Home » Cum să faci orice » Cât costă o clocitoare de pui și cum trebuie să o folosești ca să scoți pui frumoși

Cât costă o clocitoare de pui și cum trebuie să o folosești ca să scoți pui frumoși

Ileana Mladinoiu / 21.07.2021, 09:24
Cât costă o clocitoare de pui și cum trebuie să o folosești ca să scoți pui frumoși

Crearea și dezvoltarea unei afaceri necesită activarea energiei, timpului, banilor, rețelei și una dintre modalitățile fiabile de a nu se epuiza este să apelezi la un incubator, o structură care vă permite să vă concentrați cât mai bine punctele forte.

Tot ce trebuie să știi despre o clocitoare de pui

Când vorbim despre incubație, este important să facem mai întâi diferența între diferitele structuri existente. Cele două forme principale sunt incubatoarele și acceleratoarele.

Incubatorul face posibilă trecerea de la o idee la un concept exploatabil economic. Acesta este un moment în care sarcina principală este de a defini un model de afaceri viabil și stabil.

Acceleratorul, la rândul său, este integrat într-o companie tânără în faza sa de marketing, atunci când este necesar să vă deplasați în viteză. Acceleratorul sprijină startup-urile în creșterea lor și accelerarea dezvoltării lor.

În acest stadiu, întrebarea nu mai este să ne gândim la produs/ serviciu, ci să găsim o modalitate de a-l propulsa pe piață și/sau de a accesa prima sa strângere de fonduri. În general, este destinat proiectelor care necesită o contribuție de capital puternică pentru a începe. Rețineți că unele unități sunt hibride și oferă o perioadă de incubație urmată de un program de accelerare.

O a treia formă există și pentru companiile care au început deja, acestea fiind incubatoarele. Fără a avea neapărat pârghii pentru a propulsa rapid activitatea, incubatoarele vor facilita însă demararea proiectelor, garantând numeroase resurse la prețuri deseori avantajoase.

Care este prețul unui incubator

Înainte de a începe, este necesar să studiați așteptările financiare ale unității vizate. Există două modele majore. Cu acest format de stabilire a prețurilor, incubatoarele aleg să taxeze pentru serviciile furnizate proiectelor incubate. Cazarea, asistența, instruirea, rețeaua, toate serviciile oferite sunt adesea angajate în cadrul unui pachet pe care tânăra companie va trebui să îl plătească în conformitate cu condițiile stabilite de incubator.

Unii percep un cost de intrare, alții un cost de ieșire sau chiar taxe lunare, ca în forma chiriei. Nu există un preț fix pentru incubatoare, acesta va depinde de locație, unități, dimensiunea acestora și serviciile oferite.

Cu toate acestea, este posibil să rețineți că, în general, costurile lunare se ridică adesea între 150 € și 500 € . Important este ca  prețurile aplicate să fie mult sub cele realizate pe piață și că acestea sunt apoi tarife preferențiale ce înseamnă o mare oportunitate pentru promotorii proiectului.

Alegerea incubatorului potrivit

Pentru ca experiența să fie optimă, este esențial să alegeți incubatorul potrivit. Trebuie să știți că incubatoarele automate/artificiale aduc mai mult confort, timp și comoditate crescătorului.

Ele oferă o rată de eclozare mai bună și facilitează incubarea ouălelor în funcție de numărul de zile necesare.

Cum alegeți un incubator automat pentru 49 de ouă

Veți avea în vedere: capacitatea de incubație- câte ouă vreți să incubați și cât de des. Alegeți un incubator de ouă potrivit dimensiunilor fermei dvs.; controlul temperaturii și umidității- favorizează modelele cu control precis și meticulos al temperaturii și umidității, necesare dezvoltării corecte a embrionului; sistemul de ventilație-verificați dacă ventilația termică este omogenă în incubator.

Cât costă o clocitoare de pui
Cât costă o clocitoare de pui

Alegerea ouălelor pentru incubator

Dacă veți cumpăra ouă deja fertilizate, puteți trece la următoarea secțiune. Colectați ouăle depuse zilnic și păstrați-le într-un loc aerisit, răcoros (în jur de 15 grade C) și umed . Este recomandat să așezați toate ouăle în același timp în incubator, pentru a evita clocirea întârziată.

Ouăle colectate pot fi păstrate timp de aproximativ 7 zile înainte de a fi incubate. Va trebui să le întoarceți la 180 de grade, de două ori pe zi, astfel încât embrionul să nu se lipească de membrană.

Verificați starea generală a ouălor și eliminați-le pe cele în stare proastă (crăpate, foarte murdare etc.). Încercați să selectați ouă de aceeași dimensiune și greutate, având o culoare consistentă și o coajă netedă.

  • Reglarea corectă a incubatorului automat de ouă

Pentru a obține o rată optimă de eclozare, va trebui să fiți atenți la 2 lucruri: temperatura și umiditatea.

Incubatoarele automate au multe avantaje față de incubatoarele semi-automate sau manuale. În special, veți putea programa rotirea ouălor, regla și controla cu precizie temperatura și nivelul de umiditate.

În cele din urmă, asigurați-vă că vă dezinfectați incubatorul de ouă înainte de fiecare nouă incubare.

  • Temperatura

Pentru a se dezvolta în mod corespunzător, ouăle de găină puse la incubat trebuie păstrate la o temperatură de 37,5 ° C sau 37,6 ° C .

Majoritatea incubatoarelor automate sunt preconfigurate la temperatura potrivită. Cu toate acestea, verificați temperatura corectă în incubator cu 24 de ore înainte de a plasa ouăle acolo.

Incubatoarele automate au în general un afișaj digital și butoane care permit modularea temperaturii la 0,1 grade C.

  • Umiditatea

În perioada de incubație, va fi important să acordați atenție nivelului de umiditate. Agitarea aerului cald tinde să usuce mediul cu ouă.

Nivelul de umiditate este reglat folosind rezervoare mici pentru a fi umplute cu apă. Dacă puteți, cumpărați un incubator automat echipat cu guri de aerisire externe care vă permit să umpleți tăvile, împiedicând pierderea căldurii și umidității în incubator.

Nivelul de umiditate trebuie verificat zilnic și ajustat în funcție de stadiul de dezvoltare a embrionului. În ultimele 3 zile, umiditatea ar trebui să fie mai mare pentru a facilita străpungerea cojii de către pui.

Dacă incubatorul dvs. automat nu conține niciunul, nu ezitați să adăugați un higrometru/umidometru digital pentru a cunoaște cu precizie nivelul de umiditate din incubator.

Cum se verifică ouălele din incubator

Se verifică vizual de fiecare dată când doriți, dar mai bine rezistați nevoii de a scoate capacul și de a încerca să le verificați zilnic, lucru ce afectează în mod dramatic stabilitatea temperaturii și a umidității, implicit eclozarea ouălor.

Verificarea ouălor se face cu ovoscopul, acea lanternă specială care îți permite să vezi cu ușurință dacă ouăle sunt fertilizate, oferind o viziune extrem de clară asupra conținutului ouălelor.

Majoritatea folosesc ovoscopul între zilele a 5-a și a 12-a pentru a vedea dacă oul este în progres, însă cel mai bun moment pentru vizibilitatea embrionului este ziua a 8-a.

Verificați dacă totul funcționează bine, dacă totul este pregătit pentru primirea puilor, dacă aveți suficiente „așternuturi” proaspete, hrană și apă.

Ieșirea din ou a puilor

Puii încep să iasă din ouă în ziua a 21-a. Dacă nu apar imediat, pentru un pui o zi este de 24 de ore, deci dacă ați pus ouăle la incubator la ora 10 noaptea, la acea oră începe și eclozarea. Puii sunt uzi când ies din găoace, dar se uscă repede în incubator, unde, la nevoie, îi puteți lăsa fără grijă timp de 24-36 de ore.

Odată ce câțiva puiuți s-au uscat, trebuie să-i scoateți repede din incubator pentru a face loc celorlalți și a le da timp să se usuce. Nu uitați că trebuie păstrată umiditatea ridicată pentru puii care încă nu au ieșit din găoace. Eclozarea trebuie să se încheie în 24-48 de ore de la apariția primilor pui.

Micul Meseriaș vă prezintă o listă de prețuri ale mai multor tipuri de incubatoare automate.

Astfel, pentru 128 de ouă, cu două sertare, prețul este de 699 lei, 179 de lei, nepunându-le la socoteală pe cele profesionale care pot depăși uneori suma de 90.000 de lei.

Ileana Mlădinoiu