Home » Cum să faci orice » Cum alegi cea mai bună carne de miel. 4 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere

Cum alegi cea mai bună carne de miel. 4 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere

Alexandru Cazacu / 20.04.2021, 16:13
Cum alegi cea mai bună carne de miel. 4 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere

Paștele ne bate la ușă, iar românilor carnea de miel nu le lipsește de pe mese cu ocazia acestei Sărbători. Dacă și tu faci parte din această categorie, atunci trebuie să știi cum alegi cea mai bună carne de miel. Fie că o cumperi de la supermarket, fie că o achiziționezi de la o stână, trebuie să ai în vedere unele lucruri.

Cum alegi cea mai bună carne de miel

După cum spuneam, mai sunt două săptămâni până la Sărbătorile Pascale. Dacă te numeri printre amatorii de carne de miel și o preferi pe cea gătită de tine, atunci este important să menționăm că este foarte importantă calitatea cărnii. Mai departe îți vom spune ce trebuie să știi atunci când alegi carnea de miel pentru preparatele tale.

În primul rând, dacă vrei să eviți unele riscuri, este recomandat să cumperi carne de miel doar din locurile autorizate sanitar-veterinar. Așadar, dacă ai dubii în privința cărnii pe care urmează să o cumperi, poți cere celui care o vinde un certificat sau o autorizație. Dacă alegi să cumperi carnea de miel din măcelării sau supermarketuri, aceasta trebuie să fie stampilată. Ștampila îți arată faptul că este verificată sanitar-veterinar, adică este sigură pentru consum.

Cum afli dacă carnea de miel a fost congelată

Important de menționat este faptul că, atunci când cumperi carnea din magazin, pe eticheta acesteia trebuie menționată țara de proveniență și data sacrificării. În cazul în care aceasta din urmă lipsește, înseamnă că acea carne a fost congelată apoi decongelată.

O altă modalitate prin care îți poți da seama dacă carnea de miel a fost congelată este atunci când acesta este umedă și lucioasă. Dacă mielul este sacrificat recent, canea este acoperită de o peliculă uscată la exterior. Pe de altă parte, dacă carnea mielului este umedă și lipicioasă, mai mult ca sigur aceasta nu e proaspătă.

De asemenea, un alt lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere este culoarea cărnii. Aceasta trebuie să fie rozalie, iar o culoare închisă, roșiatică sau vineție, poate fi un alt semn că animalul nu a fost sacrificat recent.

Cum alegi cea mai bună carne de miel. Lucruri pe care trebuie să le ai în vedere
Cum alegi cea mai bună carne de miel. Lucruri pe care trebuie să le ai în vedere

Cum alegi cea mai bună carne de miel. Greutatea ideală

Ei bine, dacă ai o familie numeroasă sau te aștepți la un număr mai mare de musafiri la masa de Paște, probabil va trebui să optezi pentru un miel întreg. Dacă alegi să faci acest lucru, trebuie să știi că greutatea ideală, după tăiere, este de 10-13 kilograme.

Pe de altă parte, dacă mielul este mai mic, carnea va conține mult colagen (are o textură gelatinoasă) și purine (care cresc cantitatea de acid uric din organism). Ideal ar fi ca animalul respective să aibă și cap, deoarece ochii sticloși și limpezi sunt un alt indiciu al prospețimii. În cazul în care ochii par cețoși, este recomandat să eviți să cumperi acel animal.

Alegerea organelor

La masa de Paște, românii preferă și unele preparate din organe de miel, precum drobul. Cu toate acestea, ele sunt cele care se alterează cel mai rapid. Așadar, atunci când cumperi organe, trebuie să te asiguri că acestea au o culoare ”vie“, nu mată și să nu au un miros înțepător. De asemena, unele organe pot avea noduli, deci trebuie verificate și în acest sens.