Home » Când, unde, cum » Unde se află mormântul lui Irod. Blestemul de care a avut parte arheologul care l-a descoperit

Unde se află mormântul lui Irod. Blestemul de care a avut parte arheologul care l-a descoperit

Manolică Anca / 30.04.2021, 16:48
Unde se află mormântul lui Irod. Blestemul de care a avut parte arheologul care l-a descoperit

Irod cel Mare a rămas în istoria creștină ca fiind una dintre cele mai dispreţuite figuri ale Vechiului Testament, cunoscut pentru masacrul tuturor pruncilor de sex masculin, cu vârsta sub doi ani, din Bethleem. Această pată neagră a umbrit faptul că el a fost şi un geniu al arhitecturii. Au fost construite numeroase fortărețe, temple şi oraşe sub comanda lui, însă, în ciuda acestora, locul unde se află mormântul lui Irod a rămas un mister a rămas nedescifrat decenii la rând.

Unde se află mormântul lui Irod

În tradiția creștină, Regele Irod va rămâne cunoscut ca fiind cel care a ordonat uciderea pruncilor din Bethleem. Episodul negru este scris în Evanghelia după Matei, unde se spune că Irod a decis uciderea tuturor pruncilor băieți mai mici de doi ani din Bethleem, locul nașterii lui Iisus. Acestuia îi era teama că și-ar putea pierde tronul în fața noului „rege al iudeilor”. Printre copiii uciși la comanda lui ar fi fost, se spune, și doi băieți ai lui Irod.

După moartea lui, trupul i-a fost cărat, în procesiune, până la fortăreață Herodion, aflată la o distanță mică de Bethleem. Însă, s-a spus doar că trupul a fost înmormântat în Herodion, după urcarea pantei, fără a se da vreo informație precisă asupra locului unde se află mormântul lui Irod.

Și-a construit propriul mormânt

Între anii 23-20 î.Hr, Irod cel Mare a construit, în pustietate, la o altitudine de 758 de metri, pe o suprafață de cinci hectare, o puternică fortăreață și un palat. Acestea au fost ridicate pe un deal asemănător unui vulcan, la o distanță de 12 kilometri sud de Ierusalim și la 5 kilometri sud-est de Bethleem.

Potrivit arheologilor israelieni, structura a fost planificată pentru a servi ca monument funerar, palatul fiind dotat cu o piscină, chiar și cu un teatru cu o capacitate de 450 de persoane.

Unde se află mormântul lui Irod a fost un mister vreme de multe decenii
Unde se află mormântul lui Irod a fost un mister vreme de multe decenii

Unde se află mormântul lui Irod și cine l-a descoperit

Începând din anul 1972, Ehud Netzer, un profesor și membru al Universității din Ierusalim, a  fost cel care a condus toate săpăturile arheologice în fortăreață lui Irod, de lângă Ierusalim. După multe căutări, el a descoperit Mausoleul lui Irod cel Mare, în mare parte cu ajutorul scrierilor istoricului Iosif Flaviu.

Prin aceste scrieri, regele Irod se arăta a fi cel mai bine conturat personaj din Noul Testament (viața, moartea, înmormântarea). Însă, cu toate că era menționată fortăreață Herodion ca loc de înmormântare, locul exact al mausoleului unde se află mormântul lui Irod nu era precizat.

Căutând mormântul, în anul 2007, Netzer a găsit în acest mausoleu un loc de veci care avea toate caracteristicile indicate în documentele istorie. Deși contestat la acea vreme pentru faptul că nu s-a găsit nicio inscripție care să indice numele lui Irod, cercetătorul a decis să continue căutările. Astfel, a găsit sarcofagul cu trupul lui Irod așezat într-o altă camera, structura descoperită inițial fiind numai o parte din imensul complex funerar.

Blestemul de care a avut parte arheologul care l-a descoperit

Și nu s-a oprit aici, pentru că a continuat să scoată la lumină dovezi care atestau autenticitatea locului ca mormânt și Mausoleu al lui Irod cel Mare. Din păcate, aceste căutări aveau să îi aducă și sfârșitul în octombrie 2010, la 73 de ani.

S-a sprijinit de o balustradă de lemn veche de mai bine de 2000 de ani. Ruptura acesteia a făcut ca el să cadă de la șase metri înălțime. Ehud a suferit răni grave la coloana vertebrală și a murit. O poveste parcă trasă la indigo ca cea în cazul descoperirii mormântului lui Tutankhamon. Arheologul a fost lovit de un „blestem”.