Home » Când, unde, cum » Unde sunt păstrate moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur

Unde sunt păstrate moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur

Ileana Mladinoiu / 26.01.2022, 16:27
Unde sunt păstrate moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur

Anul acesta, pe 27 ianuarie, ca de fiecare dată, se sărbătorește aducerea la Constantinopol în 438 a moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur. Ioan din Antiohia, Siria, (347-407) a fost poreclit la mult timp după moartea sa Chrystom, adică Gură de Aur, nume ce vine din grecescul „krusostomos”.

27 ianuarie – aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur la Constantinopol

Sărbătoarea marcată în calendar cu cruce neagră este închinată unui eveniment considerat, în secolul al V-lea, o împăcare duhovnicească a familiei imperiale bizantine cu cel care a lăsat una dintre cele mai bogate și mai alese opere ale literaturii mondiale.

Pe 27 ianuarie, credincioșilor le este amintit faptul că Ioan Gură de Aur a mustrat-o pe împărăteasa Eudoxia de însușirea viei care aparținea văduvei Calitropia. Potrivit doxologia.ro, Ioan a fost alungat și dat jos din scaun, din postura de patriarh, de două ori. Ulterior a fost rechemat să preia această funcție, dar trimis la Cucus, apoi la Aravissos și la Pitius, unde moare în anul 407. A fost îngropat la Comane.

Unde sunt păstrate moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur

Hirotonirea preotului Ioan din Antiohia venea în contradicție cu regulile canonice ale Bisericii. În locul unei alegeri care l-ar fi plasat pe Ioan în fruntea Bisericii din Constantinopol într-un mod legitim, numirea lui se datorează manevrelor eunucului Eutropius, favoritul tânărului împărat roman al Imperiului Roman de Răsărit, Arcadius.

La Constantinopol, Ioan a fost un neobosit propovăduitor al Cuvântului lui Dumnezeu. A îndrăznit să creadă că toți, nobili și smeriți, pot trăi idealul Evangheliei, amintindu-le fiecăruia de îndatoririle și măreția vocației lor.

Sfântul Ioan Gură de Aur
Sfântul Ioan Gură de Aur

Iar vorbele sale au făcut să nu ezite să vândă bunuri bisericești pentru a hrăni mulțimile de oameni săraci fascinați de crearea noii capitale. Astfel a atras animozitatea celor puternici care nu intenționau să vadă dispărând semnele evlaviei lor ostentative: „Cine ești tu, care Îl adori pe Hristos în aurul altarului și Îl disprețuiești în zdrențele săracilor?” , îi strigau adesea.

Libertatea sa de exprimare îl duce pe Ioan până într-acolo încât îi stigmatizează pe episcopii care își cumpără slujba sau pe asceții care petrec mai mult timp în casele bogaților patricieni decât în ​​mănăstirea lor. Sigur că o asemenea libertate a cuvintelor și acțiunilor avea un preț pe care Ioan avea să-l afle curând.

Prin predicile și scrisorile sale, se poate descoperi o lume vie, chinuită căreia îi dă o viziune creștină. Ioan a vorbit vehement împotriva credincioșilor seduși de emoțiile trezite de sărbătorile păgâne, a „tunat” în amvon împotriva tinerilor prea preocupați de aspectul lor.

Viața lui Ioan Gură de Aur s-a încheiat cu o moarte eroică asemănătoare martiriului

A murit pentru principiile creștine și eclesiologice pe care Episcopul de Constantinopol le considera drept și legitim să le apere împotriva familiei imperiale.

Sfârșitul vieții lui Ioan Gură de Aur a fost cu adevărat o tragedie, dar întreaga sa viață a rămas, fără îndoială, ca o aventură spirituală. Ultimele sale cuvinte au fost: „Slavă lui Dumnezeu în toate”.

În jurul anului 434, Proclu, un ucenic de-al său, ajunge patriarh al Constantinopolului. El îi cere  permisiunea împăratului bizantin Teodosie al II-lea să aducă moaștele lui Ioan Gură de Aur la Constantinopol.

Abia la patru ani distanță, respectiv în 438, creștinii au reușit să aducă moaștele Sfântului Ioan în capitala Bizanțului. La început, ele au fost aduse la Biserica Sfântului Apostol Toma, apoi la Biserica Sfânta Irina și în cele din urmă în Biserica Sfinții Apostoli. Tradiția spune că în momentul în care moaștele au fost așezate în această biserică s-ar fi auzit vocea Sfântului Ioan care ar fi spus: „Pace tuturor”.

Racla cu sfintele moaște a fost îngropată în Sfântul Altar, alături de cele ale Sfântului Grigorie Teologul. Însă, venirea cruciaților în Constantinopol a făcut ca moaștele celor doi sfinți să ajungă la Veneția, după care la Roma. Trupul lui Ioan a fost așezat întâi într-un pridvor al Bisericii medievale, închinată Sfântului Apostol Petru, pentru ca la 1 mai 1626 să fie mutate în Biserica Mare a Sfântului Petru, într-o capelă special realizată pentru acestea.

Grație Papei Ioan Paul al II-lea, 800 de ani mai târziu, moaștele ambilor sfinți se întorc din nou la Constantinopol. Acesta le-a restituit pe data de 27 noiembrie 2004.

Parte din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur
Parte din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur

Unde se mai găsesc părți din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur

Conform site-ului ioanguradeaur.ro și basilica.ro, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur se află sub următoarele forme la:

  • Catedrala Mântuirii Neamului din București (ocrotitorul)-raclă de argint depusă de 10 ani în biserica de la intrarea principală.
  • Mânăstirea Darvari-București.
  • Mânăstirea Secu-Județul Neamț.
  • Mânăstirea Filoteu-Muntele Athos: mâna dreaptă a Sfântului Ioan Gură de Aur.
  • Mânăstirea Vatoped-Muntele Athos: Capul Sfântului Ioan Gură de Aur cu urechea stângă întreagă. La urechea stângă i-a tâlcuit îngerul sfintele evanghelii și a rămas neputredă spre mărturie că a fost adevărata tâlcuirea îngerului.
  • Catedrala Episcopală Oltenia, Craiova-racla de argint cu părticele din moaștele Sfântului Ioan Hristostomul.
  • Capela Imaculatei Concepțiuni, Basilicii San Pietro, Roma.

Citate din opera lui Ioan Gură de Aur

„Sinceritatea este caracterul propriu al adevărului”.

„Nu deznădăjdui, Dumnezeu este milostiv; nu te relaxa, Dumnezeu este drept”.

„Oricât de bune ar fi cuvintele tale, strici totul când vorbești cu furie”.

„A lăuda fără discernământ ceea ce faci, bine sau rău, nu este dovada că ești iubit, ci că ești înșelat”.

Ileana Mlădinoiu