Home » Când, unde, cum » Vacanță Grecia 2021. Tot ce trebuie să știe românii, dacă aleg această destinație: condiții de intrare, formular de călătorie, ce amendă riscă

Vacanță Grecia 2021. Tot ce trebuie să știe românii, dacă aleg această destinație: condiții de intrare, formular de călătorie, ce amendă riscă

Alexandru Cazacu / 16.06.2021, 13:03
Vacanță Grecia 2021. Tot ce trebuie să știe românii, dacă aleg această destinație: condiții de intrare,  formular de călătorie, ce amendă riscă

Se pare că vacanțele în străinătate din acest sezon estival sunt la mare căutare printre români, iar Grecia este una din favoritele destinații ale acestora. Acest lucru s-a putut vedea și weekendul trecut, când sute de români au așteptat ore în șir la vama Kulata-Promachonas pentru a intra pe teritoriul statului elen. Iată ce trebuie să știe românii care aleg să petreacă o vacanță în Grecia.

Vacanță în Grecia 2021. Ce trebuie să știe românii care aleg această destinație

Se pare că aglomerația de la punctul de frontieră a fost din cauză că mulți dintre turiști nu aveau completat formularul de identificare a pasagerului. Haideți totuși să vedem care sunt documentele necesare pentru a evita cozile de la intrarea în Grecia, dar și care sunt condițiile de intrare pe teritoriul acestei țări.

Mai multe state din Europa, printre care și Grecia, solicită la intrarea pe teritoriul lor un formular de călătorie. Mai exact, este vorba de formularul de localizare a pasagerilor, care este cerut pentru a avea o evidență a numărului de turiști care intră pe teritoriul acestor țări, dar și informații despre locurile în care aceștia se cazează. Potrivit autorităților, formularul trebuie completat cu cel puțin 24 de ore înainte de a călători.

Ba chiar mai mult de atât, potrivit legislației în vigoare din Grecia, cei care nu au completat acest formular, riscă o amendă de 500 de euro. Este important să menționăm că acest document poate fi găsit pe site-ul Guvernului elen și poate fi prezentat la vamă chiar și de pe telefonul mobil.

Vacanță în Grecia 2021. Ce trebuie să știe românii care aleg această destinație
Vacanță în Grecia 2021. Ce trebuie să știe românii care aleg această destinație

Documente necesare pentru intrarea pe teritoriul Greciei

Așadar, dacă te-ai hotărât și vrei să își petreci vacanța în Grecia, trebuie să știi că statul elen permite intrarea pe teritoriul său turiștilor care prezintă un certificat de vaccinare anti-COVID-19, cu obligația ca imunizarea cu rapelul să fi fost făcută cu cel puțin 14 zile înainte de călătorie. Mai mult de atât, documentul care atestă vaccinarea trebuie să fie redactat în limba engleză.

Pe de altă parte, turiștii care nu s-au vaccinat pot prezenta un test PCR negativ, însă acesta nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore. De asemenea, trebuie menționat faptul că statul elen nu solicită un test PCR negativ de la cei care au trecut prin boală cu 2-9 luni înainte de sosire, dar acești turiști trebuie să prezinte un test PCR molecular pozitiv, un test antigen realizat de un laborator autorizat sau un certificat care atestă că deținătorul a fost depistat cu SARS-CoV-2.

Teste rapide aleatorii pentru cei care intră pe teritoriul Greciei

Turiștii care doresc să intre pe teritoriul Greciei, la punctul de trecere pot fi supuși unor teste rapide aleatorii. Astfel, persoanele depistate pozitiv, vor fi cazate gratuit, dar temporar într-un hotel de carantină. Cu toate acestea, într-un astfel de caz, intrarea pe teritoriul elen poate fi chiar și interzisă.

De asemenea, este important să menționăm și faptul că, pentru copiii sub șase ani nu este necesar un test PCR. Însă, din cauză că Grecia este în scenariul galben, la revenirea în țară, copiii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani trebuie să prezinte un test PCR negativ, în caz contrar, ei vor fi nevoiți să stea în carantină timp de 14 zile, chiar dacă părinții au fost imunizați.