Home » Cum să faci orice » Cât poate sta un angajat român în concediu fără plată. Detaliul esențial de care e bine să țină cont

Cât poate sta un angajat român în concediu fără plată. Detaliul esențial de care e bine să țină cont

Alexandru Cazacu / 07.09.2021, 08:45
Cât poate sta un angajat român în concediu fără plată. Detaliul esențial de care e bine să țină cont

Dacă din diferite motive te-ai decis să îți iei un concediu fără plată, trebuie să știi următoarele lucruri. Află mai departe, cât timp poate să stea un angajat român în concediu fără plată și care sunt aspectele de trebuie să țină cont toate persoanele care doresc să își ia un astfel de concediu.

Cât poate sta un angajat din România în concediu fără plată

Conform Codului muncii, toți angajații au dreptul la concediu fără plată pentru rezolvarea unor situații personale sau pentru studii și formare profesională. Cu toate acestea, potrivit legislației, nu există o limită a perioadei în care angajatul poate să stea în concediu fără plată. Acest lucru rămâne la latitudinea părților. De asemenea, concediul fără plată nu se poate impune de către angajator (cum se întâmplă de multe ori).

Mai exact, Codul muncii prevede că ”pentru rezolvarea unor situații personale salariații au dreptul la concedii fără plată. Durata concediului fără plată se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”.

După cum spuneam anterior, legislație nu se arată o limită de zile în ceea ce privește concediul fără plată a unui salariat. Aceasta ar trebui să fie regăsită în contractul de muncă (dacă există unul) sau în regulamentul intern, potrivit avocatnet.ro.

Cât poate sta un salariat român în concediu fără plată
Cât timp poate sta un angajat în concediu fără plată

Concediile fără plată se scad din vechimea în muncă

Este foarte important să menționăm faptul că, a lua concediu fără plată nu înseamnă a lipsi nemotivat de la muncă. În primul rând, acesta se poate lua pentru ca salariatul să-și rezolva unele probleme personale, în timp ce, în al doilea caz vorbim despre o abatere disciplinară.

De asemenea, Codul muncii prevede că un contract individual de muncă poate fi suspendat de comun acord între angajat și angajator, în cazul concediului fără plată pentru studii sau interese personale. Totodată, se pot acorda concedii fără plată și pentru formare profesională.

Este important ca salariații să știe că concediile fără plată se scad din vechimea în muncă. Însă, excepție de la această regulă o fac concediile fără plată pentru formare profesională, acordate potrivit legislației.

Rechemarea din concediul fără plată

În ceea ce privește rechemarea din concediul fără plată, aceasta ar trebui să fie tranșată în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern. Însă ce putem face atunci când nu există nici unul dintre acestea? Ei bine, dacă angajatul vrea să revină la muncă înainte de termenul stabilit, trebuie să facă o cerere la angajator, care poate fi sau aprobată. Chiar și invers este valabil acest lucru, în cazul în care angajatorul vrea ca salariatul să revină mai repede la servici, va fi nevoie de acordul părților.

Cu toate acestea, după cum am precizat și în rândurile de mai sus, concediul fără plată nu poate fi impus de către angajator. Însă, se întâmplă adesea ca angajaților să li se spună că sunt ”băgați” în concediu fără plată. Ei bine, trebuie să știți că acest lucru este cu siguranță un abuz din partea angajatorului, mai scrie sursa citată.