Home » Când, unde, cum » Unde se află și cum arată cea mai curată țară din lume. Pe ce loc se află România

Unde se află și cum arată cea mai curată țară din lume. Pe ce loc se află România

Manolică Anca / 10.06.2022, 13:10
Unde se află și cum arată cea mai curată țară din lume. Pe ce loc se află România

Dacă te-ai întrebat și tu măcar odată care este cea mai curată țară din lume, ei bine, avem răspunsul. O serie de cercetări care au implicat 180 de state ale lumii au alcătuit un top al țărilor care au un aer nepoluat, în care emisiile de dioxid de carbon sunt mici, iar oamenii se îngrijesc atent de peisaje și specii rare de animale. Iată cum arată și pe unde se situează România.

Care este cea mai curată țară din lume

A fi curat nu înseamnă doar a arăta mai bine din afară, ci a avea o viață mai bună și de ce nu, mai lungă. Apa consumată, aerul respirat, gestionarea eficientă a deșeurilor și igienizarea eficientă au un cuvânt semnificativ de spus atunci când vine vorba de sănătatea umană.

Cercetătorii din cadrul Universității Yale au realizat un amplu studiu ce a implicat 180 de state din lume și au descoperit care este cea mai curată țară din lume și ce indice are.

Țara cu cel mai bun indice de curățenie

Centrul pentru Politică și Drept de Mediu de la Universitatea Yale analizează ecosistemul lumii. Oamenii de știință de aici folosesc informații de la instituții naționale și organizații internaționale în activitatea lor, precum Universitatea Columbia, birourile ONU și Forumul Economic Mondial, calculând Indicele de performanță a mediului.

Studiul este unul global și arată modul în care țările luptă împotriva poluării și iar națiunile ajută ecosistemele să se dezvolte. Indicele evidențiază starea naturii, combaterea schimbărilor climatice, conservarea biodiversității, sănătatea publică, impactul pe care economia îl are asupra mediului și rezultatele politicilor de mediu ale statelor.

Scorul final al unui stat și locul său în rating este valoarea medie totală a 32 de parametri. Fiecare țară este evaluată de la 1 la 100. În clasamentul final al țărilor, disponibil și pe site-ul web al universității, România a obținut un scor final de 56, astfel situându-se printre țările ce au mai probleme atunci când vine vorba de aerul respirat.

De partea cealaltă, Danemarca ocupă locul fruntaș în clasamentului. În urma studiilor efectuate în anul 2021, această țară nordică a obținut un scor final de 82,5.

Copenhaga, Danemarca
Copenhaga, Danemarca

Conform experților, cifrele mari sunt legate și de nivelul PIB-ului din această țară: cu cât acesta este mai mare, cu atât țara are mai multe oportunități de a se îngriji de mediu. Danemarca emite puțin dioxid de carbon în atmosferă și se laudă cu unul dintre cele mai bune sisteme de tratare a apelor uzate din lume.

Iată cum arată un top 10 al celor mai curate țări din lume, potrivit World Population Review:

  1. Danemarca – 82,5
  2. Luxemburg – 82,3
  3. Elveția – 81,5
  4. Regatul Unit – 81,3
  5. Franța – 80
  6. Austria – 79,6
  7. Finlanda – 78,9
  8. Suedia – 78,7
  9. Norvegia – 77,7
  10. Germania – 77,2

Vestea bună este că țările din lume caută să se implice tot mai mult în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător. În anul 2021, majoritatea oamenilor au acces la apă potabilă și au sisteme de canalizare, iar nivelurile de azot din atmosferă sunt în scădere. Un minus este încă în cazul calității epurării apelor uzate și a tratării emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă.