Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur, cel mai mare predicator creștin, prăznuit pe 13 noiembrie în calendarul creștin ortodox

Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur, cel mai mare predicator creștin, prăznuit pe 13 noiembrie în calendarul creștin ortodox

Manolică Anca / 13.11.2021, 10:10
Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur, cel mai mare predicator creștin, prăznuit pe 13 noiembrie în calendarul creștin ortodox

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost cel mai mare predicator creștin. Nicio carte nu poate cuprinde tot ce a făcut acest Părinte al Bisericii, cum niciun Părinte nu a lăsat o moștenire literară atât de vastă. Iată cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur, prăznuit de ortodocși pe 13 noiembrie.

Sfântul Ioan Gură de Aur, cel mai mare predicator creștin

S-a născut la Antiohia între 344 și 354, fiind botezat la vârsta de 20 de ani. Tatăl său a decedat la scurtă vreme de la nașterea lui, sarcina creșterii și educării revenindu-i mamei, Antusa. Aceasta i-a insuflat primele elemente de învățătură creștină și, mai ales, dragostea față de Biserică. A studiat apoi filosofia, sub îndrumarea lui Andragatiu, și retorica cu Libaniu.

În jurul vârstei de 20 ani, simțind o atracție deosebită pentru viața ascetică, acesta de se retrage în munți, unde trăiește vreme de doi ani în post și rugăciune. Fiindcă s-a îmbolnăvit, Ioan Gură de Aur a fost nevoit să revină acasă, spre bucuria mamei lui.

A fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Meletie în anul 381, și preot de către Flavian, urmașul lui Meletie în anul 386. În acest timp s-a ocupat de problemele vieții monahale, a fecioriei, cărora le-a dedicat o serie de tratate scurte. Tot în această perioadă, a elaborat tratatul său Despre preoție.

A fost ales patriarh al Constantinopolului

După moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales urmașul acestuia, împotriva voinței sale. A fost hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Ioan a reformat cetatea și preoțimea, care se aflau într-o mare stare de decădere și corupție. Astfel, el a suprimat luxul reședinței episcopale, introducând traiul modest. Toate schimbările îndreptate împotriva corupției pe care le-a introdus i-au adus o mulțime de dușmani.

Sfântul Ioan Gură de Aur
Sfântul Ioan Gură de Aur

Însă, de departe, cel mai mare dușman a fost Teofil de Alexandria. Prăpastia a devenit și mai mare atunci când Sfântul Ioan Gura de Aur i-a primit pe Frații Lungi, acuzați de origenism și alungați din Egipt de patriarhul Teofil, și i-a găzduit, fară a intra în comuniune cu ei. Cu toate că Frații Lungi i-au adresat lui Ioan o plângere împotriva lui Teofil, acesta nu o ia în considerare, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost exilat în Bitinia

Împărăteasă Eudoxia, alături de Teofil și o mulțime de alți episcopi, îl convoacă pe Ioan la un sinod la Stejar, spre a se dezvinovăți de acuzele aduse. El nu s-a prezentat însă la sinod, fapt pentru care a fost depus în anul 403. Împăratul a ratificat hotărârea sinodului și l-a trimis pe loan în exil în Bitinia.

Aici nu a stat prea mult, fiindcă a fost rechemat în scaun. După revenire, pacea nu a durat nici ea prea mult, fiindcă Sfântul Ioan a criticat dezmățul și zarva care s-au produs în jurul unei statui de argint ce o înfățișă pe Eudoxia și care era aproape de catedrala în care el slujea.

Din porunca împărătesei Eudoxia, Sfântul Ioan a fost din nou alungat din scaun și surghiunit la Cucuz, în Armenia. Au intervenit și adversarii săi, fiind trimis la Pityum, un orășel pe malul răsăritean al Marii Negre. Nu a rezistat călătoriei și s-a stins din viață pe 14 septembrie 407, la Comana în Pont.

În ceea ce privește opera, putem spune că acesta a lăsat posterității o operă uriașă, inegalabilă atât din punct de vedere al dimensiuni, cât și prin conținut. Scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur, dintre cele mai bogate și alese ale literaturii mondiale, s-au păstrat aproape în totalitate. Acestea conțin tratate, omilii, cateheze, comentarii biblice, cuvântări, epistole, precum și cărți de cult, dintre care cea mai cunoscută și importantă, rămâne, fără îndoială, Slujba Sfintei Liturghii, după care se oficiază Liturghia în cea mai mare parte a Bisericii Ortodoxe.