Home » Life & Style » Biserica din România în care se află o bucată din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos

Biserica din România în care se află o bucată din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos

Manolică Anca / 01.03.2021, 11:41
Biserica din România în care se află o bucată din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos

De-a lungul atâtor veacuri, tradiția creștină a transmis din generație în generație o impresionantă și tulburătoare istorie, care vorbește, printre altele, și de momentul răstignirii pe Sfânta Cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. O jertfă mulțumită căreia am redevenit fiii și moștenitorii Împărăției lui Dumnezeu. În articolul acesta vei afla care este Biserica din România în care se află o bucată din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos.

Răstignirea pe cruce a Mântuitorului

Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, din jertfă pentru noi, pentru a ni se ierta păcatele. Anul în care s-a întâmplat acest lucru a fost intens dezbătut de istorici, concluzionându-se că evenimentul a avut loc vineri, 3 aprilie, în anul 33.„Iar Iisus strigând iarăși cu glas mare, Și-a dat duhul. Și, iată!, catapeteasma templului s-a rupt, de sus și pana jos, în două, și pământul s-a cutremurat și pietrele s-au despicat”, se arată în Biblie.

După ce Mântuitorul a fost coborât de pe Sfânta Cruce, aceasta împreună cu celelalte două au fost aruncate într-o cisternă cu apă. De-a lungul timpului, această cisternă săpată în piatră a fost dezafectată, oamenii începând să arunce gunoaie în ea. După aproape trei secole de la eveniment, în anul 326, mama împăratului Constantin cel Mare, Elena, a poruncit să se găsească Crucea pe care a fost răstignit Iisus. După îndelungi săpături în jurul Ierusalimului, Sfânta Cruce a fost găsită, putând fi deosebită de celelalte două cruci, prin puterea de tămăduire pe care o avea asupra bolnavilor.

Imaginea răstignirii lui Iisus Hristos
Imaginea răstignirii lui Iisus Hristos

Bucăți din aceasta au fost trimise la mai multe biserici din întreaga lume, una mai mare fiind așezată și în Biserica Învierii, din Ierusalim, sfinţită în ziua de 13 septembrie 335. Cinstirea Sfintei Cruci are loc, în fiecare an, în ziua de 14 septembrie. Atunci, a fost înalţată înaintea poporului şi scoasă spre închinare, de către Sfântul Macarie, episcopul Ierusalimului.

Biserica din România în care se află o bucată din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos

Din fericire, și o biserică din România are o bucată din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Bucata din Crucea Mântuitorului a ajuns în România în anul 2004, atunci când se sărbătorea Sfântul Nicolae. Ea a fost donată de către preoții olandezi, după ce vreme de aproape 1.000 de ani a stat la Catedrala Sfântul Gertrudis, din Amsterdam.

Astăzi, această bucată din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos se află la schitul din stațiunea montană Păltiniș, din județul Sibiu. Aici a ajuns în anul 2006, atunci când a fost donată de către P.S. Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, care a adus-o de la Poiana Mărului, din Caraș-Severin. De când a fost adusă în județul Sibiu, stațiunea a devenit un adevărat loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioși care își doresc să vadă cu ochii lor o parte din minunea săvârșită. Sute de credincioși trec zilnic pragul schitului, pentru a se închina la Sfânta Cruce.

Schitul din stațiunea montană Păltiniș, din județul Sibiu
Schitul din stațiunea montană Păltiniș, din județul Sibiu

În iconografia ortodoxă, Sfinții Împărați Constantin și Elena au între ei așezată Sfânta Cruce, pentru că Sfântul Constantin a descoperit Crucea pe cer, iar Sfânta Elena în pământ.