Home » Când, unde, cum » Când s-a născut de fapt Iisus Hristos. Detalii din Biblie care fac referire la anul nașterii

Când s-a născut de fapt Iisus Hristos. Detalii din Biblie care fac referire la anul nașterii

Manolică Anca / 14.01.2022, 12:52
Când s-a născut de fapt Iisus Hristos. Detalii din Biblie care fac referire la anul nașterii

Când s-a născut de fapt Iisus Hristos. Acest moment a reprezentat un punct de maxim interes pentru toți teologii Bisericii, Iisus fiind fiul lui Dumnezeu și numărătoarea anilor omenirii începând de la anul nașterii Lui. Așadar s-a născut sau nu Mântuitorul în anul 1? Diferite profeţii din Vechiul Testament şi sărbători păgâne au fost luate în calcul pentru a stabili această zi. Iată ce se știe.

Când s-a născut de fapt Mântuitorul Iisus Hristos

Iisus Hristos este unul dintre cele mai importante personaje care a marcat definitiv lumea în care trăim. Fiu al lui Dumnezeu, cu toții știm că S-a născut pe 25 decembrie, Fecioara Maria aducându-L pe lume într-o iese din Betleem. Pentru a se calcula data nașterii Sale, s-au luat în calcul profeții din Vechiului Testament, calcule și legături cu tradiții romane.

Dionisie cel Smerit sau Dionisie Exiguul (470- 545) a rămas în istorie ca fiind cel care a propus ca numărarea anilor să înceapă cu anul nașterii lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, nu a explicat niciodată cum a stabilit acest an al nașterii, el folosind un tabel cu datele de prăznuire a Sfintelor Paști. Totuși, Biblia ne oferă indicii cu privire la nașterea lui Iisus pe baza referirilor la conducătorii Imperiului Roman de la acea vreme.

„Luna şi ziua naşterii lui Iisus nu le ştim. 25 decembrie este sărbătoarea romană a solstiţiului de iarnă (Ziua Naşterii Soarelui Învingător), pe care creştinii au transformat-o în Ziua Naşterii lui Hristos, Soarele Dreptăţii, făcând din ea sărbătoare imperială, sfântă şi obligatorie.

Ştiind că Irod, în timpul căruia S-a născut Iisus, murise în luna aprilie a anului 4 î.Hr, Naşterea Domnului a avut loc, cel mai probabil, în toamna anului 5 î.Hr”, spune arhimandritul Teofil Lefter, potrivit doxologia.ro.

Sărbătorirea concomitentă a naşterii şi a botezului lui Iisus

Părintele a amintit despre obiceiul din primele secole creștine, cu precădere în Biserica de Răsărit, când naşterea lui Iisus era sărbătorită în aceeaşi zi cu botezul Său, pe 6 ianuarie. Tot despre asta a vorbit și Patriarhul Daniel, în volumul „Daruri de Crăciun – înţelesuri ale sărbătorii Naşterii Domnului”, publicat de editura Basilica 2013.

„Această dublă sărbătoare era numită în genere sărbătoarea Arătării Domnului (Teofania şi Epifania). Se credea că Domnul Iisus Hristos S-a născut în aceeaşi zi a anului în care mai târziu, peste treizeci de ani, S-a botezat”, spune Patriarhul Daniel, potrivit Adevărul.

Sărbătoarea Naşterii Domnului a fost mutată pe 25 decembrie în Biserica din Antiohia, în jurul anului 375, apoi la Constantinopol în anul 379. În prima jumătate a secolului al V-lea, a fost introdusă și în Biserica Alexandriei şi apoi a Ierusalimului, devenind o dată generală în aproape toată creştinătatea răsăriteană. Doar armenii mai serbează și astăzi Naşterea Domnului pe 6 ianuarie, împreună cu Botezul.

Când s-a născut de fapt Iisus Hristos
Când s-a născut de fapt Iisus Hristos

De asemenea, Patriarhul mai aduce un argument în discuție. Fixarea sărbătorii Naşterii Domnului pe 25 decembrie a fost o luptă mpotriva cultului păgân al Naşterii Zeului Soare, mai ales după ce, în anul 274, împăratul Aurelian a introdus la Roma sărbătoarea păgână de origine orientală a zeului Mitra. „Deci, data de 25 decembrie ca zi de serbare a Naşterii Domnului Iisus Hristos are atât semnificaţii teologice, cât şi pastoral-misionare”, mai spune Preafericitul.

Alte detalii din Biblie care fac referire la anul nașterii

Momentul Naşterii Domnului a avut loc către sfârşitul domniei lui Irod (74-4 î.Hr.), Sfântul Dionisie Exiguul fixându-l în anul 753 de la întemeierea Romei, de când au început să se numere anii erei creştine. „Iar dacă S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele” (Matei 2, 1).

Atunci când scrie despre Naşterea Domnului, Matei vorbește şi de moartea lui Irod: „După moartea lui Irod, iată că îngerul Domnului s-a arătat în vis lui Iosif“ (Matei 2, 19).

„Conform datelor istorice, aflăm că Irod cel Mare a murit în luna martie a anului 4 î.Hr., iar Naşterea Domnului trebuie să fi avut loc înaintea acestei date, cu cel puţin 40 de zile. Putem data exact moartea lui Irod, pentru că istoricul Iosif Flaviu consemnează că acesta a murit în preajma unei eclipse. Astrologii au datat această eclipsă pe 12 martie anul 4 î.Hr.”, scrie într-un articol postat pe basilica.ro.

Aceeași sursă mai spune că pentru a spune cu exactitate data când s-a născut de fapt Mântuitorul Iisus Hristos, Dionisie Exiguul a aproximat anul morţii lui Irod cu anul de domnie al împăratului Octavian Augustus, conducătorul Imperiului Roman. Însă Dionisie a omis cel puțin 4 ani de domnie, timp în care el a domnit sub numele de Octavian.  Astfel, moartea lui Irod a fost calculată greșit cu 4 ani în plus, deducând că Naşterea lui Hristos a avut loc mai devreme de anul 1 pe care Dionisie l-a stabilit ca anul erei de după Hristos.

Pe de altă parte, site-ul agenţiei de presă a Patriarhiei Române scrie că dacă luăm în calcul informațiile de la Matei şi Luca, cele spuse de istoricul Iosif Flaviu cu privire la sfârşitul vieţii lui Irod, dar şi datele oferite de astronomia modernă, am putea afirma că Naşterea lui Iisus Hristos a avut loc în iarna dintre anii 5 şi 4 înainte de era noastră, înainte de moartea lui Irod. Totuși, există istorici care împing data spre anii 7-6 înaintea erei creştine. Nimic nu se știe cu certitudine.