Home » Life & Style » Biserica din România în care se află spini din coroana lui Iisus Hristos

Biserica din România în care se află spini din coroana lui Iisus Hristos

Violeta Badea / 24.02.2021, 09:39
Biserica din România în care se află spini din coroana lui Iisus Hristos

Biserica din România în care se află spini din coroana lui Iisus Hristos. Într-o biserică abandonată din România stă ascunsă una dintre cele mai prețioase comori din istorie. Acolo au fost găsite dovezi care să ateste existența lui Iisus Hristos. În acest articol veți afla ce descoperiri s-au făcut și în ce zonă se află clădirea care, din păcate, stă să cadă.

Biserica din România în care se află spini din coroana lui Iisus

Iisus Hristos a fost rastignit pe o cruce
Iisus Hristos a fost rastignit pe o cruce

Toată lumea cunoaște povestea tristă a lui Iisus Hristos și modul tragic în care a sfârșit pe cruce, după ce a fost răstignit. Oamenii au citit asta în cărți, deoarece nu au existat dovezi palpabile care să ateste existența lui Iisus pe Pământ. Însă, într-o micuță biserică din Transilvania, aflată în prag de prăbușire, s-au descoperit anumite fragmente din coroana de spini a lui Iisus.

Aceasta este o adevărată lovitură de imagine pentru țara noastră, fiind vorba despre spini din coroana pe care a purtat-o pe cap fiul lui Dumnezeu, în ultimele sale zile de viață. Însă, monumentul istoric se află într-o stare deplorabilă și pare uitat de lume. Biserica se află în satul Jelna, comuna Budacu de Jos, județul Bistrița-Năsăud, iar distanța față de oraș este de aproximativ 20 de minute.

Cine a făcut descoperirea

Cel care a făcut descoperirea și a analizat în detaliu biserica este istoricul Adinel Dincă de la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca. Acesta a spus că biserica din Jelna a fost construita undeva în secolul al XIV-lea și este una dintre cele mai bine documentate monumente din Transilvania.

Acest lucru se datorează unui registru de socoteli, care are în jur de 200 de pagini. Istoricul Adinel Dincă susține că biserica din Jelna ascunde într-o cruce un ac din coroana de spini a lui Iisus Hristos. Crucea se află în interiorul clădirii.

„Am avut plăcerea de a găsi informaţii despre această biserică inclusiv la Vatican. Este una dintre cele mai bine documentate biserici din Transilvania”, a mărturisit Adinel Dincă, citat de adevarul.ro.

Coroana de spini a lui Iisus Hristos este considerată ca fiind cea mai de preț coroană din storie. Mântuitorul a purtat coroana pe drumul spre Dealul Golgota și a fost pusă în batjocură pe capul Mântuitorului de către soldații romani. În prezent, coroana se află în catedrala Notre Dame din Paris din anul 1239. Se spune că în anul 913 coroana a ajuns de la Ierusalim în Bizanț.

Pe parcursul drumului spinii s-au împrăștiat de-a lungul secolelor și prin daniile efectuate fie de împăratul Bizanțului, fie apoi de regele Franței. Au fost aproape 70, de aceeași natură, care se reclamă drept originali. Doi dintre ei, s-ar afla în România. Un alt spin din coroana de spini este în posesia catedralei catolice Sf. Iosif din Capitală.

Ce descoperiri s-au mai făcut în biserica din Jelna

Coroana de spini a Mantuitorului se afla in catedrala Notre Dame
Coroana de spini a Mantuitorului se afla in catedrala Notre Dame

Biserica Evanghelică din Jelna a fost construită în anul 1482 și pictată la jumătatea anilor 1500. La început, lăcașul de cult a fost catolic și purta hramul Sfântului Petru. Unii istorici spun că tot aici s-ar afla fragmente din veşmântul Fecioarei Maria. Biserica Evanghelică din Jelna nu a fost reabilitată și este aproape să cadă. În timp ce într-o altă țară bogăția ei ar fi fost exploatată la maximum.

De asemenea, tot aici a fost descoperită o pictură murală, care mai poate fi întâlnită doar în două biserici din Italia şi într-una din Strasbourg. Aceasta este o copie a unei opere semnate de Giotto di Bondone, un pictor şi arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene şi predecesorul artei moderne.