Home » Știri » Detaliul neștiut despre Irod cel Mare, “ucigașul de prunci”. De ce și-a pus soția decedată în miere

Detaliul neștiut despre Irod cel Mare, “ucigașul de prunci”. De ce și-a pus soția decedată în miere

Manolică Anca / 26.02.2021, 14:12
Detaliul neștiut despre Irod cel Mare, “ucigașul de prunci”. De ce și-a pus soția decedată în miere

Detaliul neștiut despre Irod cel Mare, “ucigașul de prunci”. Era urât de iudei, deși le-a adus prosperitate. Chiar și propria familie i-a fost împotrivă, însă a reuşit să rămână pe tron timp de 37 ani, folosindu-se de intrigi şi multe crime. Iată povestea celui care a fost regele iudeilor.

Detaliul neștiut despre Irod cel Mare, “ucigașul de prunci”

Irod cel Mare a trăit 77 de ani (73 î.H. – 4 d.H.), mare parte din ei la conducerea Iudeei, Israelul de azi. El a venit la putere grație ajutorului romanilor, moştenind tronul de la tatăl său, Antipatros, un oficial de rang înalt care a profitat de conflictele interne din Iudeea pentru a prelua puterea. După uciderea lui Antipatros, Irod a fost salvat de la aceiaşi soartă de Marcus Antonius, cei doi legând o prietenie strânsă. Cu toate acestea, Iron i-a trădat pe Antonius şi pe Cleopatra în bătălia de la Actium, atunci când oastea romană, în frunte cu Octavian, a câştigat împotriva Egiptului în marele război naval.

Irod promisese că va ajuta cuplul din Alexandria cu o flotă, dar aceasta n-a mai fost trimisă la Actium. Octavian l-a catalogat atunci pe Irod drept un trădător, însă acesta din urmă a reuşit să obţină, din nou, graţiile lui Octavian, dăruind Romei 200 kg de argint şi alte daruri scumpe. Acasă, însă, lucrurile nu erau deloc bune. Tatăl lui Irod era palestinian, din Idumea, iar mama sa avea origini nabateene. Deşi locuitorii din Idumea se covertiseră de mai bine de un secol la iudaism, evreii tot îi considerau inferiori. Pentru aceasta, mulți considerau că Iron nu are ce căuta pe tron.

Astfel că, Irod cel Mare a încercat să facă tot ce i-a stat în putință pentru a îi face să își schimbe părerea tot ce i-a stat. A ridicat multe edificii importante, care și astăzi stau drept mărtuie, a reuşit să aducă o creştere economică rapidă, evreii beneficiind de privilegii pe care celelalte populaţii din imperiu nu le aveau.

Detaliul neștiut despre Irod cel Mare, “ucigașul de prunci”
Detaliul neștiut despre Irod cel Mare, “ucigașul de prunci”

De ce și-a pus soția decedată în miere

Tot din dorința de a câştiga acceptul evreilor, Irod şi-a părăsit soţia, pe Doris, şi s-a însurat cu evreica Mariamna. Aceasta a fost a doua şi cea mai iubită, dintre cele 10 soţii pe care le-a avut. Însă, ea l-a tratat cu răceală, lucru care le-a făcut pe mama și sora lui să comploteze împotriva lui. Atunci când regele era plecat la Roma, Salome, sora lui, a împrăştiat zvonul că Mariamna l-a înşelat. Era o faptă foarte gravă, care era pedepsită cu moartea. Manipulat de sora lui, Irod a aprobat condamnarea soţiei.

Însă, executarea acesteia l-a marcat profund, vreme de patru ani, ținându-i corpul conservat într-o cadă cu miere. Martorii din acea vreme spun că, până la sfârşitul vieţii, Irod s-a purtat ca un nebun, strigând peste tot numele soției. O altă legendă spune că acesta a ucis toţi pruncii din Nazaret, după ce a aflat că se va naşte un nou rege al Iudeei.

Mormântul lui Irod
Mormântul lui Irod

Regele Irod a murit de boală, fiind îngropat aşa cum şi-a dorit, acoperit cu purpură, capul împodobit cu o diademă şi o coroană de aur. Se zice că, pe lângă această boală misterioasă, Irod cel Mare a fost răpus şi de nebunie, din cauza uciderii soției sale.