Home » Când, unde, cum » Totul despre cel mai mare urs din istorie: înălțime, greutate, locul în care a trăit

Totul despre cel mai mare urs din istorie: înălțime, greutate, locul în care a trăit

Manolică Anca / 08.05.2021, 12:46
Totul despre cel mai mare urs din istorie: înălțime, greutate, locul în care a trăit

Încă din cele mai vechi timpuri, urșii le-au provocat oamenilor un amalgam de sentimente: respect, admirație, milă dar și o mare teamă. Și nu este de mirare că oamenii au fost întotdeauna precauți de urșii, pentru că adesea aceștia au dovedit a fi foarte periculoși atunci când se simt în pericol. Dacă te-ai întrebat vreodată cam câte kilograme cântărește un urs sau câți ani trăiește, ei bine, din acest articol vei totul despre cel mai mare urs din istorie, pentru a îți putea face o idee.

Totul despre cel mai mare urs din istorie

Pe întreaga planetă există nouă specii de urs, fiecare cu subspeciile sale, unele mai mari ca altele. Din păcate, unele dintre ele au fost eradicate de pe suprafața pământului, fie de intervenția umană, fie de cea a naturii. Recente cercetări au scos la iveală un schelet, care ne prezintă un urs gigant, despre care se spune că ar fi cel mai mare urs din istorie.

Un urs preistoric gigant sud-american, cu față scurtă, cu o înălțime de cel puțin 3.4 metri, a înclinat acul cântarului până la 1.600 de kilograme. Precedentul animal masiv al acestei specii era unul din continentul nord-american, care cântărea până la 1.134 de kilograme. Cel mai mare urs din istorie înregistrat în epoca modernă a fost un urs polar de 998 kilograme, care a fost împușcat în Alaska, în secolul al XIX-lea.

Cel mai puternic consumator de carne din acea vreme

Potrivit cercetătorilor, ursul gigant sud-american ar fi străbătut continentul cu aproximativ 500.000 până la 2 milioane de ani în urmă. Aceştia spun că el ar fi fost cel mai mare și mai puternic consumator de carne de pe uscat, de la acea vreme.

Cel mai mare urs din istorie
Cel mai mare urs din istorie

Scheletul de urs a fost găsit în provincia Buenos Aires, Argentina, în anul 1935 și a fost reexaminat recent de Blaine Schubert, un paleontolog de la East Tennessee State University din Johnson City, Tennessee, și Leopoldo Soibelzon, un paleontolog din Argentina, specializați în urșii fosili din America de Sud.

„Nu mi-a venit să cred când am văzut cât poate să fie de mare”, a declarat Blaine Schubert pentru National Geografic.

După mai multe tentative de măsurători, oamenii de știință au reușit să afle cât de mare era animalul. Dimensiunea acestuia se apropia de cea a unui elefant. Datele au mai arătat faptul că ursul a fost mascul și în timpul vieții a avut mai multe răni serioase, probabil din diferite altercații.

Ursul a scăzut în dimensiuni

Deși ursul din America de Sud se aseamănă cu cel din America de Nord, cu timpul cele două animale au avut destine opuse. Dacp specia din sud, a avut la început dimensiuni masive, iar odată cu trecerea anilor acesta s-a micșorat, ei bine, în cazul celui din nou, lucrurile au stat invers. La început, acesta era mai mic și, ulterior, a început să crească.

Potrivit specialiștilor, ursul sud-american a fost la un moment dat regele continentului, dar pentru că nu a avut o concurență care să îl facă să evolueze, acesta a devenit din ce în ce mai mic în dimensiuni și s-a transformat din carnivor în omnivor. În schimb, în cazul speciei nord-americane, lucrurile au stat diferit. Ursul a fost nevoit să evolueze, să crească în dimensiuni, pentru a putea face față concurenței în procurarea hrănii.

Potrivit datelor oficiale, pe planetă se mai regăsesc în jur de 200.000 de urși bruni. Cei mai mulți sunt în Rusia, circa 120.000 de exemplare.