Home » Cum să faci orice » Cea mai bună rețetă de sarmale pentru masa de sărbători. Trucul secret, dezvăluit de chef Sorin Bontea

Cea mai bună rețetă de sarmale pentru masa de sărbători. Trucul secret, dezvăluit de chef Sorin Bontea

Toader Mihai / 23.12.2021, 08:06
Cea mai bună rețetă de sarmale pentru masa de sărbători. Trucul secret, dezvăluit de chef Sorin Bontea

Mai sunt doar două zile până la Crăciun, iar multe dintre gospodinele din România au început deja să pregătească diverse preparate pentru masa de Crăciun. După cum bine știm, sarmalele se numără printre cele mai apreciate bucate ale românilor și nu mulți sunt cei care ar refuza o porție de sarmale cu mămăliguță și smântână. În acest context, noi vă vom prezenta în continuare cea mai bună rețetă de sarmale pentru masa de sărbători.

Cea mai bună rețetă de sarmale. Acesta este preparatul perfect pentru masa de sărbători

Deși sarmalele au devenit foarte populare în România, fiind considerate o mâncare tradițională românească, ele își au originea în orientul mijlociu. În țara noastră, acest minunat preparat nu lipsește de pe mesele de sărbătoare și este apreciat în toate regiunile. Chef Sorin Bontea a dezvăluit o rețetă de sarmale absolut incredibilă. Pentru un plus de savoare, el folosește un amestec de carne de porc și vită, iar printre sarmale pune și costiță afumată. Iată cum se prepară cele mai gustoase sarmale și ce ingrediente vom folosi.

Ingrediente:

  • 600 g carne tocată
  • 1/2 ceașcă de orez
  • costiță afumată
  • 2-3 kilograme de varză murată
  • 200 g ceapă
  • ulei
  • 2-3 linguri bulion
  • 2 frunze de dafin
  • cimbru și mărar
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Pentru început, vom curăța varza de primele frunze și de cotoare, iar apoi alegem foile pe care le vom folosi la sarmale. Gustăm varza, iar în cazul în este prea sărată sau prea acră, o vom pune la desărat în apă caldă pentru aproximativ 1 oră.

Între timp curățăm și tocăm mărunt ceapa, iar apoi o vom pune la călit la foc mic într-o cratiță cu puțin ulei. Spălăm orezul în apă rece, iar când ceapa s-a călit și a devenit sticloasă îl vom adăuga și pe acesta în cratiță. Lăsăm la foc mic pentru circa două minute, amestecând continuu pentru a nu se prinde de tigaie.

Într-un bol încăpător, punem mai întâi carnea, iar peste aceasta vom adăuga ceapa și orezul, piper după gust, cimbru uscat, mărar și o ceșcuță de apă rece. Pentru a da culoare compoziției, punem în aceasta și o lingură de bulion, însă putem renunța la ea. Am lăsat sarea la urmă, pentru că unii dintre noi am putea avea o varză foarte sărată, așa că trebuie să avem grijă câtă sare adăugăm în compoziție. Amestecăm bine toate ingredientele și ne apucăm de făcut sarmalele.

Cea mai bună rețetă de sarmale
Cea mai bună rețetă de sarmale. Acestea sunt perfecte pentru masa de Crăciun

După ce am terminat, vom toca frunzele de varză rămase și le vom așeza pe fundul oalei cu sarmale, având grijă să păstrăm câteva pentru stratul de deasupra. Peste varză tocată, vom pune un rând de sarmale, apoi unul de costiță. Evident, ultimul strat va fi, după cum spuneam, de varză tocată. Amestecăm bulionul cu puțină apă, punem frunzele de dafin și presărăm câteva boabe de piper.

Punem oala pe aragaz la foc mic și lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 2 ore. Cu toate acestea, din când în când vom verifica sarmalele și vom completa cu apă. De asemenea, învârtim din când în când oala, ca să nu se lipească sarmalele, potrivit antena3.ro.