Home » Știri » Știri sociale » Cum poți afla ce vechime ai acumulat în muncă pentru pensia ta. Metoda simplă

Cum poți afla ce vechime ai acumulat în muncă pentru pensia ta. Metoda simplă

Manolică Anca / 12.08.2021, 12:35
Cum poți afla ce vechime ai acumulat în muncă pentru pensia ta. Metoda simplă

Vrei sa afli singur ce vechime în muncă ai acumulat pentru pensia ta? Ei bine, este foarte simplu și o poți face chiar de la tine acasă, fără a mai fi nevoie să stai de fiecare dată la cozile interminabile de la ghișeele Casei Naționale de Pensii. Iată cum, în râdurile de mai jos.

Află simplu ce vechime ai acumulat în muncă pentru pensia ta

Orice salariat din România poate afla ce vechime în muncă a adunat pentru pensia de stat . Și totul în doar câțiva pași simpli! Ei bine, tot ce trebuie să facă este să își creeze un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), care te informează în detaliu despre vechimea acumulată, prezentată fie ca situație lunară, fie ca situație anuală. Dar hai să vedem care sunt toți pașii care trebuie urmați.

Așa cum am spus mai sus, este necesară crearea unui cont de utilizator pe site-ul CNPP, pentru a putea vedea vechimea ta în muncă înregistrată în evidențele autorităților. În acest sens, se cere completarea unui formular online care mai apoi se tipărește și se prezintă, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii. Ulterior, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, iar după aceea vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP.

1.  Primul pas este autentificarea în contul de utilizator. Apasă pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului și vei vedea ca se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai setat pentru contul tău, iar apoi apasă pe „Autentificare”.

2.  Odată logat în cont, vei vedea un meniu în partea stângă a paginii în care trebuie să selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”.

3.  Aici, vei putea opta fie pentru un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând din aprilie 2001, fie pebtru unul cu stagiile anuale de cotizare. Apeși pe stagii lunare sau pe stagii anuale și apoi dai „Generează raport actualizat”.

Pașii simpli prin care poți afla ce vechime ai acumulat în muncă pentru pensia ta
Pașii simpli prin care poți afla ce vechime ai acumulat în muncă pentru pensia ta

4.  În primul fișier vezi situația vechimii din fiecare lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală în muncă acumulată), din aprilie 2001 și până în prezent, iar în al doilea caz vezi situația anuală, fără detalii lunare. Dacă vrei să vezi situația de dinaintea lunii aprilie 2001, trebuie să selectezi „Informații din carnetul de muncă” și apoi să apeși pe „Generează raport actualizat”.

5.  După ce ai făcut solicitarea unuia sau a mai multe rapoarte actualizate, este necesar să aștepți câteva minute până se generează efectiv în sistem și devine disponibil în contul tău. Imediat ce raportul este gata, vei fi notificat printr-un e-mail și vei putea descărca raportul, în format PDF, din contul de pe site. Practic, mergi înapoi în pagina în care ai cerut generarea raportului și acolo vei găsi fișierul solicitat.

Important de știut! Munca la negru este una nedeclarată, ceea ce înseamnă că salariații care au acceptat aceste condiții sunt conștienți de faptul că angajatorul nu declară și nu plătește plătește contribuția lor la pensii. Așadar, cei care lucrează la negru nu cotizează efectiv la sistemul de pensii publice. Și potrivit Codului muncii, în acest caz, atât angajatorul, cât și salariatul sunt pasibili de amendă din partea autorităților statului, informează avocatnet.ro