Home » Life & Style » Cel mai rău an din istorie. 2020 nu e pe listă. Ce s-a petrecut în aceste perioade

Cel mai rău an din istorie. 2020 nu e pe listă. Ce s-a petrecut în aceste perioade

Alexandru Cazacu / 19.03.2021, 13:11
Cel mai rău an din istorie. 2020 nu e pe listă. Ce s-a petrecut în aceste perioade

Mulți dintre noi am putea spune că anul 2020, cel care a venit cu pandemia globală, cu multe schimbări climatice și diferite conflicte între națiuni, a fost cel mai rău. Cu toate acestea, se pare că nu acesta este cunoscut ca fiind cel mai rău an din istorie.

Care a fost cel mai rău n din istorie. Ce s-a petrecut în aceste perioade

Deși în anul pandemiei de coronavirus am trecut prin nenumărate schimbări, restricții, îmbolnăviri și chiar decese datorită noului virus, anul 2020 ar putea fi catalogat ca unul dintre cei mai răi ani. Însă, au existat ani mult mai răi de-a lungul vremii.

Anul 1945

Ei bine, anul 1945 ar putea fi catalogat ca unul bun, deoarece atunci a luat sfârșit cel de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, în ambele părți ale planetei au izbucnit conflicte, iar uciderea a 11 milioane de civili și lansarea bombelor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki au avut efecte devastatoare asupra lumii. Mai mult de atât, dezvoltarea excesivă a armelor nucleare a fost prima amenințare existențială creată de om în lume.

Anul 1349

Un alt an deosebit de greu a fost anul 1349. Atunci epidemia de ciumă bubonică a răpus între 30 și 60% din populația Europei. Epidemia a durat nu mai puțin de 8 ani de zile. La fel ca și epidemia cu care ne confruntăm acum, ciuma bubonică era foarte contagioasă și avea simptome îngrozitoare. Însă, la acea vreme oamenii nu beneficiau de medicamentele moderne de care dispunem acum.

Cel mai rău an din istorie: 536

Ei bine, cel mai prost an din istorie a fost caracterizat de foamete, dezastre naturale și schimbări climatice. Mai exact, este vorba de anul 536. Toate nenorocirile au pornit de la o erupție vulcanică de proporții. Aceasta a fost atât de bruscă și violentă, încât s-au găsit urme de cenușă stocate atât în ghețarii arctici, cât și în argintul civilizației timpurii. Norul de cenușă creat de erupția vulcanului din Islanda a acoperit toată planeta.

Tot ce se știe despre această erupție este faptul că a fost mult mai mare decât cea a vulcanului din Indonezia de azi, Krakatoa. O ceață mortală a învăluit atunci Europa, Orientul Mijlociu și Asia, unde temperaturile au scăzut.

Pentru a face o comparație, de menționat este faptul că, în 1883, Krakatoa a explodat cu o forță atât de mare încât a spart timpanele unor marinari de pe o navă aflată la o distanță de 65 de kilometri. Erupția acestui vulcan a modificat vremea timp de mai multe luni de zile. Așadar, ne putem doar imagina cum a fost erupția vulcanului islandez.

Care a fost cel mai prost an din istorie
Care a fost cel mai prost an din istorie

Evul Întunecat

Erupția vulcanului din Islanda a dat startul a Evului Întunecat. Norul de cenușă vulcanică a dus la distrugerea culturilor, ninsori în plină vară, secetă și nenumărate boli. După acest eveniment dezastruos, nordicii au depus ofrande zeilor.

Se crede că erupția vulcanului a inspirat pe Rangnarok în crearea mitologiei nordice. Ciuma din timpul împăratului Iustinian a afectat peste 60% din populația Mediteranei și multe țări au suferit tulburări interne și boli. Specialiștii sunt de părere că mongolii au fost conduși spre vest de aceste evenimente. Mai mult de atât, unii cercetători susțin că înființarea Islamului a fost un rezultat al vidului de putere creat în anul 536.