Home » Cum să faci orice » Cumpărare vechime pensie. Cine sunt românii care își pot cumpăra vechime în muncă și cât costă de fapt

Cumpărare vechime pensie. Cine sunt românii care își pot cumpăra vechime în muncă și cât costă de fapt

Alexandru Cazacu / 23.06.2021, 14:41
Cumpărare vechime pensie. Cine sunt românii care își pot cumpăra vechime în muncă și cât costă de fapt

Marți, președintele României a promulgat legea cu privire la cumpărarea vechimii în muncă pentru pensie, care a fost adoptată de Parlament în luna mai 2021. Cine poate să cumpere vechime în muncă, dar și cât costă aceasta, vei afla mai departe.

Cumpărare vechime pensie. Cine sunt românii care își pot cumpăra vechime în muncă

În primul rând, este important să menționăm că nu oricine poate să își cumpere vechime în muncă, ci doar cei care nu s-au pensionat încă. De asemenea, acest lucru îl pot face și persoanele care nu au realizat un stagiu de cotizare în sistemul de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în România, în Uniunea Europeană.

Modificarea adusă legii este legată de data până la care se poate cumpăra vechimea în muncă, adică 31 august 2023. Bineînțeles, este vorba despre plata contribuției de asigurări sociale datorate care se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în trei tranșe lunare. Acestea fiind spuse, haideți să vedem cine poate să cumpere vechimea în muncă.

Cine poate cumpăra vechime în muncă

Persoanele de peste 18 ani care au goluri în cartea de muncă și vor să le completeze, pot cumpăra vechime în orice perioadă le lipsesc anii. De asemenea, perioada maximă cumpărată nu poate depăși cumulat 6 ani, iar persoanele care vor să facă asta trebuie să facă o cerere la Casele Județene de Pensii de care aparțin.

Potrivit legii, ”poate încheia contract de asigurare socială, în temeiul acestui act normativ, orice persoană, indiferent de cetățenie, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și Casa Județeană de Pensii, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei interesate ori, după caz, a mandatarului”.

Cine sunt românii care pot cumpăra vechime în muncă
Cine sunt românii care pot cumpăra vechime în muncă

Cât costă vechimea în muncă

Nu mai puțin de 6.000 de persoane și-au cumpărat până în prezent vechime în muncă, în valoare de 50 de milioane de lei. Șase ani de vechime în muncă între anii 2013 și 2018 costă 23.200 de lei, iar plata se poate face într-o singură tranșă sau eșalonat, în trei tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. De asemenea, plata vechimii se poate efectua prin orice mijloc de plată, inclusiv numerar la casieria casei teritoriale de pensii.

”Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”, se mai arată în lege.