Home » Life & Style » Diferențe între evrei și ortodocși – unde se ”contrazic” profund iudaismul și ortodoxismul

Diferențe între evrei și ortodocși – unde se ”contrazic” profund iudaismul și ortodoxismul

Bucur Ioana / 12.10.2020, 15:07

Fără iudaism, ortodoxismul creștin nu ar fi existat. Am fi tentați să credem că aceste două mari religii sunt strâns legate una de alta, doar au apărut cam în același loc, nu? Ei bine, se pare că există mai multe diferențe între evrei și ortodocși decât asemănări. Cum îi „jignesc” și astăzi evreii pe ortodocși?

Diferențe între evrei și ortodocși. „A crede și a nu cerceta” versus „A învăța, a cerceta și a crede din convingere”

 Încă din primii ani de școală, toți învățatăm despre „cele trei mari religii monoteiste ale lumii: creștinismul, iudaismul și islamul”. Doar că evreii au o cu totul altă părere despre credința ortodocșilor creștini. Pentru evrei, Sfânta Treime și celebrarea sfinților este o dovadă a faptului că, de fapt, ortodocșii creștini au mai mulți „zei”. Cu alte cuvinte, din punctul lor de vedere, creștinismul nu ar fi o religie monoteistă.

Lista cu diferențe între evrei și ortodocși continuă. În timp ce ortodocșii descriu creștinismul ca „religia iubirii”, iar iudaismul o religie „a legii și acțiunii”, evreii subliniază: „creștinismul se concentrează pe ceea ce o persoană crede, în timp ce iudaismul se concentrează pe ceea ce o persoană face în viață”.

Diferențe între evrei și ortodocși - unde se ”contrazic” profund iudaismul și ortodoxismul
Diferențe între evrei și ortodocși – unde se ”contrazic” profund iudaismul și ortodoxismul

De fapt, cele mai mari diferențe între evrei și ortodocși creștini sunt chiar perpecțiile asupra nașterii și morții. Botezul, una dintre cele mai importante taine din viața unui creștin are rolul de a spăla bebelușul de păcatul originar cu care s-a născut. Principiu care, la evrei, lipsește cu desăvârșire! Cele două religii se contrazic și când vine vorba despre moarte. Mai exact, cu privire la ce se întâmplă duă moarte. Pentru creștini, conceptul de viață de apoi ocupă loc de cinste în credință, fiind răsplata unei vieți curate sau pedeapsa păcatelor. Evreii acordă ma multă importanță felului în care oamenii își trăiesc viața și sunt mai puțin preocupați de ce se întâmplă după ultima suflare.

Unde se „contrazic” profund iudaismul și ortodoxismul: „Altuia nu face ce ție nu-ți place. Asta e toată Tora, acum du-te și studiază”

Despre numeroasele diferențe între evrei și ortodocși creștini s-au scris cărți, se țin prelegeri, se studiază ani întregi. Pe scurt, două liste cu principalele puncte unde se „contrazic” profund iudaismul și ortodoxismul creștin.

Evreii nu vor accepta niciodată câteva dintre principiile ce stau la baza creștinismului precum păcatul originar, existența Raiului și Iadului, faptul că Iisus Hristos a fost Mesia, existența Diavolului, conceptele de damnare și păcat, faptul că credința înlocuiește acțiunea sau nevoia de a ne ruga lui Dumnezeu prin intermediari – icoane, sfinți.

Diferențe între evrei și ortodocși - unde se ”contrazic” profund iudaismul și ortodoxismul
Diferențe între evrei și ortodocși – unde se ”contrazic” profund iudaismul și ortodoxismul

Românii care sunt creștini și evrei, în același timp

 Ceea ce puțin știu este că, în Statele Unite ale Americii, Argentina, Germania, Ucarina, Ungaria, Marea Britanie, Rusia și chiar și în România, există comunități de oameni care au reușit să împace iudaismul și creștinismul. La noi în țară, „Evreii Mesianici” sunt concentrați în Oradea, București și în mai multe zone din Moldova. Ei provin, în cea mai mare parte, din rândul evreilor ce au intrat în contact cu misionarii scandinavi și britanici, în prima jumătate a secolului al XX-lea. Protestanții au dorit să găsească o cale de a-I converti pe evrei la creștinism, fără a fi nevoiți să renunțe la identitatea lor etnică și culturală.

Diferențe între evrei și ortodocși - unde se ”contrazic” profund iudaismul și ortodoxismul
Diferențe între evrei și ortodocși – unde se ”contrazic” profund iudaismul și ortodoxismul

Simbolul evreilor mesianici este steaua lui David ce are o cruce în mijloc. Ei păstrează învățăturile Vechiului Testament și respectă Shabat-ul însă, contrar credințelor iudaice, îl recunosc pe Iisus ca fiul lui Dumnezeu. Ei se consideră, cu mândrie, o punte între cele două religii:

„Aşa erau primii creştini, aşa erau apostolii, dacă vă uitaţi la noi, vedeţi primele comunităţi creştine din rîndul israeliţilor – precizează ei. Ce erau apostolii, dacă nu evrei 100%, la capitolul practicii şi regulilor religioase, care credeau însă că Mesia a venit?”, potrivit Dilema Veche.