Home » Când, unde, cum » Ce este Drumul Crucii sau Calea Durerii. Ce semnifică de fapt și de câte ori s-a oprit Iisus până la Dealul Golgota

Ce este Drumul Crucii sau Calea Durerii. Ce semnifică de fapt și de câte ori s-a oprit Iisus până la Dealul Golgota

Manolică Anca / 28.04.2021, 11:40
Ce este Drumul Crucii sau Calea Durerii. Ce semnifică de fapt și de câte ori s-a oprit Iisus până la Dealul Golgota

Iisus Hristos a pătimit enorm până să fie răstignit pe cruce, pe Dealul Golgota. Cel care avea să se sacrifice pentru iertarea păcatelor oamenilor a parcurs un drum plin de chinuri și durere, până a ajuns, în cele din urmă la locul răstignirii sale. Iată ce este Drumul Crucii sau Calea Durerii și de câte ori s-a oprit Iisus până la Dealul Golgota.

Ce este Drumul Crucii sau Calea Durerii

Ce este Drumul Crucii sau Calea Durerii. Acest drum amintește neîncetat de durerea pe care a pătimit-o Iisus până în momentul răstignirii sale pe cruce, pe Dealul Golgota. Drumul Crucii sau Via Dolorosa este o rută care se regăsește în Orașul Vechi din Ierusalim despre care se spune că a fost calea pe care Mântuitorul a fost dus spre Răstignire, începând cu judecarea Sa în pretoriu și terminând cu punerea Sa în mormântul gol.

Așadar, Drumul Crucii, în tradiția creștină, semnifică, pe lângă traseul parcurs de Mântuitor până pe Dealul Golgotei, toate Patimile Sale în Ierusalim, începând cu arestarea Sa şi terminând cu punerea Lui în mormânt. Traseul, în sine, măsoară aproximativ 600 de metri și a devenit, de-a lungul timpului, loc de pelerinaj pentru milioane de creștini din toată lumea.

Iisus, în drumul Său spre răstignire
Iisus, în drumul Său spre răstignire

Drumul de astăzi nu corespunde în totalitate cu cel parcurs de Iisus, fiindcă oraşul a fost supus unor schimbări radicale în urma sistematizării din secolele al II-lea și al V-lea. Odată cu secolul XIX, lucrurile au început să se așeze și să aibă forma din prezent. Astfel, Drumul Crucii pornește astăzi de la ruinele fostei cetăți romane Antonia, de la divanul lui Pilat și ține până la Golgota, locul răstignirii Sale pe cruce.

Care sunt cele 14 opriri ale Mântuitorului

Ce este Drumul Crucii sau Calea Durerii. Acesta reprezintă un traseu cu 14 opriri, toate legate de pătimirile Domnului. După tradiția Bisericii din Ierusalim, primele două dintre ele se află pe teritoriul Pretoriului (Fortăreaţa Antonia), următoarele şapte, în oraş, iar celelalte cinci în interior Bisericii Sfântului Mormânt. La fiecare dintre cele 14 opriri sunt ridicate mici altare în cinstea mântuitoarelor Sale Patimi. Iată care sunt cele 14 opriri ale Mântuitorului:

 1. Curtea casei lui Pilat din Pont – aici a avut loc judecata lui Iisus Hristos şi condamnarea Sa la moarte.
 2. Punerea crucii pe umerii Mântuitorului şi pornirea spre Golgota (Matei 27, 31).
 3. Prima cădere a lui Iisus sub povara crucii (după tradiţie).
 4. Întâlnirea lui Hristos cu Maica Sa (după tradiţie).
 5. Simon Cirineanul ridică crucea Domnului, spre a-L ajuta (Matei 27, 32; Marcu 15, 21; Luca 23, 26).
 6. Întâlnirea Domnului cu Veronica și momentul când Hristos își şterge chipul cu mahrama (conform unei vechi tradiţii creştine).
 7. A doua cădere a Fiului lui Dumnezeu la pământ (tradiţie medievală).
 8. Întâlnirea Domnului cu femeile mironosiţe (Luca 23, 27-31).
 9. A treia cădere a lui Iisus la pământ (tradiţie medievală).
 10. Dealul Golgota – dezbrăcarea Mântuitorului de haine (Ioan 19, 40).
 11. Răstignirea Domnului pe cruce (Marcu 15, 22-32).
 12. Moartea lui Iisus Hristos (Ioan 19, 28-30).
 13. Coborârea Mântuitorului de pe cruce – Piatra Ungerii (Matei 27, 57-61).
 14. Punerea lui Iisus în mormânt şi Învierea (Luca 24, 1-7).

Potrivit scrierilor biblice, Iisus Hristos i-a cerut Tatălui să îi ierte pe oameni că „nu știu ce fac”.

„Părinte iartă-le lor, că nu ştiu ce fac” (Luca 23, 34)