Home » Cum să faci orice » Cele mai mari greșeli pe care le fac bucătarii începători atunci când gătesc sarmale

Cele mai mari greșeli pe care le fac bucătarii începători atunci când gătesc sarmale

Alexandru Cazacu / 01.07.2021, 12:12
Cele mai mari greșeli pe care le fac bucătarii începători atunci când gătesc sarmale

Atât la ocazii speciale cât și în zilele obișnuite, sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor. Considerate ca fiind o mâncare tradițională, se pare că sarmalele ar fi împrumutate de români din bucătăria orientală. Cu toate acestea, haideți să vedem care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac unele persoane mai puțin experimentate atunci când fac sarmale.

Greșeli pe care le fac unele persoane atunci când gătesc sarmale

Așadar dacă ți-am făcut poftă de o porție de sarmale delicioase, în următoarele rânduri îți vom veni în ajutor și cu câteva sfaturi practice, pe care dacă le vei respecta, cu siguranță vei obține un preparat deosebit. Practic, noi îți vom spune ce nu trebuie să faci atunci când gătești sarmale. Iată care sunt unele dintre cele mai des întâlnite greșeli ale celor care fac sarmale pentru prima oară.

Deși sunt extrem de delicioase, sarmalele nu sunt chiar așa de ușor de făcut. Acestea se prepară din mai multe feluri de carne tocată, orez, ceapă și diferite condimente, după care se înfășoară în frunze de varză, foi de viță sau frunze de ștevie.

Ce să nu faci atunci când gătești sarmale

Potrivit specialiștilor în arta culinară, o greșeală comună în prepararea sarmalelor o reprezintă folosirea unui singur tip de carne. Cei care gătesc acest fel de mâncare sunt de părere că cel mai bun amestec de carne tocată pentru sarmale este cel de carne de vită și porc.

Deoarece carnea de porc este mai grasă și vita mai slabă, acestea se completează perfect, după cum spun unii bucătari. Totodată, pentru un gust deosebit atunci când puneți la fiert sarmalele puteți pune printre ele și bucăți de costiță sar carne puțin mai grasă, deoarece grăsimea se va scurge peste sarmalele din oală și va da un gust extraordinar.

Ce greșeli poți face atunci când gătești sarmale
Greșeli pe care le fac unele persoane atunci când gătesc sarmale

De asemenea, o altă greșeală pe care o fac cei care gătesc sarmale pentru prima oară este faptul că, cei care prepară sarmale cu frunză de varză murată adaugă mai multă sare de cât ar trebui în compoziție. Așadar trebuie neapărat să ținem cont de faptul că varza murată este deja foarte sărată.

Greșeli pe care le poți face atunci când gătești sarmale

De asemenea, mulți începători nu pun un ou  în compoziție, care are rolul de a o lega. Cu toate acestea, înainte de fi adăugat în compoziția de sarmale, oul se bate puțin, ca albușul să nu rămână întreg.

Chiar și pregătirea cepei într-un mod necorespunzător poate duce la un preparat necalitativ. De exemplu, o greșeală pe care o fac mulți începători este călirea cepei mai mult decât ar trebui. În acest caz sarmalele vor căpăta un gust mai dulceag.

Totodată, unii mai greșesc și atunci când fierb sarmalele, deoarece le fierb mai mult decât este nevoie, iar acestea devin sfărâmicioase și se vor scoate cu greu din oală. Pe de altă parte, dacă nu sunt lăsate suficient pe foc, atât frunza, cât și carnea nu vor fierbe cum trebuie. În mod normal, sarmalele fierb în jur de trei ore, însă asta depinde de mai mulți factori, de aceea este recomandat să le gustați.