Home » Cum să faci orice » Cinci secrete nebănuite pentru cele mai bune ouă fierte. Cum e bine să le fierbi pentru a nu se crăpa

Cinci secrete nebănuite pentru cele mai bune ouă fierte. Cum e bine să le fierbi pentru a nu se crăpa

Alexandru Cazacu / 13.06.2021, 08:42
Cinci secrete nebănuite pentru cele mai bune ouă fierte. Cum e bine să le fierbi pentru a nu se crăpa

Încă din cele mai vechi timpuri, oul a fost un produs foarte important pentru alimentația oamenilor, datorită conținutului bogat de nutrienți indispensabili organismului uman. De asemenea, un of fiert are foarte puține calorii, însă nenumărate vitamine și minerale. În următoarele rânduri vă vom spune câteva secrete pentru cele mai bune ouă fierte. Cum să fierbi corect ouăle.

Trucuri pentru cele mai bune ouă fierte. Cum trebuie să le fierbi pentru a nu se crăpa

După cum spuneam, ouăle sunt alimente foarte bogate în nutrienți, cu un conținut extrem de bogat în proteine, acesta fiind și motivul pentru care ne dă o senzație de sațietate extraordinară. Potrivit specialiștilor, dacă este consumat la micul dejun, oul fiert ne va da energie pentru toată ziua și ajută foarte mult la puterea de concentrare.

Totodată, ouăle conțin bioregulatori, minerale, vitaminele A, B1, B2, albumine, metionină, dar și un aminoacid foarte benefic pentru ficat. De asemenea, gălbenușul oului poate contracta vezica biliară, stimulează activitatea fierii, dar ajută și la asimilarea grăsimilor. Dar haideți să vedem cum se fierb corect ouăle.

Cum se fierb ouăle

În primul rând, trebuie să menționăm că vasul în care se fierb ouăle trebuie ales în funcție de numărul ouălor pe care vrei să le gătești. Ele se vor așeza astfel încât să acopere în întregime fundul oalei. În acest caz, când apa începe să fiarbă, ouăle nu vor avea loc să se miște și să se ciocnească între ele.

De asemenea, este important ca ouăle să fie aduse la temperatura camerei înainte de a fi puse la fiert în apă rece. În acest fel ele nu vor crăpa.

Unele gospodine toarnă în apă o linguriță de oțet sau una de sare, deoarece sarea și oțetul le vor întări coajă, iar ouăle nu se vor crăpa în timpul fierberii.

Nu este recomandat să aducem apa la temperatura de fierbere și să adăugăm ouăle, mai ales dacă acestea sunt abia scoase din frigider. În caz contrar, din cauza șocului termic oul se va crăpa.

Pune ouăle la fiert în vasul cu apă rece, lasă focul aprins până când apa va da în clocot, și ouăle se mișcă ușor datorită fierberii. Acum oprește focul și acoperă vasul cu un capac sau o farfurie. Acestea trebuie lăsate în vasul acoperit în funcție de cât de tare vrei să fie oul.

Secrete pentru cele mai bune ouă fierte. Cum trebuie să le fierbi pentru a nu se crăpa
Trucuri pentru cele mai bune ouă fierte. Cum trebuie să le fierbi pentru a nu se crăpa

Profilul nutrițional a unui ou fiert

Ouăle fierte sunt foarte bogate în aminoacizi, ceea ce înseamnă că sunt o sursă excelentă de proteine complete. Deși majoritatea nutrienților se găsesc în gălbenuș, proteinele sunt conținute de albuș. Fiecare ou fiert are foarte multe vitamine și minerale, iar un ou de aproximativ 50g conține:

  • 77 de calorii;
  •  0,6g de carbohidrați;
  •  5,3g de grăsimi totale;
  • 2g de grăsimi mononesaturate;
  • 1,6g de grăsimi saturate;
  • 212mg de colesterol;
  • 6,3g de proteine;
  • 6% din necesarul zilnic de vitamina A;
  • 15% din necesarul zilnic de vitamina B2 (riboflavină);
  • 9% din necesarul zilnic de vitamina B12;
  • 7% din necesarul zilnic de vitamina B5 (acid pantotenic);
  • 9% din necesarul zilnic de fosfor;
  • 27% din necesarul zilnic de colină;
  • 2% din necesarul zilnic de seleniu.