Home » Știri » Ce spune Biblia despre divorț. Singura situație în care se poate ajunge la despărțire. Sfaturi duhovnicești prețioase

Ce spune Biblia despre divorț. Singura situație în care se poate ajunge la despărțire. Sfaturi duhovnicești prețioase

Violeta Badea / 16.02.2021, 15:47
Ce spune Biblia despre divorț. Singura situație în care se poate ajunge la despărțire. Sfaturi duhovnicești prețioase

Ce spune Biblia despre divorț. Singura situație în care se poate ajunge la despărțire. Sfaturi duhovnicești prețioase. În societatea de astăzi există tot mai multe cazuri de divorț. Lumea este foarte permisivă şi îl încurajează, dar din punctul de vedere al Bisericii nu este o soluție. În continuare veți afla ce spune Biblia despre divorț și care este singura situație în care se poate ajunge la despărțire.

Parintele Rafail Noica ii sfatuieste pe cei care au probleme in casnicie sa apeleze la rugaciune
Parintele Rafail Noica ii sfatuieste pe cei care au probleme in casnicie sa apeleze la rugaciune

Ce spune Biblia despre divorț

Biserica nu pare să fie de acord cu divorțul și recăsătorirea, cu excepția adulterului sau a abandonării căminului conjugal. Acest lucru este menționat destul de clar în Vechiul Testament, în Maleahi 2:16a: „ Eu urăsc despărţirea în căsătorie, zice Domnul, Dumnezeul lui Israel”. Astfel, se merge pe ideea că tinerii trebuie să conștintizeze că o căsătorie se încheie pe viață, și că nicidecum nu este ceva în care intri și apoi să ieși când dorești.

Biblia îi sfătuiește pe oameni să găsească soluții atunci când au neînțelegeri, astfel în Sfânta Evanghelie după Ioan este menționat „ În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea”. De asemenea, în Noul Testament, lui Iisus i-au fost puse întrebări legate de divorţ, iar Mântuitorul a răspuns că Moise a permis divorţul din cauza împietririi inimii lor.

„Oare n-aţi citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască, şi a zis: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup?” Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă (Matei 19:4-6).

Părintele Rafail Noica a vorbit despre divorț și a menționt că despărțirea nu este o soluție, iar cei care o fac până la urmă trebuie să o facă cu multă atenție față de celălalt. Părintele îi sfătuiește pe cei căsătoriți să apeleze la rugăciune atunci când trec prin momente grele.

Biblia ii permite unei persoane casatorite sa puna capat legaturii conjugale pe motivul infidelitatii
Biblia ii permite unei persoane casatorite sa puna capat legaturii conjugale pe motivul infidelitatii

Singura situație în care se poate ajunge la despărțire

Biblia îi permite unei persoane căsătorite să pună capăt legăturii conjugale pe motivul imoralităţii sexuale a partenerului (Matei 19:9). Aceasta înseamnă că, în urma unui act de infidelitate, partenerul trădat are dreptul de a decide dacă va rămâne cu partenerul infidel sau se va ajunge la divorţ. Aceasta este o decizie personală (Galateni 6:5).

De asemenea, Apostolul Pavel a adăugat învăţăturilor lui Iisus ceea ce se numeşte „acordul lui Pavel”. Pavel a precizat că dacă o soţie necredincioasă îşi părăseşte soţul credincios, acesta nu mai este legat de relaţia lor de căsătorie, ci este liber să se recăsătorească (1 Corinteni 7:15).

Dumnezeu nu este de acord cu divorțul în cazul în care la baza neînțelegerilor sunt lucruri banale, cum ar fi unele nemulţumiri legate de partenerul conjugal. Prin urmare, decizia de a divorţa trebuie tratată cu multă seriozitate (Maleahi 2:16; Matei 19:3-6).

„Eu vă spun că cine divorţează de soţia lui dintr-un alt motiv decât fornicaţia o face să comită adulter.” (Matei 5:32).