Home » Cum să faci orice » Ce despăgubiri poți primi de la CFR, în cazul în care trenul tău are întârzieri mari și tu ai ceva important de făcut

Ce despăgubiri poți primi de la CFR, în cazul în care trenul tău are întârzieri mari și tu ai ceva important de făcut

Alexandru Cazacu / 10.08.2021, 11:21
Ce despăgubiri poți primi de la CFR, în cazul în care trenul tău are întârzieri mari și tu ai ceva important de făcut

Știați că, în cazul în care trenul nu ajunge la timp la destinație din cauza transportatorului, aveți dreptul la despăgubire pentru întârziere? Hai să vedem totuși ce despăgubiri poți primești, cum să intri în posesia acestora și ce condiții trebuie să îndeplinești, dacă trenul a avut întârzieri.

Dacă trenul întârzie din cauza transportatorului, călătorii au dreptul la despăgubire

După cum spuneam și mai sus, dacă v-ați programat o călătorie cu trenul, iar acesta a ajuns la destinație cu întârziere din cauza companiei de transport feroviar, ai dreptul la o despăgubire. După cum scrie pe site-ul CFR, aceasta este echivalentă cu:

  • 25% din prețul de transport pentru trenul întârziat, dacă întârzierea este cuprinsă între 60 și 119 minute;
  • 50% din prețul de transport pentru trenul întârziat dacă întârzierea este de 120 de
    minute sau mai mult.

Cu toate acestea, este important să menționăm și faptul că, nu ai dreptul la o astfel de despăgubire dacă ai fost informat despre întârziere înainte de a cumpăra biletul sau atunci când întârzierea care se datorează continuării călătoriei la bordul unui alt tren sau redirecționării nu depășește 60 de minute.

De asemenea, despăgubirile nu vor fi plătite de către transportator dacă valoarea acestora este mai mică de echivalentul a 4 euro, iar responsabil pentru plata despăgubirii este transportatorul emitent al legitimației de călătorie.

Ce despăgubiri poți primi de la CFR, dacă trenul tău are întârzieri mari
Ce despăgubiri poți primi de la CFR, dacă trenul tău are întârzieri mari

Unde trebuie să facem cererea de despăgubire

Dacă trenul cu care ai călătorit a avut întârziere și vrei să faci o astfel de cerere de despăgubire, trebuie să știi că aceasta trebuie trimisă la transportatorul emitent al legitimației de călătorie. Cu toate acestea, ea poate fi depusă și la unul din transportatorii participanți la transport, care ulterior o va înainta transportatorului responsabil pentru soluționare.

Ei bine, în ceea ce privește termenul maxim pentru înregistrarea unei cererii de despăgubire pentru întârzierea trenului, la unul din transportatorii participanți la contractul de transport, acesta este de maxim două luni de la terminarea călătoriei sau de la ultima zi de valabilitate a biletului.

Așadar, transportatorul emitent al legitimației de călătorie va trimite un răspuns la cererea de despăgubire în termen de 1 lună până la cel mult 3 luni (dacă sunt necesare alte documente justificative pentru soluționare).

De unde se poate obține formularul

Un formular dedicat pentru cererea de despăgubire pentru întârziere poate fi descărcat de pe site-ul CFR Calatori. Însă acesta poate fi solicitat și în stațiile și agențiile de voiaj unde se vând bilete de călătorie pentru traficul internațional.

Este important să menționăm și că pentru a obține despăgubirea, în cererea de despăgubire pentru întârzierea trenului va fi menționată durata întârzierii trenului, validată de personalul căii ferate din stația unde s-a înregistrat întârzierea. De asemenea, în eventualitatea solicitării unor informații suplimentare se recomandă ca pe cererea de despăgubire să fie menționată și o adresă de email unde să puteți fi contactați.

Pentru a vă informa cu privire la circulația trenurilor în ziua curentă, accesați site-ul CFR, unde puteți să obțineți informații despre trenurile aflate în circulație. Scrieți numărul trenului în câmpul aferent și apăsați butonul ”Informații tren”.