Home » Știri » Știri sociale » Cum poți să afli cât ai cotizat la pensie. Modalitatea simplă prin care verifici ce vechime ai acumulat în muncă

Cum poți să afli cât ai cotizat la pensie. Modalitatea simplă prin care verifici ce vechime ai acumulat în muncă

Manolică Anca / 24.08.2021, 09:55
Cum poți să afli cât ai cotizat la pensie. Modalitatea simplă prin care verifici ce vechime ai acumulat în muncă

Casa Națională de Pensii Publice a trecut printr-un amplu proces de digitalizare prin intermediul căruia îți este mult mai ușor să îți înțelegi relația cu angajatorul, dar, mai ales, vei afla cu certitudine cât de aproape este mometul pensionării. Practic, poți afla la orice oră cât ai cotizat la pensie și câtă vechime ai acumulat.

Metoda simplă prin care verifici cât ai cotizat la pensie

Orice salariat din România poate afla ce vechime în muncă a adunat pentru pensia de stat. Și totul în numai câțiva pași simpli! Tot ce trebuie să facă este să își creeze un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), care informează în detaliu despre vechimea acumulată, prezentată fie ca situație lunară, fie ca situație anuală. Dar hai să vedem care sunt toți pașii care trebuie urmați.

Așadar, este necesară crearea unui cont de utilizator pe site-ul CNPP. În acest sens, se cere completarea unui formular online care trebuie ulterior tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii. Ulterior, vei primi un e-mail prin care să poți seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP.

Cum poți să afli cât ai cotizat la pensie
Cum poți să afli cât ai cotizat la pensie

Toți pașii de urmat

După aceea, totul este mai mult decât simplu.

1.  Primul pas este autentificarea în contul de utilizator. Apasă pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului și vei vedea ca se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai pus pentru contul tău, iar apoi apasă pe „Autentificare”.

2.  Odată logat în cont, vei vedea un meniu în partea stângă în care trebuie să selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”.

3.  Aici, vei putea opta fie pentru un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând din aprilie 2001, fie pentru unul cu stagiile anuale de cotizare. Apeși pe stagii lunare sau pe stagii anuale și apoi apeși „Generează raport actualizat”.

4.  În primul fișier vezi situația vechimii din fiecare lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală în muncă acumulată), din aprilie 2001 și până în prezent, iar în al doilea caz vezi situația anuală, fără detalii lunare. Dacă vrei să vezi situația de dinaintea lunii aprilie 2001, trebuie să selectezi „Informații din carnetul de muncă” și apoi să apeși pe „Generează raport actualizat”. Asta din cauză că, din aprilie 2001, s-a renunțat la vechile carnete de muncă și s-a trecut la evidența electronică a muncii (datele raportate de angajatori prin declarația 112).

5.  După ce ai făcut cererea unuia sau a mai multe rapoarte actualizate, va trebui să aștepți câteva minute până se generează efectiv în sistem și devine disponibil în contul tău. Imediat ce raportul este gata, vei fi notificat printr-un e-mail și vei putea descărca raportul, în format PDF, din contul de pe site. Practic, mergi înapoi în pagina în care ai cerut generarea raportului și acolo vei găsi fișierul solicitat.

Atenție! Munca la negru este una nedeclarată, ceea ce înseamnă că angajatorul nu declară și nu plătește contribuția acestor angajați la pensii. Așadar, cei care lucrează la negru nu cotizează efectiv la sistemul de pensii publice.