Home » Știri » Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților. Ce rugăciune puternică e bine să spui în această zi

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților. Ce rugăciune puternică e bine să spui în această zi

Manolică Anca / 30.10.2020, 16:49
Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților. Ce rugăciune puternică e bine să spui în această zi

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților reprezintă o zi foarte importantă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. În acest an este prăznuită pe data de 31 octombrie, ocazie în care se fac pomeni și liturghii pentru sufletul celor adormiți. Ce rugăciune puternică e bine să spui în această zi.

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților

Sâmbătă, 31 octombrie 2020, toți creștinii ortodocși sărbătoresc Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților, iar învățătura de credință ne spune că în această zi trebuie să dăm de pomană pentru cei adormiți.

S-a ales această zi, deoarece fiecare sâmbătă este, de fapt, o imitare a Sâmbetei Mari, a şederii lui Hristos în mormânt. Iar, din punct de vedere teologic, aceasta este ziua în care Mântuitorul a coborât cu sufletul la iad pentru a-i înălța pe cei adormiți.

Astfel, dis-de-dimineață se merge la biserică cu colivă, câteva pachețele cu mâncare și un pomelnic în care vor fi trecute numele tuturor persoanelor dragi, trecute în neființă. Preotul se va ruga pentru sufletele lor și va sfinți aceste pachete.

Este important, atunci când vine vorba de milostenia dată celor adormiți, să o dăm celor săraci, care duc lipsă de hrană. De cele mai multe ori, alegem să împărțim pachetele unor rude, vecini sau celor care au deja ce să mănânce. Aici se va pierde sensul milosteniei.

În această, zi se dă se pomană în numele celor care nu mai sunt printre noi
În această, zi se dă se pomană în numele celor care nu mai sunt printre noi

Rugăciunea care se rostește în Sâmbăta Morților

„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în răi. Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, că să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, că să mă bucur de Fața Ta. Așa, Doamne, primește umilită mea rugăciune că o tămaie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care impreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposati, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviintă. Nu încetați a vă rugă, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătosii să câștige iertare, săracii ajutorul, întristații mângâiere, bolnavii sănătate, cei slăbi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire, și toți împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste și închinăciune în veci. Amin.”