Ce înseamnă și de ce este importantă tasta 5 de la bancomat. Îți arată un detaliu crucial

de:
11 04. 2022, 13:47
De ce este importantă tasta 5 de la bancomat

În ultima vreme, bancomatele au devenit din ce în ce mai utilizate în țara noastră. Așadar, mulți oameni folosesc aceste aparate fără să se gândească că ceva ar putea merge prost. În acest articol vei afla ce reprezintă tastele de pe bancomate. De asemenea, în rândurile de mai jos îți vom ce înseamnă și de ce importantă tasta 5 de la bancomat. În caz că nu știai, aceasta îți arată un detaliu foarte important.

Ce înseamnă și de ce este importantă tasta 5 de la bancomat

După cum spuneam, ATM-urile sunt din ce în ce mai des folosite în România, fiind întâlnite aproape la orice colț de stradă. În caz că vă întrebați care este cea mai importantă componentă a unui bancomat, vă răspundem noi la această întrebare.

Mai exact, principalul scop al bancomatelor este acela de a da numerar clienților, așa că distribuitorul de numerar este cea mai importantă parte a unui astfel de aparat. Însă la fel de importantă este și tasta 5 de la bancomat. Pentru a afla de este atât de importantă această tastă, trebuie, mai întâi, să vedem ce reprezintă tastele unui ATM.

Ce rol au tastele de pe bancomat

Concret, tastele sau seturile de numere binare sunt folosite pentru a se asigura securitatea codului PIN. Astfel, pentru a reduce riscul de fraudă, majoritatea rețelelor EFT solicită operatorilor utilizarea unei chei unice pentru fiecare bancomat.

Conform specialiștilor în domeniu, nu ar trebui să existe două ATM-uri într-o rețea care să aibă aceeași cheie. Deși producătorii aparatelor oferă chei unice pentru încuietorile fizice de pe carcasa bancomatelor, doar o parte din instituții sau comercianți le comandă, iar de cele mai multe ori se folosesc chei universale, potrivit playtech.ro.

De ce este foarte importantă tasta 5 de la bancomat

Din fericire, în cazul bancomatelor, există o tastă foarte importantă, iar aceasta este tasta „5”. De ce spunem asta? Ei bine, în ultima vreme au apărut tot felul metode de fraudare ale bancomatelor, iar tasta respectivă ne poate arăta adevărul despre ATM-ul respectiv.

Pentru unele escrocherii, hoții falsifică bancomatele, iar clientul nu poate observa acest lucru. Ba chiar mai mult de atât, până și meniul bancomatelor poate fi identic cu cel original. Așadar, înainte de a utiliza aparatul este recomandat să tragi ușor de tastatură. Dacă aceasta nu este originală se va desprinde.

În ceea ce privește tasta 5 a bancomatului, dacă este originală va prezenta o ușoară denivelare. Pe de altă parte, tastatura necorespunzătoare este perfect netedă.

De ce este foarte importantă tasta 5 de la bancomat

Cum ți se pot fura datele de pe card

De cele mai multe ori, escrocheriile de la bancomate implică furtul numerelor de card și al PIN-ului. Skimming-ul, de exemplu, presupune copierea datelor stocate pe banda magnetică a cardului, utilizând dispozitive electronice speciale. Oamenii legii susțin că, pentru această metodă, hoții instalează astfel de dispozitive la bancomate sau POS-uri.

Datele copiate de pe banda magnetică pot fi folosite ulterior pentru realizarea unor noi cărți de credit. Există mai multe variante ale acestei metode, tocmai de aceea este bine să folosim tasta 5 de la bancomate pentru a verifica dacă ATM-ul este unul sigur.