Home » Cum să faci orice » 8 sfaturi și recomandări pentru o mămăligă perfectă. Ce e bine să faci, înainte de o lua de pe foc

8 sfaturi și recomandări pentru o mămăligă perfectă. Ce e bine să faci, înainte de o lua de pe foc

Nistor Alexandru / 24.12.2021, 10:18
8 sfaturi și recomandări pentru o mămăligă perfectă. Ce e bine să faci, înainte de o lua de pe foc

Deși este foarte populară în România, mămăliga este consumată și în alte țări din Europa. Nu este deloc greu de făcut și nu necesită multe ingrediente, fiind totodată un înlocuitor perfect pentru pâine. Consumată de obicei ca și garnitură pentru diverse preparate, mămăliga se află cu siguranță printre principalele preparate ale românilor, iar noi vă vom prezenta câteva sfaturi și recomandări pentru o mămăligă perfectă.

Cum să faci mămăliga perfectă

Fără doar și poate, românii îndrăgesc celebrul preparat obținut prin fierberea mălaiului în apă cu sare. Se spune că mămăliga iese cu adevărat bună atunci când este fiartă la foc mic măcar 20-25 de minute.

De asemenea, pentru un gust deosebit, mămăliga se e face într-un ceaun de tuci pus pe foc de lemne. În ceea ce privește servirea mămăligii, ea poate fi consumată alături de o mulțime de preparate, de la ouă ochiuri și brânză cu smântână, până la sarmale și tochituri.

Sfaturi și recomandări utile pentru mămăliga perfectă
Sfaturi și recomandări utile pentru mămăliga perfectă

Sfaturi și recomandări pentru cea mai gustoasă mămăligă

Deși nu trebuie să fii maestru în arta culinară pentru a face o mămăligă, există totuși câteva lucruri importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când o prepari. Așadar, în următoarele rânduri vei afla ce trebuie să faci pentru ca mămăliga să îți iasă perfect, fără cocoloașe. Iată câteva sfaturi și recomandări utile.

  1. Un prim lucru care trebuie menționat este faptul că, atunci când pui apa la fiert cu sare, presară în apă și puțină făină.
  2. Pentru a turna și restul de făină, nu trebuie să aștepți până când apa clocotește. Mai exact, pentru a nu se forma cocoloașe, pune mălaiul chiar înainte ca apa să dea în fiert.
  3. Pentru o mămăliguță fină și fără cocoloașe, nu trebuie să punem tot mălaiul dintr-o dată. Făina trebuie turnată treptat, în timp ce mestecăm.
  4. Este absolut necesar să mestecăm pe tot parcursul fierberii, altfel mămăliga nu va fierbe uniform și se va lipi de pereții ceaunului.
  5. Dacă vrei ca mămăliga ta să aibă consistența corespunzătoare, respectă proporțiile. Adică, aproximativ o măsură de făina la 3 de apă.
  6. Pentru o mămăligă inedită și un plus de savoare, unele gospodine folosesc lapte în loc de apă, iar la sfârșitul fierberii adaugă o lingură de unt. Pe lângă gustul deosebit, mămăliga va fi mai cremoasă și mai consistentă.
  7. Nu trebuie să ne grăbim atunci când facem mămăligă. Ea trebuie să fiarbă în jur de 25 – 30 de minute, iar dacă folosim mălai de țară, trebuie să avem în vedere că acesta fierbe mai greu decât cel care îl găsim în comerț.
  8. După ce mămăliga a fiert, răstoarn-o pe un fund de lemn. De ce să faci acest lucru? Ei bine, tocătorul va împiedica aburii să se ridice și va absoarbe surplusul de lichid din mămăligă.

După cum spuneam și la începutul articolului, mămăliga este consumată în bucătăriile din mai multe țări din Europa, printre care Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Italia, Slovenia, Serbia,  etc. Ba chiar mai mult de atât, putem găsi acest preparat și în unele țări din America de Sud și Centrală (Mexic, Brazilia, Uruguay, Argentina, Venezuela). Cu toate că în aceste locuri se face diferit, este vorba despre același preparat.