Home » Life & Style » Sfânta Filofteia – minuni. Cine a fost, ce fapte mari a săvârșit și ce nu este bine sub nici o formă să faci în această zi

Sfânta Filofteia – minuni. Cine a fost, ce fapte mari a săvârșit și ce nu este bine sub nici o formă să faci în această zi

Bucur Ioana / 07.12.2020, 11:18
Sfânta Filofteia – minuni. Cine a fost, ce fapte mari a săvârșit și ce nu este bine sub nici o formă să faci în această zi

Generozitatea și iubirea pentru oameni i-au adus moartea unei copile nevinovate. Orbit de furie, propriul ei tată a luat un topor și a lovit-o cu toată puterea. Fetița a căzut la pământ și nu s-a mai ridicat. În momentul în care și-a dat ultima suflare, ceva nemaivăzut s-a întâmplat. Nimeni nu s-a putut atinge de corpul ei! Cum ar fi cerut Sfânta Filofteia, făcătoarea de minuni, să fie dusă în România și ce blestem cumplit ascund moaștele ei. An de an,  pe 7 decembrie, este interzisă folosirea acestui obiect.

Sfânta Filofteia – copila născută într-o familie săracă, dar care iubea să dăruiască

An de an, pe 7 decembrie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Filofteia. Este considerată o ocrotitoare a copiilor și se crede că le poate ajuta pe fete să se căsătorească, asta în ciuda faptului că a murit copilă, având doar 12 ani când și-a dat ultima suflare. Însă, înainte de a fi cunoscută pentru numeorasele minuni pe care le-ar fi săvârșit, a fost o fată simplă, care a cunoscut din primii ani de viață suferința.

Povestea celei care a devenit cunoscută ca Sfânta Filofteia începe undeva în secolul al XIII-lea, în apropierea orașului Târnovo, din Bulgaria, acolo unde au fost ținute, o vreme, moaștele Sfintei Parascheva, înainte de ajunge în Constantinopol. Filofteia s-a născut într-o familie săracă, de țărani simpli. Era de nedezlipit de mama ei, o femeie evlavioasă care îi citea zilnic din scripturi. Copila ținea post și era milostivă. O boală cumplită a lăsat-o orfană de mamă. N-a durat mult până când tatăl ei s-a recăsătorit. Se spune că a mama vitregă nu o iubea, o bătea, o certa și o pedepsea mereu, la fiecare pas greși pe care îl făcea. Copila nu găsea alinare nici măcar lângă tatăl ei, singura familie pe care o mai avea.

Sfânta Filofteia a fost ucisă de propriul tată. Cum a cerut, după moarte, să fie dusă în România

Se spune că Sfânta Filofteia era cunoscută și iubită de cei din sat pentru faptele ei de generozitate. Nu ezita niciodată să îi ajute pe cei sărmani, din puținul ei, renunțând, o dată, chiar la propriile haine pentru a îmbrăca un copil înfrigurat. Mama vitregă o trimitea zi de zi cu mâncare pe care să o ducă la țarină tatălui ei. Pe drum, copila împărțea mereu din ea celor flămânzi.

Potrivit legendei, în momentul în care a văzut că fiica sa dădea din mâncarea lui unor străini, bărbatul a fost orbit de furie. S-ar fi năspustit asupra ei, lovind-o fără milă. Văzând că fata era pe cale să fugă, și-a luat toporul de la brâu și l-a aruncat spre ea, lovind-o la picior. Copila, care avea doar 12 ani, a căzut ca secerată. Era moartă. În clipa în care și-a dat ultima suflare, trupușorul ei ar fi fost învăluit într-o lumină orbitoare. Îngrozit, tatăl ei, ucigașul ei, a fugit la în cetate, urlând cât îl țineau plămânii. Arhiepiscopul a fost printre primii oameni care au ajuns la locul crimei, cu tămâie și lumânări aprinse. Sfânta Filofteia era păzită de „lumină dumnezeiască”.

Icoană pe lemn cu tema “Sfânta Filofteia”, secolul al XX-lea, centru neidentificat – Colecţia Muzeului Naţional al Ţăranului Român
Icoană pe lemn cu tema “Sfânta Filofteia”, secolul al XX-lea, centru neidentificat – Colecţia Muzeului Naţional al Ţăranului Român

O altă parte bizară a povetii Sfintei Filofteia se referă la  momentul în care oamenii, în frunte cu arhiepiscopul, au încercat să ridice corpul mic al fetei. Oricâți bărbați ar fi încercat, era de neclintit, greu ca piatra.  În acel moment, cineva ar fi propus să se rostească nume de țări, de mănăstiri și biserici din preajma locurilor natale, apoi și cele de peste Dunăre. Abia când a fost pomenit numele Bisericii Domneşti din Târgul Argeşului, trupul ei a devenit mult mai uşor şi cei prezenţi, care asistau la ineditul eveniment, au trimis o scrisoare domnitorului Radu Vodă ( cel care zidise acea biserică), vestindu-l că Sfânta vrea să se odihnească în acel sfânt lăcaş.

Blestemul ce apără moaștele Sfintei Filofteia

Doar că documentele istorice contrazic varianta descrisă în legendă. Acestea arată că moaștele Sfintei Filofteia au fost păstrate în Târnovo, fiind aduse în Țara Românească abia după anu 1393, după intrarea turcilor în țaratul bulgar. Sfânta Filofteia a ajuns, inițial, la Vidin, înainte de a fi oferită domnitorului Mircea cel Bătrân, care ordonă ca moaștele să fie așezate în biserica domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeş, pe atunci catedrală mitropolitană, ctitorie a domnitorului Basarab I Întemeietorul şi Nicolae Alexandru, fiul său. Din cauza deteriorării clădirii, sunt mutate, în 1893, în biserica Sfântul Gheorghe, apoi în biserica Adormirea Maicii Domnului-Olari. În timpul Primului Război Mondial, moaștele Sfintei Filofteia sunt aduse în București, în paraclisul Mănăstirii Antim din București. După ce se întorc în Curtea de Argeș, sunt așezate marea biserică ctitorită de Neagoe Vodă Basarab.

În 2004, racla în care sunt păstrate moaștele Sfintei Filofteia a fost restaurată. În timpul lucrărilor, meșterii de la Monetăria Statului au dezvăluit că au descoperit un mesaj tulburător scris pe săculețul ce învelea moaștele: „Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată moaștele Sfintei Cuvioase Filofteia!”.

Racla cu moaștele Sfintei Filofteia
Racla cu moaștele Sfintei Filofteia

Sfânta Filofteia – minuni. Cum a salvat patru băieți de la o moarte cumplită: „Nu e sfânta Filofteia aici!”

Sfânta Filofteia – minuni pentru o mamă îndurerată. În timpul Primului Război Mondial, moaștele Sfintei Filofteia au fost aduse, în secret, la Mănăstirea Antim. Părintele Sofian Boghiu a povestit, citat de Trinitas TV, cum sfânta i s-ar fi arătat în vis unei femei, o biată mamă care avea patru băieți pe front. Femeia a văzut interiorul bisericii mănăstirii Antim, și pe sfântă stând deasupra raclei, spundu-i să vină la ea și să se roage.

„O biată mamă care avea patru copii pe front, se ruga lui Dumnezeu, Maicii Sfinte și sfinților lui Dumnezeu ca să-i ocrotească copiii, să vină sănătoși acasă de pe front. Într-o noapte, după rugăciune îndelungă, a ațipit și a văzut interiorul bisericii mănăstirii Antim, cum era atunci, și pe Sfânta Filofteia. A văzut-o stând deasupra raclei ei, vie și (n.r. – sfânta) i-a spus: „dacă vrei sa-ți salvezi copiii, intră aici, fă o slujba aici, la racla moaștelor mele“.

S-a trezit imediat, a doua zi a venit aici și (n.r. – biserica) era închisă, încuiată. Întâlnește preotul și îl roagă sa-i dea voie sa vină la sfânta Filofteia. El a spus: „nu e, nu e Sfânta Filofteia aici!” – „Părinte! Am văzut toată această curte“, asa cum era curtea aici, „și interiorul bisericii. Aici, părinte, pridvorul, ușa asta am văzut-o. Vreau sa intru înăuntru, știu în care parte e Sfânta Filofteia!” Văzând preotul că nu se poate tăinui acest adevăr, i-a deschis. Într-adevăr, așa era cum i-a spus. A venit, a căzut în genunchi, a făcut un acatist la Sfânta Filofteia, la racla ei, și a plecat biata femeie foarte mulțumită și convinsă că fiii ei se vor întoarce sănătoși. Și asa a fost, toți patru s-au întors acasă sănătoși, deci – o minune!”, a povestit părintele Sofian Boghiu.

7 decembrie. Ce nu este bine sub nici o formă să faci în această zi

Sfânta Filofteia este sărbătorită, an de an, pe 7 decembrie. Conform tradiției populare, în această zi nu este bine să folosim cuțite sau orice alt obiect ascuțit. Nici pâinea nu trebuie tăiată cu cuțitul! De fapt, dacă vrem să avem spor și sănătate în anul ce vine, se spune că aceasta ar trebui ruptă cu mâna. În însemnările religioase se menționează procesiuni cu moaștele Sfintei Filofteia pe timp de secetă, pentru a aduce ploaie și roade bogate.

„Sfânta Filofteia e bine să o ținem, zic bătrânii, că ne ferește de boale și ne dă ploaie la vreme. Spun oamenii că de aceea nu mai plouă regulat și e tot secetă fiindcă nu mai crede toată lumea în Sf. Filofteia. Sf. Filofteia se ține mai ales de fete, ca să le ajute sfânta de a ajunge și a trăi bine în căsătorie”, Antoaneta Olteanu – Calendarele poporului român (Paideia, 2000)