Home » Când, unde, cum » Cine a fost Nefertiti, considerată de istorici cea mai frumoasă femeie din lume. Motivul pentru care egiptenii i-au şters numele din toate inscripţiile

Cine a fost Nefertiti, considerată de istorici cea mai frumoasă femeie din lume. Motivul pentru care egiptenii i-au şters numele din toate inscripţiile

Violeta Badea / 17.05.2021, 10:00
Cine a fost Nefertiti, considerată de istorici cea mai frumoasă femeie din lume. Motivul pentru care egiptenii i-au şters numele din toate inscripţiile

Cine a fost Nefertiti, considerată de istorici cea mai frumoasă femeie din lume. Nefertiti a fost considerată cea mai frumoasă, dar și cea mai controversată femeie din lume. Ea a condus Egiptul, a fost preoteasă, dar s-a implicat și în poltică. După un timp, nimeni nu a mai pomenit-o, deoarece numele său a fost șters din istorie. Care a fost motivul veți afla din acest material.

Cine a fost Nefertiti, considerată de istorici cea mai frumoasă femeie din lume

După Cleopatra, Nefertiti a fost considerată cea mai frumoasă femeie din lume. Coincidență sau nu, ambele au fost regine ale Egiptului. Neferitit a fost regina din dinastia 18, domnind în perioada 1379 – 1361 î.Hr. Se spune că nimeni nu putea rămâne indiferent în fața trăsăturilor sale de felină, a ochilor ei fermecători și a buzelor conturate perfect.

Cel mai norocos bărbat a fost faraonul Amenofis IV. Acesta a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu superba femeie și s-au căsătorit, iar împreună au avut șase fiice: Meritaton, Machetaton (care a murit la 9 ani), Anhesenpaton (s-a căsătorit de timpuriu, dar a murit la 15 ani) şi alte trei, despre care nu se cunosc informații.

Povestea celor doi pare desprinsă dintr-un scenariu de filme. Înainte de a se căsători cu Amenofis IV, Nefertiti a fost căsătorită cu tatăl acestuia, Amenofis III. Acesta şi-a dorit o soţie mai tânără, pe lângă soția oficială, pe care a „cumpărat-o“ cu mult aur, argint şi fildeş. După doi ani, Amenofis III a murit din cauza unor probleme de sănătate, iar fiul său s-a căsătorit cu Nefertiti.

Nefertiti a fost considerata cea mai frumoasa femeie din lume
Nefertiti a fost considerata cea mai frumoasa femeie din lume

Motivul pentru care egiptenii i-au şters numele din toate inscripţiile

Din anul 1346 î.e.n., Amenhotep şi-a schimbat numele în Akhenaton. Nefertiti și soțul ei au început să se implice foarte mult în politică, încercând să renunțe la vechile forme de guvernământ, la vechea capitală (Teba) şi au înlocuit chiar şi vechii zei. Se spune că Akhenaton a fost tatăl viitorului faraon, Tutankhamon.

Nefertiti şi Akhenaton au început să venereze un singur zeu, pe Aton. Despre acesta se spunea că îşi transmitea razele binefăcătoare spre oameni şi lume. Aflați în plină glorie, cei doi soți au primit o lovitură imensă. Akhenaton s-a îmbolnăvit de lipodistrofie, ceea ce l-a transformat complet.

Nefertiti a început să se îndepărteze de el, fiind dezgustată. Aceasta s-a mutat în cealaltă parte a orașului. Unii istorici susțin că ultimele trei fiice ar fi fost făcute cu amanţi. Rănit și furios, Akhenaton a dat ordin să nu i se mai pomenească numele în public, iar din anul 1336 î.e.n., Nefertiti nu mai apare în documentele istorice. De asemenea, se spune că frumoasa femeie nu s-a lăasat mai prejos și a cerut să fie șterse toate inscripţiile de aminteau de Akhenaton din palatul său.

Faraonul moare la doar 30 de ani, iar Nefertiti era în pericol de a-și pierde puterea. Aceasta și-a dorit să se căsătorească cu un prinţ hitit, dar acesta a fost ucis pe drum. În final, frumoasa femeie şi-a căsătorit a treia fiică cu Tutankhamon, care a devenit noul faraon. Ultimele documente arată că Nefertiti a murit la 37 de ani.