Home » Life & Style » De unde vine expresia “mai bine să fii porcul lui Irod decât fiul lui”

De unde vine expresia “mai bine să fii porcul lui Irod decât fiul lui”

Ileana Mladinoiu / 02.12.2020, 14:16
De unde vine expresia “mai bine să fii porcul lui Irod decât fiul lui”

Iosif Flaviu, în cartea sa Antichități iudaice, nu înregistrează uciderea copiilor nevinovați din Betleem de către Irod. Cu toate acestea, autorul notează un mare număr de crime odioase savârșite de cel care dorea să-și pastreze tronul în siguranță.

Cum a scăpat Irod de rivalii săi

Irod a fost încoronat „rege al iudeilor” de Senatul roman în anul 40 î.Hr., în Roma, totuși, fiind un rege fără regat. Întorcându-se în Israel, cu ajutorul armatei romane a reușit să cucerească Ierusalimul. Din acest moment, marea lui dorință a fost să-i elimine pe regii israeliți din dinastia Hasmoneana, predecesori săi.

Astfel începe un șir lung de executări. Pe listă au fost Matatia Antigonus cu cei 45 de oameni de frunte ai partidului lui în 37 î.Hr. A continuat cu ștrangularea batrânului Ioan Hyrcanus al II-lea din cauza unui presupus complot pentru rĂsturnarea lui Irod în 30 î.Hr și cu eliminarea tuturor membrilor familiei Hasmoneane.

În 35 î.Hr., oamenii lui Irod, l-au omorât prin înecare în piscină pe cumnatul său, Aristobul, ce avea 18 ani (la momentul respectiv, era Marele Preot). În 28 î.Hr, a fost executată mama soției sale Mariamne, pentru ca în 29 î.Hr. să-i vină rândul și acesteia.

Cum a luat naștere expresia “Este mai bine să fii porcul lui Irod, decât fiul său”

Apoi cei dintre fiii săi au fost strangulați în Sevastia (Samaria), în anul 7 î.Hr., iar cu doar cinci zile înainte de moartea lui Irod, anul 4 î.Hr., Antipater a fost îngropat fără ceremonie la Hyrcania.

Conform doxologia.ro, Irod cel Mare a devenit de-a dreptul paranoic în ultimii săi patru ani de viață (8-4 î.Hr.).” De aceea, nu este de mirare că Irod a vrut să-L omoare pe Iisus atunci când magii au dezvăluit că s-a nascut noul „rege al iudeilor”.

Macrobius , unul dintre ultimii scriitori pagâni din Roma, în lucrarea sa, Saturnalia, a scris că atunci când împăratul iudeilor a ordonat ca fiul lui Augustus să fie ucis, “ca parte a actului de ucidere a băieților de pâna la doi ani”, el, împăratul Augustus, l-a ridiculizat pe tiran, afirmând: “Este mai bine să fii porcul lui Irod, decât fiul său” (se știa deja că evreii nu sacrificau porci). De aici expresia consacrată.

Cea mai mișelească și brutală crimă a fost sacrificarea pruncilor

În cartea de eseuri “Cioburi din mozaicul nebuniei și înțelepciunii istoriei”, profesorul Ion Croitoru susține că Irod că nu era realmente iudeu prin niciunul dintre părinți. În lumea lui creștină, numele lui este legat de nașterea lui Iisus. Întrebarea magilor unde este împăratul de curând născut al iudeilor, l-a scos din minți și plin de gelozie a ucis 14.000 de prunci.

Uciderea pruncilor
Uciderea pruncilor

Se spune că Irod nu s-ar fi gândit de două ori cu privire la uciderea câtorva copii dintr-un sat mic și obscur la sud de Ierusalim, cu scopul de a-și păstra tronul în siguranță, chiar dacă acesta a fost una dintre ultimele sale fapte mișelești pe care le-a comis înainte de a muri.

Potrivit doxologia.ro, pe când Irod era pe moarte, cuprins de durere și agonie, oamenii lui Dumnezeu au fost de părere că Irod suferea aceste lucruri deoarece „Dumnezeu l-a pedepsit pentru numeroasele sale nelegiuiri”.