Home » Cum să faci orice » Când se pun murăturile pentru iarnă. Acesta este de fapt momentul ideal. Secretul gospodinelor iscusite

Când se pun murăturile pentru iarnă. Acesta este de fapt momentul ideal. Secretul gospodinelor iscusite

Alexandru Cazacu / 10.09.2021, 15:24
Când se pun murăturile pentru iarnă. Acesta este de fapt momentul ideal. Secretul gospodinelor iscusite

Cu siguranță, majoritatea românilor iubesc murăturile, acestea fiind nelipsite mai ales în perioada sezonului rece. Acestea sunt consumate alături de nenumărate feluri de mâncare și pot fi făcute din diferite legume. Cu toate acestea, hai să vedem când se pun murăturile pentru iarnă. Iată care este secretul gospodinelor din România.

Când se pun de fapt murăturile pentru iarnă

În ceea ce privește timpul perfect pentru a pune murăturile, ei bine, toamna este sezonul legumelor, iar gospodinele din toate colțurile țării pregătesc în această perioadă murăturile pentru sezonul rece. Se pare că prima lună de toamnă este cea mai potrivită pentru pus murăturile. Cu toate acestea, ele pot fi puse și în octombrie, asta dacă mai găsim legume.

Există mai multe moduri în care putem să punem legume la conservat pentru iarnă, însă cea mai populare la români este murarea acestora. Așadar, ca să fim siguri că murăturile ies perfect, atunci când le pregătim trebuie să ținem cont de mai mulți factori importanți. Spre exemplu, pentru ca murăturile să nu se înmoaie, gospodinele pricepute folosesc sare grunjoasă, fără iod.

Sfaturi utile la pregătirea murăturilor pentru iarnă

După cum spuneam și mai sus, pentru murături demne de un bucătar adevărat, trebuie să avem în vedere mai multe lucruri foarte importante. Unul dintre acestea fiind chiar așezarea legumelor în borcanele. Acestea nu trebuie să fie înghesuite în recipientele pe care le folosim. Pe lângă asta, trebuie să avem grijă ca borcanele să fie curate, iar după ce așezăm legumele, acestea trebuie închise ermetic.

De asemenea, sarea folosită la murături este extrem de importantă. După cum am menționat anterior, nu putem folosi chiar orice fel de sare. Ba chiar mai mult de atât, în niciun caz nu trebuie să punem la murături sare iodată. Dacă facem acest lucru, legumele se vor strica. Tocmai de aceea, persoanele mai experimentate folosesc sare specială pentru murături, care este mai grunjoasă.

Când trebuie să pui murăturile pentru iarnă
Când trebuie să punem murăturile pentru iarnă

Totodată, condimentele nu trebuie să lipsească din murături. Acestea vor da un gust nemaipomenit legumelor murate. Printre cele mai folosite condimente pentru murături se numără: mărarul, hreanul, usturoiul, boabele de piper și muștar.

Cea mai veche metodă de conservare a legumelor

Poate părea incredibil, însă de aproape 5 milenii, cel mai des întâlnit mod de conservare a legumelor și fructelor este murarea acestora. Datorită faptului că murăturile erau foarte ușor de transportat și le țineau de foame călătorilor, în timpul iernii, această metodă a ajuns foarte populara de-a lungul veacurilor.

Cu toate că nu se știe cu exactitate originea acestui proces, unii arheologii și istorici sunt de părere că primele alimente murate datează de pe vremea mesopotamienilor, adică de prin anii 2400 î.Hr. Cu toate acestea, potrivit unor date istorice, primii castraveți au fost puși la murat câteva secole mai târziu, pe Valea Tigrului, în India. Ba chiar mai mult de atât, castraveții murați sunt menționați de două ori și în Biblie. Pe de altă parte, unii istorici plasează aceste murături în urmă cu 3000 de ani, în Asia de vest, Egipt și Grecia.