Home » Life & Style » Cine a fost Formosus, cadavrul târât în tribunal. Unul dintre cele mai bizare cazuri din istorie

Cine a fost Formosus, cadavrul târât în tribunal. Unul dintre cele mai bizare cazuri din istorie

Manolică Anca / 31.03.2021, 15:28
Cine a fost Formosus, cadavrul târât în tribunal. Unul dintre cele mai bizare cazuri din istorie

Cine a fost Formosus, cadavrul târât în tribunal. A fost judecat, condamnat și schinguit pentru faptele sale din timpul vieții. Iată firul poveștii ale unuia dintre cele mai bizare cazuri din istorie.

Cine a fost Formosus, cadavrul târât în tribunal

Formosus (816 d.Hr. – 896 d.Hr.) a fost papă al Romei din anul 891 până la moartea sa din 896. Originea sa este destul de obscură. Și-a făcut apariția în istoriografia papală în 864, devenind cardinal de Portus, numit de papa Nicolae I în locul lui Rodoald de Portus. Acesta din urmă a fost pedepsit pentru ca își depășise competențele ca legat papal la Bizanț.

În 866, țarul bulgar Boris I a cerut întăriri de la Roma, încercând o îndepărtare de Imperiul Bizantin. Așadar, în același an lui Formosus i-a fost dată o misiune de evanghelizare în Bulgaria. Însă, Papa Nicolae I a refuzat cererea țarului de a crea o Biserică Bulgară supusă Romei și de a-l numi pe Formosus arhiepiscop al Bulgariei. Ulterior, după puțin timp de la întoarcearea lui Formosus la Roma, bulgarii au intrat sub jurisdicția patriarhiei din Constantinopol.

În calitate de candidat la scaunul papal a făcut parte din gruparea potrivnică lui Ioan al VIII-lea, motiv pentru care,  în timpul pontificatului acestuia, Formosus a fost alungat din Roma, nefiindu-i recunoscut nici statutul de cardinal. Într-un conciliu ținut la Troyes, Formosus a fost forțat să jure că renunță la funcția de cardinal și că nu se va mai întoarce în Roma niciodată. Însă papa Marin I, un fost coleg cu Formosus în misiunea din Bulgaria, a anulat sentința dată de Ioan al VIII-lea, l-a absolvit pe Formosus de jurământul depus la Troyes și l-a repus în funcția de cardinal.

Cine a fost Formosus, al cărui cadavru a fost judecat și codamnat
Cine a fost Formosus, al cărui cadavru a fost judecat și codamnat

A devenit papă în 891

Sprijinit Arnulf de Carinthia, regele carolingian al Franciei Răsăritene, Formosus a devenit papă în 891. A fost preferat în defavoarea diaconului Sergiu. Un an mai târziu, la Ravenna, Formosus i-a încoronat ca împărați pe fostul duce de Spoleto, regele Italiei Guido al III-lea și pe fiul său, Lambert al II-lea. Însă Guido încălcase adesea granițele Statului Papal și jefuise teritoriile din patrimoniul Sfântului Petru, astfel că, în 893, Formosus a trimis o delegație regelui Arnulf rugându-l să elibereze Statul Bisericii de apăsarea grupării din Spoleto și promițându-i încoronarea ca împărat german.

După moartea lui Guido, în 894, Lambert, sprijinit de mama sa, Ageltrude, i-a solicitat papei confirmarea titlului imperial. Deși l-a asigurat că i-l va reînnoi, Formosus a trimis o nouă delegație la Arnulf care a pornit cu o armată puternică hotărât să ajungă la Roma, pentru a-și elimina oponenții și a-și însuși titlurile de rege al Italiei și de împărat. Aflând de noua expediție a lui Arnulf, Lambert s-a închis la Spoleto, în timp ce Ageltrude a mobilizat apărarea Romei. Diaconul Sergiu și nobilii Constantin și Ștefan l-au închis pe papă în castelul Sant’ Angelo.

Arnulf a intrat în Roma în februarie 896, papa fiind reinstalat și încoronându-l pe Arnulf împărat în bazilica Sfântul Petru. După câteva zile, Arnulf a plecat către Spoleto, însă pe drum a fost lovit de paralizie și a fost nevoit să se întoarcă în Bavaria. Fără protecția împăratului german, papa a rămas singur. Au urmat multe revolte la Roma, Formosus murind, cel mai probabil, otrăvit, la 4 aprilie 896. Acesta a fost înmormântat la Vatican, câteva luni mai târziu.

Procesul de după moartea sa

La scurt timp după moartea lui Formosus, a fost numit papă un dușman înverșunat al acestuia, Ștefan al VI-lea, până la acea dată episcop de Agnani. La începutul anului 897, sub presiunea grupării din Spoleto, acesta a fost nevoit să conducă un macabru proces al resturilor trupești ale fostului pontif, într-o bazilică din Lateran.

Defunctul a fost scos din sicriu, îmbrăcat în straiele papale și reșezat pe un tronul din sala de conciliu. Era acuzat de faptul că încălcase jurământul depus la Troyes și că, episcop fiind, și-a abandonat dioceza pentru scaunul papal. Cadavrul a fost declarat vinovat și condamnat. După pronunțarea sentinței, măsurile adoptate în vremea în care a fost papă au fost anulate. Cadavrul a fost dezbrăcat de veșminte și i s-au tăiat trei degete de la mâna dreaptă, cele cu care creștinii binecuvântează.

Mai apoi, a fost târât afară din biserică și pus într-un mormânt comun. Ulterior, trupul acestuia a fost din nou dezgropat și aruncat în Tibru. Însă, după câteva zile, a fost găsit de niște călugări și îngropat. Papa Teodor al II-lea a dat ordine ca rămășițele lui Formosus să fie mutate la Roma și înmormântate cu ceremonie solemnă în bazilica Sfântul Petru.