Home » Film & Seriale » 4 actori care au jucat rolul lui Iisus Hristos. Cum le-a schimbat viața filmul biblic

4 actori care au jucat rolul lui Iisus Hristos. Cum le-a schimbat viața filmul biblic

Manolică Anca / 17.04.2021, 12:40

De-a lungul timpului, cinematografia mondială a fost fascinată de povestea lui Iisus, aducând pe micile ecrane o muțime de filme în care apare figura Lui. Și cum să intri în pielea lui Iisus este ceva cu totul special, actorii care l-au jucat de-a lungul anilor au simțit asta pe propria piele. Iată 5 actori care au jucat rolul lui Iisus Hristos și cum le-a schimbat viața acest rol.

1. Actori care au jucat rolul lui Iisus Hristos. Robert Powell în „Jesus of Nazareth” (1977)

Numai gândul de a te pune în pielea lui Iisus parcă te înfioară, dar să interpretezi personajul Lui într-un film. De-a lungul anilor, actorii care l-au jucat au simțit din plin farmecul acestui rol, dar si blestemul său. Fie că au fost mai buni sau mai slabi, toți au avut dificila misiune de a impresiona publicul. De departe, cel mai cunoscut este și va rămâne Robert Powell, din „Jesus of Nazareth” (1977). Interpretarea sa grandioasă a intrat în istorie, imagina sa fiind asociată des cu ea a Mântuitorului.

Robert Powell în „Jesus of Nazareth”
Robert Powell în „Jesus of Nazareth”

Pe timpul filmărilor, Powell a trecut printr-un regim foarte strict și a ascultat cu sfințenie toate indicațiile regizorului. Mai mult, a trebuit să se căsătoarească cu iubita sa, pentru că regizorul Zeffirelli, un catolic convins, nu a vrut ca cel care îl portretizează pe Iisus să „trăiască în păcat”. Robert Powell a declarat în nenumărate rânduri, după terminarea filmărilor, că experiența interpretării celui mai important personaj din istoria creștinătății a fost una solicitantă și traumatizantă.

După interpretarea acestui rol, actorul Robert Powell a ajuns să creadă că este, cu adevărat, un trimis al lui Dumnezeu, deși se considera ateu înainte de a începe filmările. A continuat să fie activ pe micile ecrane, însă rolul din acest film i-a marcat pentru totdeauna cariera.

2. Jim Caviezel, în „The Passion of the Christ” (2004)

Acesta l-a interpretat pe Iisus în filmul „The Passion of the Christ/Patimile lui Hristos“ (2004), regizat de Mel Gibson şi a reuşit să ofere publicului o interpretare memorabilă. Pe parcursul filmărilor, însă, el a avut mult de pătimit, unii spunând că totul i s-a tras de la blestemul rolului. Mai exact, Caviezel şi-a dislocat umărul, a fost lovit de fulger şi chiar a fost biciuit, din greşeală, alegându-se cu o rană deschisă. După premiera filmului, cu încasări record, actorul a mărturisit că s-a simţit însoţit, la filmări, de „cineva”.

Actori care au jucat rolul lui Iisus Hristos. Jim Caviezel, în „The Passion of the Christ”
Actori care au jucat rolul lui Iisus Hristos. Jim Caviezel, în „The Passion of the Christ”

„Pe toată durata filmărilor am simţit că o prezenţă puternică mă însoţeşte. Din interiorul meu venea o rugă «Nu vreau ca oamenii să mă vadă pe mine. Vreau să-l vadă pe Iisus». A fost lucrul pe care mi l-am dorit mai mult decât orice, să aibă un efect asupra oamenilor pentru ca aceştia să ia în cele din urmă decizia: să-L urmeze sau nu”, a povestit actorul

Deşi a interpretat fără cusur rolul lui Iisus și și-a demonstrat veleitățile actoricești, Jim nu a mai solicitat în roluri de amploare după aceea. Practic, cariera i-a fost marcată de acel rol.

3. Diogo Morgado, în miniseria „The Bible” (2013)

În jurul lui Diogo Morgado s-au născut multe controverse după lansarea peliculei, fiind acuzat chiar că arată prea bine pentru a interpreta rolul Mântuitorului. Invitat în cadrul emisiunii lui Oprah, acesta a vorbit pe larg despre scenele din film care îl bântuie și acum. Actorul a povestit cu lacrimi în ochi cât de impresionat a fost de ce a putut face Iisus pentru omenire. „Când ești acolo pe cruce, ești copleșit de emoții și înțelegi ce sacrificiu a făcut Iisus pentru noi: este vorba de dragostea să necondiționată pentru oameni”.

Diogo Morgado, în miniseria „The Bible”
Diogo Morgado, în miniseria „The Bible”

Bineînțeles că Morgado a devenit rapid un adevărat sex-simbol, iar fanele i-au găsit și o poreclă: „Hot Jesus”. „Nu pot decât să mă bucur, însă sunt actor și nu vreau decât să împărtășesc povești frumose, cred că asta e cel mai important” a spus actorul despre imaginea sa.

4. Actori care au jucat rolul lui Iisus Hristos. Ted Neeley, în „Jesus Christ Superstar”

Ted Neeley, în „Jesus Christ Superstar” 
Ted Neeley, în „Jesus Christ Superstar”

Acest film este un musical despre viața Lui Iisus. În această peliculă, Iuda este prezentat ca un personaj bun, motiv pentru care unii au considerat-o o blasfemie. Iar Ted Neeley a încasat din plin criticile pe această temă, de multe ori fiind lovit cu ouă, roșii sau pietre chiar în tmpul filmărilor.