Home » Cum să faci orice » Cum ajungi stewardesă. Ce criterii și ce pași trebuie să îndeplinești, dacă vrei să urmezi această meserie

Cum ajungi stewardesă. Ce criterii și ce pași trebuie să îndeplinești, dacă vrei să urmezi această meserie

Ileana Mladinoiu / 07.11.2022, 15:59
Cum ajungi stewardesă. Ce criterii și ce pași trebuie să îndeplinești, dacă vrei să urmezi această meserie

Cum ajungi stewardesă, tot ce trebuie să știi. Stewardesele sau însoțitoarele de bord fac parte din echipajul de zbor al unei aeronave și au ca misiune asigurarea confortului și securitatea pasagerilor. Ele pot interveni în toate etapele unui zbor, informându-i pe aceştia despre evoluția zborului, răspunzând cu promptitudine solicitărilor venite dinspre călători.

Cum ajungi stewardesă. Pașii esențiali de urmat

Abilitățile necesare pentru a deveni stewardesă

Pentru a exercita profesia de stewardesă este necesar să dai dovadă de calm, cât de o bună rezistență fizică și psihică. Probleme apar în timpul gestionării incidentelor, dar nu numai.

Modul de viață este foarte constrângător: program de lucru eșalonat, cu multe curse de zbor și pauze limitate, schimbări climatice, respectarea tuturor sarcinilor ce cuprind servirea mesei și a băuturilor, întreținerea, administrarea, vânzarea produselor de snackbar disponibile pe durata zborului, distribuirea de ziare, reviste, echipamente pentru vizionarea unor filme, cooperarea cu ceilalți membri ai echipajului în situații neprevăzute.

Criterii și pași pentru a ajunge stewardesă

Vârsta de angajare

Poți ajunge însoțitor de bord începând cu vârsta de 18 ani, dacă dorești să lucrezi în spațiul european, sau de la vârsta de 21 de ani, când optezi să lucrezi în cadrul unei companii din Orient. Vârsta maximă de angajare este de 35 de ani în companiile din Orient și de 40 de ani în companiile europene.

Înălțimea

Înălțimea diferă de la o companie aeriană la alta. În general, înălțimea minimă recomandată este 160 de cm pentru fete și 175 de cm pentru băieți. Sunt companii care aplică regula 212: trebuie să atingi cu brațul întins înălțimea de 212 cm, fără încălțăminte, dar te poți ridica și pe vârfuri.

Semne distinctive

În general, se consideră că nu este o problemă dacă ai semne distinctive (tatuaje, cicatrici sau semne din naștere). Important este ca acestea să nu fie vizibile în momentul în care porți uniforma companiei aeriene. Să nu ai probleme cu dantura: dinți lipsă, carii, aparat dentar. În cazul companiei Qatar, tatuajele sunt strict interzise, indiferent dacă sunt vizibile sau nu.

Cunoașterea limbii engleze

Dacă te prezinți la interviul de angajare, recrutorii înțeleg foarte bine că nu ești vorbitor nativ de limba engleză, dar e recomandat ca nivelul la care te situezi să fie cel puțin mediu. Întreg limbajul aviatic este în limba engleză și toată comunicarea între membrii echipajului se face în această limbă. Iată de ce un nivel mediu de vorbire a limbii este obligatoriu. Cunoaşterea altor limbi străine reprezintă un avantaj, însă fără limba engleză nu poți participa nici măcar la recrutare.

Educație şi antrenament

Antrenamentul durează câteva sute de ore. Cursul acoperă cunoștințe generale ale reglementărilor aviatice și aeronautice, comunicații, operarea echipajului, supravegherea pasagerilor și a cabinei, primul ajutor, detectarea materialelor periculoase, ignifuge. Ca sa devii stewardesă trebuie să ai atestatul de absolvire a 12 clase.

Starea de sănătate

Trebuie să fie foarte bună, dovedită prin adeverință medicală de la un cabinet medical certificat EASA. Vederea să fie bună şi ochii ageri. Cu mult timp în urmă nu erau acceptate persoanele care purtau ochelari. În principiu, se recomandă ca dioptriile să fie cuprinse între maximum +/- 4 (în funcție de limitele impuse de companii, se poate merge chiar și până la +/-5). Dacă dioptriile tale depășesc aceste valori sunt foarte puține șanse să fii angajat de compania aeriană.

Memoria viitoarei însoţitoare de bord trebuie să fie foarte bună, deoarece va învăța aproape totul despre avioane, despre intervenții în caz de accidente și despre tehnicile de salvare. Experiența anterioară este un avantaj, deoarece meseria de stewardesă presupune interacțiunea cu diverse tipologii de oameni, inclusiv cu oameni suferinzi, nervoși sau agresivi.

Orice însoțitor de bord trebuie să știe să înoate bine, în situația extremă în care avionul se prăbușește în mare sau în ocean. În cadrul cursurilor de înot, se fac simulări în care stewardesele trebuie să știe să înoate, indiferent dacă poartă sau nu vesta de salvare.

Cum ajungi stewardesă. Alte abilități necesare

Multă răbdare și fermitate atunci când oamenii intră în panică, când li se face rău în avion sau când copiii se sperie și plâng. Capacitatea de a gestiona tot felul de situații, inclusiv acelea în care un pasager devine recalcitrant și refuză să respecte ordinele căpitanului.

Recapitularea condițiilor generale solicitate de companiile aeriene

  • Vârsta: minim 18 ani;
  • Înălțimea: regula de 210 sau 212 cm;
  • Educație: diploma de bacalaureat;
  • Limbi străine: fluență în limba engleză;
  • Acte necesare: buletin și pașaport fără restricții de circulație

Totuşi, de ce este important un atestat de însoţitor

Succesul de a fi ales pentru angajare în cadrul unei companii constă în suma factorilor menționați mai sus. Însă, cel mai mare avantaj al tău va fi deținerea unui atestat de însoțitor de bord pentru că în cadrul Uniunii Europene este obligatoriu. Deținerea unui atestat de însoțitor de bord te va scoate în evidență și te va face mult mai ușor de angajat decât o persoană necalificată. În plus, angajarea personalului calificat reduce cu mult costurile de instruire ale unei companii.

Dacă toate aceste condiții vor fi îndeplinite, poţi să te inscrii la o scoală, cum ar fi Școala Superioară de Aviație Civilă, unde vei urma cursuri teorietice şi practice la diferite discipline menite să te pregătească pentru a deveni stewardesă.