Home » Când, unde, cum » Ce s-a ales de Iuda, după ce l-a trădat pe Iisus, și ce a făcut Petru după ce s-a lepădat de Mântuitor

Ce s-a ales de Iuda, după ce l-a trădat pe Iisus, și ce a făcut Petru după ce s-a lepădat de Mântuitor

Violeta Badea / 29.04.2021, 11:34
Ce s-a ales de Iuda, după ce l-a trădat pe Iisus, și ce a făcut Petru după ce s-a lepădat de Mântuitor

Iisus Hristos a fost modelul desăvârșit al iubirii, arâtând oamenilor blândețe, răbdare, iertare, rugăciune și respect. Chiar și așa, Mântuitorul a fost trădat de doi dintre apostolii săi. În acest material veți afla ce s-a ales de Iuda, după ce l-a trădat pe Iisus, și ce a făcut Petru după ce s-a lepădat de Mântuitor.

Ce s-a ales de Iuda, după ce l-a trădat pe Iisus

De ce l-a tradat Iuda pe Iisus
De ce l-a tradat Iuda pe Iisus

Cel mai cunoscut trădător din istorie este, cu siguranță, Iuda Iscarioteanul. Acesta a fost unul dintre cei 12 apostoli care-l însoțeau pe Iisus Hristos pe drumul de la Ghetsimani, după arestarea sa. Momentul trădării a avut loc exact după cina cea de taină. Mântuitorul a spus atunci că unul dintre ei îl va vinde.

„Şi pe când vorbea încă, iată a sosit Iuda, unul dintre cei doisprezece, şi împreună cu el mulţime multă, cu săbii şi cu ciomege, de la arhierei şi de la bătrânii poporului. Iar vânzătorul le-a dat semn, zicând: Pe care-L voi săruta, Acela este: puneţi mâna pe El. Şi îndată, apropiindu-se de Iisus, a zis: Bucură-Te, Învăţătorule! Şi L-a sărutat. Iar Iisus i-a zis: Prietene, pentru ce ai venit? Atunci ei, apropiindu-se, au pus mâinile pe Iisus şi L-au prins” (Matei 26, 47-50).

De-a lungul timpului s-au enumerat numeroase motive, dar nu se știe exact de ce Iuda l-a trădat pe Iisus. Se spune că acest apostol nu a fost niciodată convins că Mântuitorul este Mesia, iar de cele mai multe ori l-a numit  „Rabbi”, mărturisind că Isus nu este cu nimic mai mult decât un învăţător. De asemenea, relația dintre cei doi nu a fost niciodatăuna strânsă,iar acest lucru s-a constatat în urma ordinii generale în care erau enumerați. Petru şi fraţii Iacov şi Ioan sunt întotdeauna enumeraţi primii, iar Iuda era ultimul. În Vechiul Testament regăsimcâteva versete care vorbesc despre trădarea acestuia. Iată unul dintre acestea:

„Ce voiţi să-mi daţi şi eu îl voi da în mâinile voastre. Iar ei s-au învoit cu el pe 30 de arginţi. Şi de atunci căuta un prilej ca să-l dea în mâinile lor” (Matei 26, 14-16)

Ulterior, Iuda a înţeles că a greşit, dar a avut un orgoliu uriaș și nu s-a îndreptat către pocăință. Astfel, acesta a picat în capcana diavolului nu doar o dată, ci de două ori. Atunci când a trădat și atunci când a ajutat sinedriul să-l omoare pe Iisus.

cina cea de taina
Cina cea de taina

Ce a făcut Petru după ce s-a lepădat de Mântuitor

Al doilea apostol care s-a lepădat de Mântuitor este Petru. Acest apostol le-a spus la un moment dat acuzatorilor „Nu-L cunosc” (Luca 22:57), iar motivul principal a fost mândria și lauda. Petru abandonase lupta, spunând celorlalți că se întoarce la prima sa meserie, la pescuit.

Diferența dintre Petru și Iuda este simplă. Primul a realizat ce a făcut și s-a pocăit de lepădarea Sa faţă de Domnul, a fost iertat și vindecat de Mântuitor. După ce a petrecut un timp la pescuit cu ucenicii săi, atunci când L-a văzut pe Iisus ceva s-a schimbat în sufletul și în mintea sa.

„După ce au prânzit, Isus a zis lui Simon Petru: „Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti tu mai mult decât aceştia?” „Da, Doamne”, I-a răspuns Petru, „ştii că Te iubesc.” Isus i-a zis: „Paşte mieluşeii Mei.” (Ioan 21:15).