Home » Cum să faci orice » Ce rugăciune se citește de Înălțarea Domnului. Face minuni

Ce rugăciune se citește de Înălțarea Domnului. Face minuni

Alexandru Cazacu / 02.06.2022, 07:40
Ce rugăciune se citește de Înălțarea Domnului. Face minuni

În fiecare an, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului la 40 de zile de la Sfintele Paști. Anul acesta, ziua praznicului Înălțării Mântuitorului se celebrează pe data de 2 iunie. Cu această ocazie, oamenii se salută spunând „Hristos a înălțat!” – „Adevărat s-a înălțat!”. În această zi de mare sărbătoare, credincioșii rostesc o rugăciune frumoasă, despre care se spune că face minuni. Haideți să vedem cum sună aceasta.

Ce rugăciune se citește de Înălțarea Domnului

Înălțarea Mântuitorului la ceruri este unul dintre cele mai importante praznice de peste an ale creștinilor. Conform credinței populare, cerurile sunt deschise de la Paște și până la Înălțarea Domnului, iar sufletele celor decedați care au venit acasă în ziua Învierii Mântuitorului se întorc acum în Rai.

Cu ocazia acestei sărbători, credincioșii dau de pomană pentru cei trecuți în neființă, iar printre alimentele împărțite se numără și ouăle roșii, pasca și plăcintele. Se spune că pomana făcută astăzi reprezintă bucatele pe care cei care nu mai sunt printre noi le iau cu ei în Rai. De Înălțare este bine să rostești o rugăciune de mare ajutor și care poate face minuni pentru cei care trec prin perioade de mari încercări. Iată cum sună aceasta.

Rugăciune de Înălțarea Domnului

„Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălțimile cerești pentru a noastră mântuire și hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele și prealuminoasele zile ale învierii Tale și, iarăși, după săvârșirea slujirii Tale pământești, Te-ai înălțat cu slavă de la noi la ceruri și ai șezut de-a dreapta lui Dumnezeu și Tatălui! În această senină și atotluminoasă zi a Dumnezeieștii Tale Înălțări la ceruri, pământul prăznuiește și saltă, cerul se bucură astăzi de Înălțarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată și înălțată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte și tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învrednicește-ne și pe noi, neputincioșii, care gândim încă la cele pământești și săvârșim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoșătoarea Ta înălțare la cer, grijile cele trupești și cele lumești să le lepădăm și împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer și, cu toată inima și cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini și călători, plecați din casa Părintească în țara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălțarea Ta, să însuflețești conștiința noastră, să ne scoți din robia acestui trup și a acestei lumi păcătoase și să ne învrednicești să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământești; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ție, Domnului și Dumnezeului nostru, să-Ți slujim și să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului și trecând vămile văzduhului, să dobândim cereștile Tale locașuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii și Îngerii și cu toți Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Ce rugăciune se rostește de Înălțarea Domnului
Ce rugăciune se rostește de Înălțarea Domnului

Despre Înălțarea Domnului

Înălțarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. După cum am menționat și anterior, în aceasta zi creștinii se salută cu „Hristos S-a inaltat!” si „Adevarat S-a inaltat!”.

Conform cărților sfinte, Iisus Hristos s-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, iar la minune au fost martori apostolii săi. Atunci, doi îngeri le-au vorbit ucenicilor despre cea de-a doua venire a Mântuitorului, pentru ca ei să nu se lase copleșiți de durere.

Conform Sfintei Scripturi, Hristos și-a ridicat mâinile și i-a binecuvântat pe apostoli. În timp ce se înălța la cer, un nor l-a făcut nevăzut pentru ochii ucenicilor săi, potrivit creștinortodox.ro.