Home » Când, unde, cum » Unde se află situată Eritreea pe glob. Totul despre această țară: suprafață, populație, economie, scurt istoric

Unde se află situată Eritreea pe glob. Totul despre această țară: suprafață, populație, economie, scurt istoric

Alexandru Cazacu / 03.03.2022, 14:00
Unde se află situată Eritreea pe glob. Totul despre această țară: suprafață, populație, economie, scurt istoric

În mare parte, economia Eritreii este bazată pe activități agricole și pe creșterea animalelor. Acesta este un lucru normal, dacă ținem cont de câmpiile fertile existente în vestul acestei țări. Află în continuare unde se află situată Eritreea, ce suprafață și ce populație are, dar și multe alte detalii interesante despre acest stat african.

Unde se află situată Eritreea pe glob și ce populație are

Situat în partea de nord-est a Africii, statul Eritreea avea în 2020 o populație de aproximativ 6 milioane de locuitori. În ceea ce privește suprafața, Eritreea se întinde pe circa 117.600 kilometri pătrați. Capitala țării și cel mai mare oraș este Asmara, iar moneda națională este Nafka.

Eritreea are ieșire la Marea Roșie și este mărginită de Sudan la nord și nord-est, Etiopia la sud și vest și Djbouti la sud-est. Din teritoriul acestei țări fac parte Insulele Hanish și Arhipelagul Dahlak. Statul este împărțit în opt provincii, iar limbile oficiale de aici sunt araba și tigrinya, însă în multe locuri se vorbește și limba italiană.

Economie bazată în special pe activități agricole

În ceea ce privește economia, după cum am menționat și în primele rânduri, aceasta este bazată pe agricultură și creșterea animalelor (cămile, zebu, ovine, caprine). În Eritreea se cultivă orz, grâu, porumb, bumbac, tutun, in, dar și citrice.

Din punct de vedere al transporturilor, lucrurile nu sunt tocmai bune în Eritreea, țara având doar o cale ferată care leagă Capitala de portul Massawa. Există totuși și un aeroport în Asmara. Deși are ieșire la ocean, economia acestei țări nu a evoluat la fel de bine ca cea a Etiopiei.

Eritreea – scurt istoric

În antichitate, teritoriile de astăzi ale Eritreii făceau parte din regatul Axumit, însă în secolul al VII-lea, după dizolvarea acestuia, arabii au cucerit litoralul țării. Ulterior, în Evul mediu, teritoriul devine provincie a Etiopiei, iar începând din secolul al XVI-lea ajunge sub influența Imperiului Otoman.

După jumătatea secolului al XIX-lea, Massazva este cucerită de egipteni, iar apoi italienii au început să se infiltreze, însă nu aveau autoritate decât asupra litoralului. Spre sfârșitul anilor 1800, Italia a proclamat coasta acestui teritoriu drept colonia sa, sub denumirea de Eritreea.

Unde se află situată Eritreea
Unde se află Eritreea. Totul despre această țară africană

În 1896, după războiul cu Italia și în urma păcii de la Addis Abeba, Etiopia și-a câștigat independența. Patru decenii mai târziu, în 1936, Eritreea a fost unită cu Somalia italiană și Etiopia în „Africa de Est italiană”, având capitala al Asmara.

Apoi, în anul 1941, Etiopia a fost eliberată de trupele engleze din Sudan, care au ocupat Eritreea. Vreme de 11 ani, Eritreea a stat sub administrația britanicilor până în 1952 când, prin rezoluția Organizației Națiunilor Unite, a devenit regiune autonomă.

După ce în 1962 Eritreea a devenit provincie a Etiopiei, o mișcare de gherilă a luat naștere pentru obținerea autonomiei separarea de Etiopia. Ei bine, conflictele au durat vreme de trei decenii și s-au încheiat cu un număr foarte mare de victime. Abia în anul 1991, sub supravegherea ONU, se instituie un guvern provizoriu pentru a se putea organiza un referendum asupra independenței. Astfel, în primăvara anului 1993, Eritreea a fost declarată stat independent.