei a mers în Bizantia, Tracia, Macedonia, Bitinia și în toate ținuturile de lângă Marea Neagră, de la Dunăre și Scitia și până în Crimeia să propovăduiască cuvântul şi iubirea Domnului.
În fiecare loc îi învață pe toți oamenii despre credința cea dreaptă şi despre iubirea lui Hristos. Însă, păgânii încearcă să-l alunge, dar Andrei biruie cu ajutorul Mielului lui Dumnezeu.
După terminarea pelerinajelor în ţinuturile pomenite se întoarce la Bizantia unde este hirotonit episcop. Andrei sfârșește ca mucenic, fiind răstignit lângă Corint, la Patras. Aici, este așezat cu capul în jos pe o cruce in forma de X, cruce ce avea să fie cunoscută drept “Crucea Sfântului Andrei”.
Un text din secolul al IV-lea relatează moartea sa prin crucificare, iar notațiile adăugate în Evul Mediu descriu o cruce în formă de X.
Sfântul Ieronim vorbeşte despre moaștele Sfântului Apostol Andrei care au fost aduse din Patras la Constantinopol în 357, din ordinul împăratului roman Constantin al II-lea. Trupul său a fost apoi transferat la Catedrala Sfântul Andrei din Amalfi (Italia) în 1208, apoi în Bazilica Sfântul Petru din Roma (Orașul Vaticanului) în 1462.
În septembrie 1964, prin decizia Papei Paul al VI-lea, capul Sfântului Andrei este returnat orașului Patras, ca semn de apropiere de creștinii ortodocși din Grecia.
Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul României”.
Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională, iar din 2012, această zi a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Anul acesta 30 noiembrie pică marţi. Atunci, credincioşii pot rosti: „Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”.