Home » Cum să faci orice » 5 tipuri de ciocolată esențiale în bucătărie. Cum le poți folosi

5 tipuri de ciocolată esențiale în bucătărie. Cum le poți folosi

Alexandru Cazacu / 23.02.2022, 14:24
5 tipuri de ciocolată esențiale în bucătărie. Cum le poți folosi

Cel mai probabil, toată lumea iubește ciocolata, indiferent dacă este albă, neagră sau amăruie. Există mai multe tipuri de ciocolată pe care le găsim în comerț, iar acestea pot fi folosite în diferite moduri și la diverse preparate. În următoarele rânduri, noi vă vom spune care sunt aceste tipuri de ciocolată ce nu trebuie să lipsească din bucătăriile noastre și cum pot fi ele folosite.

Tipuri de ciocolată esențiale în bucătărie

Dacă nu știai deja acest lucru, află că la bază există doar trei tipuri principale de ciocolată, iar fiecare dintre ele are aroma sa. Dar, care sunt diferențele dintre aceste tipuri de ciocolată? Se pare că totul se rezumă la modul în care sunt făcute și la ingrediente folosite la prepararea lor. Află în continuarea articolului totul despre aromele, ingredientele și caracteristicile fiecărui tip de ciocolată, dar și cum pot fi folosite acestea în bucătărie.

Ciocolata neagră

Ciocolata neagră o cunoaștem mai ales după gustul său amărui intens și culoarea sa maro închis, fiind al doilea cel mai popular tip de ciocolată din lume. Acest tip de ciocolată poate conține de la 50% și până chiar la 75% cacao și unt de cacao, lapte praf, zahăr și alte ingrediente specifice.

Există multe persoane care preferă ciocolata cât mai simplă, iar în această situație ciocolata neagră este perfectă. De obicei, ciocolata amăruie se consumă ca atare, însă se folosește adesea și la diferite creme, prăjituri sau băuturi calde.

Ciocolata fără zahăr

Ciocolată neîndulcită, după cum mai este ea denumită, stă la baza tuturor tipurilor de ciocolată. Ea este făcută 100% din pudră de cacao, din care un procent de 50% îl reprezintă untul de cacao (grăsimea naturală a boabelor de cacao).

După denumirea sa ne putem da seama că acest tip de ciocolată nu conține deloc zahăr. De fapt, în aceasta nu este adăugat niciun ingrediente care să-i modifice gustul intens de cacao. Fiind dură și foarte amară, ciocolata neîndulcită este utilizată de obicei în patiserii sau la prepararea înghețatei, însă numai după ce a fost îndulcită și combinată cu alte ingrediente.

Tipuri de ciocolată utile în bucătărie
Tipuri de ciocolată utile în bucătărie. Cum le putem folosi

Ciocolata cu lapte

Aceasta este ciocolata clasică pe care cu toții îndrăgim încă din copilărie. Cu o culoare maro deschis, textură cremoasă și aromă dulce, ciocolata cu lapte este considerată pe scară largă ca fiind cel mai popular tip de ciocolată. Poate conține doar 30 – 35% cacao, la care se adaugă lapte praf, zahăr și caramel.

Deși de cele mai multe ori o consumăm ca atare, ea poate fi folosită cu succes și la prepararea prăjiturilor sau la fel și fel de deserturi.

Tipuri de ciocolată – Ciocolata de menaj

Ciocolata de menaj are un conținut mai scăzut de zahăr și doar 35% cacao și unt de cacao. Printre ingredientele de bază ale acesteia se mai numără și laptele praf. După cum bine știm, acest tip de ciocolată este dur, are un parfum puternic și este folosit adesea la prăjituri.

Ciocolata albă

Ciocolata alba este ușor de identificat datorita culorii sale specifice. Se face prin combinarea zahărului, untului de cacao, cu mult lapte praf, vanilie, lecitină (un emulgator care ajută ingredientele să se amestece) și alte arome sau ingrediente. În ceea ce privește utilitatea ciocolatei albe în bucătărie, pe lângă faptul că o putem pur și simplu mânca ca atare, ea mai este folosită de obicei atât la prăjituri și prepararea unor băuturi calde.