Home » Când, unde, cum » Cum arăta de fapt Iisus. Detaliile care fac referire la imaginea Mântuitorului

Cum arăta de fapt Iisus. Detaliile care fac referire la imaginea Mântuitorului

Manolică Anca / 27.04.2021, 15:47
Cum arăta de fapt Iisus. Detaliile care fac referire la imaginea Mântuitorului

Cum arăta de fapt Iisus. Timp de secole, imaginea cea mai comună a lui Iisus Hristos, cel puțin în culturile occidentale, a fost cea a unui bărbat cu barbă, cu pielea deschisă, cu părul lung, ondulat, brunet deschis sau blond și (adesea) ochi albaștri. Însă, Biblia nu-l descrie mai deloc fizic pe Iisus. Iată ce indică dovezile adunate de-a lungul timpului.

Cum arăta de fapt Iisus. Ce spune Biblia

Biblia oferă câteva doar indicii despre aspectul fizic al lui Hristos. Majoritatea informațiilor pe care le știm despre Iisus provin din primele patru cărți ale Noului Testament, Evangheliile lui Matei, Marcu, Luca și Ioan. Potrivit Evangheliilor, Iisus a fost un om evreu născut în Betleem și crescut în orașul Nazaret, în Galileea, în secolul I d.Hr.

Știm că Iisus avea aproximativ 30 de ani când a început slujirea (Luca 3:23), însă Biblia nu spune practic nimic despre înfățișarea lui, cu excepția faptului că nu s-a remarcat într-un mod anume. Pentru mulți cărturari, Apocalipsa 1: 14-15 oferă un indiciu despre pielea lui: era de o nuanță mai închisă, iar părul lui avea o textură lânoasă – „era alb ca lâna albă, albă ca zăpada. Ochii lui erau ca o flacără de foc, picioarele lui erau ca un bronz lustruit, rafinat ca într-un cuptor.”

Iisus Hristos
Iisus Hristosf

Cum s-au schimbat reprezentările lui Iisus de-a lungul secolelor

Unele dintre cele mai vechi reprezentări grafice cunoscute ale lui Iisus datează de la mijlocul secolului al III-lea d.Hr., la mai mult de două secole după moartea sa. Acestea sunt picturile din vechile catacombe ale Sf. Domitilla din Roma, descoperite în urmă cu aproximativ 400 de ani. Reflectând una dintre cele mai cunoscute imagini ale lui Isus la acea vreme, picturile îl înfățișează pe Iisus ca Păstorul cel Bun, un tânăr, cu părul scurt, fără barbă, cu un miel pe umeri.

Un alt portret rar al lui Iisus a fost descoperit în 2018 pe zidurile ruinate ale unei biserici din sudul Israelului. Aceasta este cea mai veche imagine cunoscută a lui Hristos găsită în Israel, fiind pictată în secolul al VI-lea d.Hr., și înfățișându-l pe Iisus cu părul mai scurt și creț, o descriere comună, mai degrabă, regiunii de est a imperiului bizantin, în special în regiunea Egiptului și a Siriei-Palestina. Aceasta, însă, dar a dispărut din arta bizantină ulterioară.

Halatul lung și giulgiul din Torino

Imaginea cu părul lung și barbă a lui Iisus care a apărut începând cu secolul al IV-lea d.Hr. a fost puternic influențată de reprezentările zeilor greci și romani, mai ales a atotputernicului zeu grec Zeus. Din acel moment, Iisus a început să fie înfățișat într-un halat lung, așezat pe un tron, uneori cu o aură în jurul capului.

Dintre numeroasele relicve posibile legate de Iisus care au apărut până acum, de departe, cea mai cunoscută este Giulgiul din Torino, care a apărut în 1354. Credincioșii au susținut că Iisus a fost înfășurat în bucata de in după ce a fost răstignit pe cruce și că giulgiul poartă imaginea clară a feței sale. Însă, mulți experți au considerat giulgiul ca fiind unul fals, chiar și Vaticanul făcând referire la el ca la „o icoană” mai degrabă decât ca o relicvă, potrivit history.com.

Giulgiul din Torino
Giulgiul din Torino

Cum arăta de fapt Iisus. Ce spune cercetarea și știința despre Iisus

În anul 2001, un artist medical pensionat pe nume Richard Neave a condus o echipă de antropologi medico-legali israelieni și britanici și programatori de calculatoare în crearea computerizată a unei noi imagini a lui Iisus, bazată pe un craniu israelian ce data din primul secol d. Hr., și cunoștințele lor despre cum arătau evreii pe atunci.

Deși nimeni nu susține că este o reconstrucție a felului în care arăta Iisus însuși, savanții consideră că această imagine: înălțime de aproximativ 160 cm, cu pielea mai închisă, ochii închiși la culoare și părul mai scurt și mai ondulat, este mai precisă decât multe reprezentări artistice ale fiului lui Dumnezeu.

În cartea lui din 2018 „Cum arăta Iisus?” Joan Taylor, un profesor de origini creștine, a folosit rămășițe arheologice, texte istorice și arta funerară egipteană antică pentru a concluziona că, la fel ca majoritatea oamenilor din Iudeea și Egipt din vremea respectivă, Iisus avea cel mai probabil ochi căprui, păr brunet-închis până la negru și piele brun-măslinie. Este posibil să fi avut 166 cm înălțime, înălțimea medie a bărbatului la acea vreme.

Deși toate aceste descrieri tind să se apropie de adevăr, nu vom putea ști niciodată cu adevărat exact cum arăta Iisus Hristos!