Home » Când, unde, cum » Unde se află Gangkhar Puensum, muntele interzis pe care nu a reușit nimeni să-l urce

Unde se află Gangkhar Puensum, muntele interzis pe care nu a reușit nimeni să-l urce

Cojocaru Cristian / 12.12.2021, 13:21
Unde se află Gangkhar Puensum, muntele interzis pe care nu a reușit nimeni să-l urce

Gangkhar Puensum este muntele interzis și continuă să dețină titlul de cel mai înalt munte din lume care nu a fost escaladat. Din respect pentru credințele spirituale locale, alpinismul este interzis în localitatea respectivă. Deși de-a lungul timpului au existat patru încercări nereușite de a fi escaladat, muntele a fost închis pentru alpinism acum mulți ani. Află povestea impresionantului Gangkhar Puensum.

Unde se află Gangkhar Puensum, muntele interzis

Gangkhar Puensum este cel mai înalt munte din Bhutan, la 7.570 de metri altitudine. Este al 40-lea cel mai înalt munte din lume și cel mai înalt munte necățărat din lume. Orice puncte necățărate din lume mai înalte decât Gangkhar Puensum nu sunt considerate vârfuri sau munți separate, ci vârfuri subsidiare ale vârfurilor mai înalte.

Gangkhar Puensum înseamnă „Vârful alb al celor trei frați spirituali”. Literal, este „Muntele celor trei frați”. Dzongkha, limba națională a Bhutanului, este legată de tibetană. Are multe sunete care nu sunt în engleză, ceea ce face dificilă pronunția exactă pentru vorbitorii de engleză.

Gangkhar Puensum se află la granița dintre Bhutan și Tibet, deși linia exactă de graniță este contestată. Hărțile chineze pun vârful direct la graniță, în timp ce alte surse îl pun în întregime în Bhutan. Muntele a fost cartografiat și cercetat pentru prima dată în 1922. Sondajele ulterioare au plasat muntele în diferite locuri cu înălțimi diferite. Bhutanul însuși nu a cercetat vârful.

muntele interzis Gangkhar Puensum
O expeditie din trecut a afirmat ca varfurile ascutite au continuat sa pazeasca muntele in continuare de a fi escaladat

De ce alpinismul este interzis în Bhutan

Localnicii din Asia Centrală consideră munții ca fiind casele sacre ale zeilor și spiritelor. Guvernul bhutanez onorează aceste tradiții cu interdicția. Mai mult, nu există resurse de salvare în regiune pentru problemele inevitabile care se dezvoltă în rândul alpiniștilor, cum ar fi răul de altitudine și rănile în căderi și avalanșe.

Anterior, pe Gangkhar Puensum au fost efectuate patru expediții în 1985 și 1986, după ce Bhutanul și-a deschis munții pentru alpinism în 1983. În 1994, totuși, escaladarea munților mai mari de 6.000 de metri a fost interzisă din respect pentru credințele și obiceiurile spirituale. În 2004, tot alpinismul a fost interzis în Bhutan, așa că Gangkhar Puensum va rămâne probabil necălcat de picior de om în viitorul apropiat.

În 1998, o expediție japoneză a primit permisiunea de către Asociația Chineză de Alpinism pentru a escalada Gangkhar Puensum la nord de Bhutan din partea tibetană. Din cauza unei dispute la granița cu Bhutan, totuși, permisul a fost revocat, așa că, în 1999, expediția a urcat pe Liankang Kangri sau Gangkhar Puensum North, un vârf subsidiar de 7.441 de metri care nu a fost escaladat anterior al Gangkhar Puensum din Tibet. Expediția japoneză Liankang Kangri l-a descris pe Gangkhar Puensum de pe vârful Liankang Kangri într-un raport de expediție:

„În față, gloriosul Gankarpunzum, rămas ca cel mai înalt vârf necățărat, dar acum un munte interzis din cauza unei bariere politice ce ține de o problemă de graniță, perfect imaculat. Fața de est cade brusc într-un ghețar. Un traseu de alpinism de la Liankang Kangri la Gankarpunzum părea viabil, deși creasta dificilă cu tăiș ca un cuțit, cu zăpadă instabilă și gheață a continuat și, în cele din urmă, vârfurile au păzit muntele. Dacă nu a avut loc problema graniței, partidul ar fi putut urmări creasta spre vârf.”

Astfel, muntele va rămâne în continuare cel mai înalt din lume unde oamenii nu au ajuns.