Home » Life & Style » Cea mai frumoasă rugăciune. Când trebuie rostită și cum te ajută

Cea mai frumoasă rugăciune. Când trebuie rostită și cum te ajută

Manolică Anca / 16.12.2020, 10:51
Cea mai frumoasă rugăciune. Când trebuie rostită și cum te ajută

Faptul de a te ruga este mai ușor decât ai crede. Dumnezeu este Tatăl tău din Cer iubitor și dorește să te audă Dumnezeu este acolo, îți va asculta rugăciunile și îți va răspunde. Rugându-te la El și va avea grijă să te îndrume în viață. Iată care este cea mai frumoasă rugăciune pe care trebuie să o rostești zilnic.

Cea mai frumoasă rugăciune

Oare există o rugăciune mai frumoasă decât „Tatăl Nostru”? Rugăciunea Domnească este cea mai de seamă dintre toate rugăciunile. Se deosebeşte prin puterea ei, prin uşurinţa de a fi rostită și înţeleasă şi prin bogăţia cugetărilor ei. Iar ceea ce este și mai important este faptul că aceasta a fost rostită de Fiul lui Dumnezeu.

Tatăl Nostru - cea mai frumoasă rugăciune
Tatăl Nostru – cea mai frumoasă rugăciune

„Şi pe când Se ruga Iisus într-un loc, când a încetat, unul dintre ucenicii Lui I-a zis: Doamne, învaţă-ne să ne rugăm, cum a învăţat şi Ioan pe ucenicii lui. Şi le-a zis: Când vă rugaţi, ziceţi:

„Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău. Vie împărăţia Ta. Facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă, dă-ne-o nouă în fiecare zi. Şi ne iartă nouă păcatele noastre, căci şi noi înşine iertăm tuturor celor ce ne greşesc nouă. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău.”

Şi a zis către ei: Cine dintre voi, având un prieten şi se va duce la el în miez de noapte şi-i va zice: Prietene, împrumută-mi trei pâini, Că a venit, din cale, un prieten la mine şi n-am ce să-i pun înainte, Iar acela, răspunzând dinăuntru, să-i zică: Nu mă da de osteneală. Acum uşa e încuiată şi copiii mei sunt în pat cu mine. Nu pot să mă scol să-ţi dau. Zic vouă: Chiar dacă, sculându-se, nu i-ar da pentru că-i este prieten, dar, pentru îndrăzneala lui, sculându-se, îi va da cât îi trebuie. Şi Eu zic vouă: Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide. Că oricine cere ia; şi cel ce caută găseşte, şi celui ce bate i se va deschide.” Ev. Luca 11, 1-10.

Când trebuie rostită și cum te ajută

Marea putere a rugăciunii „Tatăl Nostru”, ce mai frumoasă rugăciune, stă în faptul că prin ea nu doar că ne rugăm împreună cu Iisus Hristos, ci ne rugăm chiar cu cuvintele Mântuitorului. Cea mai frumoasă rugăciune a fost rostită de Iisus Hristos. Tot El şi-a învăţat ucenicii cum să se roage.

Când trebuie să ne rugăm? – Dumnezeu vreau să te audă și când ești fericit și când ești trist și când pur și simplu ai nevoie de cineva căruia să i te destăinui. Te poți ruga oricând simți sau ai nevoie. Mai mult, dacă nu simți să te rogi sau dacă simți că Dumnezeu nu vrea să te audă, acela este dintre cele mai bune momente în care să te rogi.

Tatăl Nostru - cea mai frumoasă rugăciune
Tatăl Nostru – cea mai frumoasă rugăciune

Cum trebuie să ne rugăm şi mai ales cât trebuie să ne rugăm? – Orice creştin trebuie să se roage în fiecare zi, momentul culminant fiind Sfânta Liturghie, de la care nu ar trebui să lipsească, în special duminica. Apoi în orice moment putem rosti: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”.

De asemenea, rugăciunea trebuie să fie un prilej de manifestare a recunoştinţei și mulțumire faţă de milostivirea lui Dumnezeu. Să rostim, ori de câte ori putem, Tatăl nostru, Crezul, Psalmul 50, Cuvine-se cu adevărat şi să citim un acatist al Domnului Iisus Hristos, al Maicii Domnului sau al unui sfânt! Un Sfânt Părinte spune: „Când îţi aminteşti de Dumnezeu, roagă-te, ca atunci când tu uiţi de Dumnezeu să-şi amintească Dumnezeu de tine!”.