Home » Sport » Viața și cariera lui Maradona. Moștenirea lăsată fotbalului. Cum a ajuns campion mondial, câți copii are și ce avere a strâns

Viața și cariera lui Maradona. Moștenirea lăsată fotbalului. Cum a ajuns campion mondial, câți copii are și ce avere a strâns

Manolică Anca / 26.11.2020, 12:50

Adios, Dios! Ziua de 25 noiembrie va rămâne în istorie. Este ziua în care Diego Armando Maradona ne-a părăsit, o zi neagră pentru fotbalul din toată lumea! „El Pibe de Oro” a murit la vârsta de 60 de ani, în urma unui atac de cord. A lăsat o lume întreagă îndurerată, care se chinuie să accepte că omul care a adus atâtea zâmbete și momente de neuitat nu se mai află printre noi. Cele mai importante repere din viața și cariera lui Maradona.

Viața și cariera lui Maradona. Primul contact cu mingea l-a avut la doar 3 ani

Despre viața și cariera lui Diego Maradona se pot scrie biblioteci întregi. Geniul său fotbalistic este acceptat în unanimitate de toată lumea, chiar și de cei care îi cunosc mai în detaliu și viața extrasportivă. Chiar dacă drogurile i-au pus multe piedici în carieră, acestea nu pot șterge performanțele sale fantastice.

Diego Armando Maradona s-a născut pe 30 octombrie 1960, la Spitalul Policlínico Evita din Lanús, provincia Buenos Aires, într-o familie săracă și a crescut într-un orășel de la periferia sudică a orașului Buenos Aires, Argentina. Este de origine îndepărtată spaniolă și croată. Părinții săi erau Diego Maradona „Chitoro” (1927–2015) și Dalma Salvadora Franco „Doña Tota” (1930–2011).

A primit prima sa minge de fotbal cadou la vârsta de 3 ani și a devenit rapid un împătimit al sportului. La vârsta de opt ani, Maradona a fost văzut de un „căutător de talente” în timp ce juca în clubul său de cartier Estrella Roja. A devenit un om de bază al „Los Cebollitas” (Ceapa Mică), echipa de juniori a Argentinilor Juniori din Buenos Aires. În vârstă de 12 ani, el a amuzat spectatorii, arătându-și vrăjitoria cu mingea în timpul pauzelor meciurilor din prima divizie. 

Diego Armando Maradona - legenda fotbalului mondial
Diego Armando Maradona – legenda fotbalului mondial

Viața și cariera lui Maradona. 20 octombrie 1976, debutul profesional

Primul reper extrem de important în viața și cariera lui Maradona este reprezentat de debutul său profesional. La 20 octombrie 1976, Maradona și-a făcut debutul profesional pentru Argentinos Juniors, cu 10 zile înainte de a 16-a aniversare. A intrat pe teren purtând tricoul numărul 16 și a devenit cel mai tânăr jucător din istoria Argentinei Primera División. La câteva minute după debut, Maradona a lovit mingea prin picioarele lui Juan Domingo Cabrera, făcând o „nucșoară” care avea să devină legendară. După meci, Maradona a spus: „În acea zi am simțit că ținusem cerul în mâinile mele”.

A jucat la juniori până la vârsta de 15 ani, apoi a debutat la nivel profesionist, atât la echipa de club, cât şi la naţionala Argentinei. În 1982 Maradona s-a transferat la FC Barcelona, urmând ca, un an mai târziu, să câștige Copa del Rey (competiția anuală a Cupei naționale a Spaniei), învingând Real Madrid și Supercupa Spaniei, învingând Athletic Bilbao.

Pe 26 iunie 1983, Barcelona a învins Real Madrid, într-un meci în care Maradona a marcat și a devenit primul jucător din istorie al Barcelonei care a fost aplaudat în picioare pe Santiago Bernabeu. Doar Ronaldinho (în noiembrie 2005) și Andrés Iniesta (în noiembrie 2015) s-au mai bucurat de acest privilegiu de la Maradona încoace.

Din păcate, la Barcelona a luat contact, pentru prima dată, și cu drogurile. În acea perioadă a consumat pentru prima dată cocaină și a fost începutul unei dependențe care avea să-l țină captiv pe tot parcursul carierei.

„Aveam 24 de ani când am consumat droguri prima oară. La Barcelona. A fost greşeala cea mai mare din viaţa mea.”, a recunoscut acesta, cu câțiva ani în urmă.

Napoli îl iubea pe Maradona, Maradona iubea drogurile

În 1984, Maradona s-a transferat la Napoli și a fost prezentat pe Stadio San Polo în fața a 75.000 de fani. În condițiile în care începuse deja să consume droguri la Barcelona, Napoli era cel mai neadecvat loc unde argentinianul ar fi putut să ajungă. Un oraș superb din sudul Italiei, dar controlat de Mafia italiană, cel puțin în acei ani.

Maradona s-a adaptat repede la Napoli, talentul său extraordinar transformându-l, în scurt timp, în idolul unui oraș întreg. Acolo puteai să faci orice, dar să nu spui nimic de rău de Maradona. De la primul meci jucat pe San Paolo, Maradona le-a intrat la suflet napoletanilor, aceștia simțind că a venit omul care le va aduce enorm de multe bucurii.

„Nu avem primar, case, școli, autobuze, locuri de muncă și salubritate, dar nimic din toate acestea nu contează, pentru că îl avem Maradona!”, scria pe prima pagină a unui ziar local, imediat după sosirea argentinianului  la Napoli.

Într-un asemenea oraș, Maradona nu a reușit să stea departe de tentațiile din afara terenului. Iar pe lângă dragostea infinită ce venea din partea fanilor, acesta primea și droguri la discreție de la cei care doreau să-i intre pe sub piele. Nopțile pierdute și lipsa de antrenamente deveniseră o obișnuință, însă geniul său fotbalistic făcea ca toate acestea să nu se vadă când Diego era pe teren.

Cu Maradona, Napoli a câștigat 2 titluri în Serie A (1986-1987 și 1989-1990), Cupa Italiei (1986-1987), dar și Cupa UEFA (1988-1989). A fost mai mult decât suficient pentru napoletani pentru a-i rămâne datori pe veșnicie lui Maradona, care odată cu decesul lui, au decis ca stadionul orașului să poate numele legendarului fotbalist.

Deși a fost protejat din fel și fel de metode, ani la rând, nimeni nu a mai putut face nimic pentru Diego în 1991. În urma supunerii la un test antidoping, argentinianul a fost testat pozitiv la cocaină, iar un an și jumătate a stat departe de fotbal. Acesta a reprezentat și finalul aventurii sale la Napoli, unul total nefericit pentru cel mai important fotbalist din istoria echipei.

După expirarea suspendării, Maradona a semnat cu Sevilla, însă doar pentru un singur sezon. A urmat întoarcerea  în Argentina, la Newell’s Od Boys. Deși era vizibil că era aproape de finalul carierei, Maradona a continuat să facă parte din naționala Argentinei. „El Pibe de Oro” câștigase aproape de unul singur mondialul mexican din 1986, iar în 1990 dusese naționala „pumelor” într-o nouă finală, astfel că indiferent în ce stare ar fi fost, Maradona era selectat la prima reprezentativă.

Bucuria imensă de la Cupa Mondială din 1986
Bucuria imensă de la Cupa Mondială din 1986

El a evoluat la patru ediții ale Cupei Mondiale: Spania 1982, Mexic 1986 (campion), Italia 1990 (vicecampion), SUA 1994. Campion mondial în 1986, Diego Maradona a înscris 34 de goluri în 90 de partide jucate pentru Argentina.

În cadrul competiției din Mexic, Maradona a contribuit la 10 goluri marcate de Argentina, cinci reușite și alte cinci pase decisive, performanță neegalată, până acum, de niciun alt fotbalist la o ediție a Campionatului Mondial de fotbal. Numărul de goluri create este și mai impresionant dacă luăm în calcul că pe tot parcursul competiției Argentina a marcat de 14 ori, starul contribuind decisiv la 10 dintre ele.

Maradona, considerat de mulți cel mai bun fotbalist din toate timpurile, a ajuns să poarte statutul de Dumnezeu în acest sport. De altfel, celebrul gol marcat cu mâna împotriva Angliei, la Campionatul Mondial din 1986, a rămas în istorie drept golul înscris cu „mâna lui Dumnezeu”.

Maradona, geniul fotbalului!

  • 6 cluburi: Argentinos (1976-1981), Boca (1981-1982 și 1995-1997), Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1991-1992) și Newell’s (1993-1994);
  • 312 goluri în 588 de meciuri jucate de-a lungul carierei la echipele de club;
  • 91 de selecții la naționala Argentinei în perioada 1977-1994;
  • 10 trofee, cele mai importante fiind Cupa Mondială (1986), titlurile în Serie A (1987, 1990) și Cupa UEFA (1989).

Cupa Mondială din 1994. Pregătirea pentru ieșirea din scena internațională

Un alt reper important în viața și cariera lui Maradona a fost Cupa Mondială din 1994. Acolo, Diego a jucat ultimele 2 meciuri pentru echipa Argentinei, meciurile cu Grecia și Nigeria din faza grupelor. În partida cu elenii, Maradona a și marcat un gol, iar felul în care și-a manifestat bucuria (cu ochii bulbucați spre o cameră video) parcă anunța că ceva grav avea să se întâmple.

Momentul de bucurie al lui Diego Maradona după ce a înscris un gol
Momentul de bucurie al lui Diego Maradona după ce a înscris un gol

Imediat după meciul cu Nigeria, argentinianul a fost supus unui test antidoping, iar rezultatul a fost echivalent cu finalul carierei sale internaționale. Depistat pozitiv cu efedrină, Maradona a fost trimis acasă de la mondialul american și suspendat din nou pentru un an. Cu toate că argentinianul a susținut că a avut o înțelegere cu FIFA, care i-ar fi permis să consume această substanță, substanță ce îl împiedica să ia în greutate.

Astfel, cel mai mare jucător din istoria Argentinei a avut o ieșire din scenă cum nu se poate mai urâtă, dar nimeni și nimic nu îi poate contesta talentul său magnific.

După expirarea acelei suspendări, Maradona a mai jucat 2 ani la clubul său de suflet, Boca Juniors, după care, în toamna anului 1997, a ales să se retragă definitiv. Odată cu această retragere, a umat o perioadă delicată în viața lui. Dependent în continuare de cocaină, Diego s-a îngrășat foarte mult, ajungând să cântărească la un moment dat 130 de kilograme.

A mai fost de câteva ori aproape de moarte, însă ziua de 25 noiembrie a fost chiar ultima!

Viața și cariera lui Maradona au fost de nenumărate ori zdruncinate din cauza excesului de droguri și alcool, după retragere fiind, în câteva rânduri, chiar aproape de moarte. Petrecând multă vreme prin clinicile de dezintoxicare, Diego a scăpat de dependență, cel puțin așa afirma el în urmă cu câțiva ani.

Temut de toți adversarii, idolatrizat de napoletani și ridicat la rangul de zeu de către argentinieni, Maradona a reprezentat unul dintre ultimele bastioane ale fotbalului boem, înainte de începerea procesului de industrializare a acestui sport. Prin schemele sale și-a câștigat milioane de fani, iar odată cu plecarea lui a luat și o parte din fotbal.

Maradona suferise  o operație pe creier în urmă cu două săptămâni, după ce medicii i-au descoperit un cheag de sânge. Intervenția a decurs cu succes, iar toți erau optimiști în privința sănătății fostului campion mondial din 1986. Din păcate pentru întreaga suflare a fotbalului și a sportului mondial, lucrurile s-au înrăutățit brusc. Viața și cariera lui Maradona iau sfârșit, din păcate, într-o tristă zi de 25 noiembrie.

Potrivit presei locale, un raport preliminar de autopsie a arătat că Diego Maradona a suferit un edem pulmonar acut din cauza insuficienţei cardiace cronice, în timp ce dormea. Decesul s-a produs miercuri, în jurul orei locale 12.00, în locuinţa fostului jucător din Buenos Aires.

8 copii cu 7 femei diferite

Diego Maradona, alături de fosta soție și cele două fiice
Diego Maradona, alături de fosta soție și cele două fiice

Atât viața personală, cât și cariera lui Maradona au fost extrem de agitate și zbuciumate. Starul argentinian a fost căsătorit o singură dată, cu Claudia Villafane, din 1984 până în 2004. Din acest mariaj au rezultat două fete, Dalma si Giannina.

În timpul divorțului, Maradona a recunoscut un fiu, pe Diego Sinagra, născut la Napoli, în septembrie 1986, în urma unei relații pe care a avut-o cu modelul Cristina Sinagra, pe vremea cand juca la echipa locală. Apoi, s-a mai aflat că, în urma unei relații cu Veronica Ojeda, a rezultat Diego Fernando și Jana, dintr-o altă aventură, cu Valeria Sabalain.

Mai mult, pe lângă aceștia, în 2019, Maradona a mai recunoscut că este tatăl a încă 3 copii, făcuți în Cuba cu alte trei femei. Așadar, fostul mare fotbalist are nu mai puțin de 8 copii cu 7 femei diferite.

Ce avere a strâns Maradona

Viața și cariera lui Maradona au fost zbuciumate de la început până la final. De-a lungul anilor, Maradona a câștigat peste 58 de milioane de euro de pe urma contractelor publicitare cu jocul video PES, cu cei de la Coca-Cola, cu firma de ceasuri Hublot, cu compania de cosmetice CoverGirl, cu linia de îmbrăcăminte pentru adolescenți Maradona Seduction și parfumul lansat pe piață, Apa lui Maradona. Toate acestea, pe lângă cariera de fotbalist i-au adus o notorietate colosală.

Însă, numeroasele abateri din carieră i-au adus și multe pierderi. În urmă cu doar trei ani, averea argentinianului era cotată de cei de la The Richest.com la doar 100.000 de euro. El ajunsese în această situație pentru că a trebuit să plătească fiscului din Italia 39 de milioane de euro de pe urma impozitelor neplătite de fostul fotbalist pe veniturile salariale și primele de joc pe timpul petrecut la Napoli (1984-1991).

Mai mult, acesta a pierdut mulți bani și din cauza consumului de cocaină și, mai apoi, pe tratamentele pentru a scăpa de această dependență. L-au costat mulți bani și cele două suspendări luate pentru dopaj în 1991 și 1994, chiar în timpul Cupei Mondiale din SUA. Toate aceste erori au avut mari repercursiuni pe plan financiar.

Moartea sa a îndoliat o lume întreagă

Diego Armando Maradona - legenda fotbalului mondial
Diego Armando Maradona – legenda fotbalului mondial

Imediat după confirmarea tragicei vești, autoritățile din Argentina au declarat trei zile de doliu național. Mai mult, publicațiile din Argentina au transmis că luna în care a murit Maradona este luna de „pură suferință” pentru întreaga suflare argentiniană. În același timp, Napoli a ales să lase nocturnele stadionului aprinse toată noaptea, în semn de infinit respect și mulțumire pentru tot ce a reprezentat Maradona în comunitatea lor.

Fostul fotbalist Gheorghe Hagi, supranumit de-a lungul carierei și „Maradona din Carpați”, este întristat de dispariția lui Diego Maradona și a scris un mesaj emoționant pe contul său de socializare.

„Este o zi de doliu pentru fotbal și pentru întreaga omenire. Simt o tristețe fără margini la moartea unui geniu care, și mai nedrept, a dispărut prea repede.
Dumnezeu să-l odihnească pe unicul Diego Maradona!”

Moartea lui Diego Maradona a fost marcată de toate personalitățile din fotbalul mondial. De la Messi și până la Pele, toate numele uriașe ale acestui sport s-au oprit pentru a se înclina în fața acestui superstar. Iată doar câteva dintre cuvintele scrise despre Maradona:

  • „Păstrez toate amintirile frumoase pe care le-am trăit alături de el şi transmit condoleanţe familiei şi apropiaţilor săi” – Lionel Messi.
  • „Sunt atâtea lucruri de spus, dar în acest moment fie ca Dumnezeu să dea putere membrilor familiei. Într-o zi, poate vom ajunge să jucăm mingea în ceruri” – Pele.
  • „Astăzi îi spun adio unui prieten, iar întreaga lume îi spune adio unui geniu etern. Unul dintre cei mai buni din toate timpurile. Un magician fără egal.” –  Cristiano Ronaldo.