Home » Știri » Cine a fost Sfântul Haralambie, tămăduitorul de boli grave. Ce rugăciune miraculoasă este bine să rostești

Cine a fost Sfântul Haralambie, tămăduitorul de boli grave. Ce rugăciune miraculoasă este bine să rostești

Alexandru Cazacu / 09.02.2021, 15:18
Cine a fost Sfântul Haralambie, tămăduitorul de boli grave. Ce rugăciune miraculoasă este bine să rostești

Creștinii ortodocși din lumea întreagă îl prăznuiesc pe Sf. Haralambie în fiecare an la data de 10 februarie. Cine a fost făcătorul de minuni și tămăduitorul de boli grave Haralambie. Dacă sunt rostite din iubire și cu credință, rugăciunile adresate Sf. Haralambie pot face mari minuni.

Cine a fost Sfântul Haralambie, tămăduitorul de boli grave

Mai multe părți din moaștele Sf. Haralambie sunt aflate la Mănăstirea Miclăușeni din Iași. Sfântul Haralambie a trăit în secolul al treilea și era cunoscut ca fiind tămăduitor de boli. Acesta a fost numit episcop al cetății Magnezia, situată pe teritoriul Asiei. De pe urma propovăduirii sale a cuvântului lui Dumnezeu, Sf. Haralambie a fost prins și jupuit de viu.

Atunci, Sfântul Haralambie nu s-a văitat nici nu a plâns, ba chiar le-a mulțumit prigonitorilor săi, numindu-i frați. După mai multe chinuri îngrozitoare, Sfântul Haralambie a murit în temniță. Cu toate acestea, suferința i-a fost răsplătită prin cununa muceniciei. O parte din moaștele sale se află la Iași, unde credincioșii vin și se închină în fiecare an.

Sfântul Haralambie, mare tămăduitor de boli

În timpul vieții sale, Sf. Haralambie a fost un mare vindecător al bolilor atât ale oamenilor cât și a animalelor. Se spune că Haralambie, știut ca Aralampie, Haralam, Aralam sau Aralambie, este cel care ține molimele grele în frâu. Asta deoarece, atunci când Dumnezeu a împărțit sfinților îndatoririle Sf. Haralambie a ajuns mai târziu.

Așadar, neavând ce să-i dea și Sfântului Haralambie, Dumnezeu i-a dat acestuia o cățea cu un lanț de aur la gât, care ar reprezenta ciuma, pe care Sfântul tămăduitor Haralambie trebuia să o elibereze atunci când oamenii își pierdeau credința. De asemenea, în icoane, mucenicul apare ținând ciuma de lanț. Potrivit legendei, Sf. Haralambie a lăsat cu limbă de moarte ca oriunde se va afla o parte din corpul său, aceasta să fie veșnic păzită de ciumă.

Cine a fost Sfântul Mucenic Haralambie, tămăduitorul de boli
Cine a fost Sfântul Mucenic Haralambie, tămăduitorul de boli

Cum se ține ziua Sfântului Haralambie

Femeile de pe la sate, pentru a ține boala și necuratul departe de casele lor, au obiceiul de a coace un colac înainte de răsărit și îl aruncă în cele patru zări. Ele fac acest lucru deoarece se crede că Sf. Haralambie vine și ia sufletul omului. În această zi de sărbătoare lumea nu muncește.

Gospodinele fac pomeni la biserică, stropesc cu aghiazmă grădinile, casele sau animalele. De obicei, în ziua Sfântului Haralambie, acestea dau de pomană în special pentru cei care au avut parte de o moarte violentă. Credincioșii care țin această sărbătoare sunt binecuvântați cu sănătate și recolte bogate.

Rugăciune de Sfântul Haralambie pentru însănătoșire

”Sfinte Mucenice Haralambie, primește această rugăciune pe care cu umilință ți-o aducem și ne izbăvește din toate necazurile! Deși suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe şi grele pe care le săvârșim în tot timpul vieții noastre și în tot ceasul, totuși, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc și celor ce se pocăiesc cu credință întru numele Domnului, îndrăznim cu umilință să mărturisim înaintea ta că am greșit.

Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile și de toate primejdiile și pentru întărirea noastră în credința cea adevărată. Amin!”