Home » Cum să faci orice » Care sunt cele mai bune tăvi de cozonac, în funcție de material. Sfaturi și recomandări prețioase

Care sunt cele mai bune tăvi de cozonac, în funcție de material. Sfaturi și recomandări prețioase

Alexandru Cazacu / 14.03.2022, 10:21
Care sunt cele mai bune tăvi de cozonac, în funcție de material. Sfaturi și recomandări prețioase

Indiferent că le folosim pentru prepararea fripturii, legumelor sau a cozonacilor, tăvile de copt se numără printre ustensilele esențiale din bucătărie. De cele mai multe ori, tăvile folosite gătit determină calitatea preparatului. În acest context, noi vă vom spune care sunt cele mai bune tăvi de cozonac, în funcție de material. Iată câteva sfaturi și recomandări utile din acest punct de vedere.

Care sunt cele mai bune tăvi de cozonac, în funcție de material

În caz că nu știați deja acest lucru, unele tăvi de copt nu conduc bine căldura, iar din această cauză preparatul ar putea să nu iasă cum trebuie. De obicei, rețetele menționează și tipul de tavă corespunzător, dar și materialul din care este făcută aceasta.

Ei bine, dacă nu dispui de aceste informații, trebuie să știi care sunt diferențele dintre tăvile de copt, pentru a face cea mai bună alegere pentru ca preparatul să fie perfect. Haideți să vedem care sunt cele mai bune tăvi de cozonac, în funcție de material.

Trebuie să menționăm că aparatele de gătit pot fi electrice sau pe gaz, iar majoritatea tăvilor pot fi utilizate fără probleme în ambele cazuri. Cu toate acestea, materialul din care sunt făcute tăvile este foarte important.

Cele mai bune tăvi de cozonac
Care sunt cele mai bune tăvi de cozonac

Tava de aluminiu

Acest nemetal este perfect pentru fabricarea tăvilor de gătit, mai ales că are o capacitate mare de a conduce căldura pe toată suprafața tăvii, oferind astfel o coacere uniformă. De obicei, tăvile din aluminiu sunt lucioase și reflectă căldura, prevenind astfel arderea preparatelor.

Pe de altă parte, tăvile închise la culoare absorb și rețin căldura, iar în această situație temperatura de coacere trebuie redusă. Pe lângă toate acestea, tava de aluminiu rezistă foarte bine în timp și nu ruginește. În concluzie, pentru cozonaci ca la carte poți alege o tavă din aluminiu cu pereți groși.

Cele mai bune tăvi de cozonac – Sticla termorezistentă

Chiar și tăvile din sticlă termorezistentă asigură o distribuire uniformă a căldurii și o rumenire perfectă a cozonacilor. În plus, aceste tăvi se curăță foarte ușor și nu reacționează cu preparatele acide. Acest tip de tavă se încălzește mai repede, așa că temperatura cuptorului trebuie redusă cu aproximativ 20 de grade față de cea recomandată în rețetă.

Tăvile de silicon

Mai nou, în comerț putem găsi și tăvi de silicon. Acest material nu absoarbe foarte bine căldura, însă permite transferul uniform al acesteia. Ba chiar mai mult de atât, siliconul poate rezista chiar și la temperaturi de până la 220 de grade Celsius.

Tăvi de cozonac din fontă

După cum bine știm, fonta conduce bine căldura și o distribuie uniform. Deși se încălzesc mai greu, tăvile de fontă sunt perfecte pentru cozonaci. De obicei, aceste tăvi sunt acoperite cu un strat de email, iar astfel curățirea lor se face foarte ușor.

Tăvi speciale pentru pâine și cozonac

Acestea au de obicei formă dreptunghiulară cu pereți înalți. De cele mai multe ori sunt realizate din aluminiu și acoperite cu un strat antiaderent. De asemenea, tăvile pentru pâine și cozonac sunt foarte ușor de curățat.