Home » Cum să faci orice » Cum alegi cele mai bune tigăi pentru gătit. 6 sfaturi și criterii care fac diferența în bucătărie

Cum alegi cele mai bune tigăi pentru gătit. 6 sfaturi și criterii care fac diferența în bucătărie

Alexandru Cazacu / 22.02.2022, 10:43
Cum alegi cele mai bune tigăi pentru gătit. 6 sfaturi și criterii care fac diferența în bucătărie

Pentru ca preparatele noastre să fie gustoase nu este nevoie doar de ingrediente și de îndemânare în bucătărie. Chiar și vasele pe care le folosim atunci când gătim sunt la fel de importante. În acest context, noi îți vom spune în rândurile de mai jos cum poți să alegi cele mai bune tigăi. Iată o serie de sfaturi și criterii care îți vor fi de folos.

Cum alegi cele mai bune tigăi pentru gătit

După cum probabil ați observat, în comerț găsim fel și fel de oale și tigăi. Totuși, nu mulți știu ce trebuie să aibă în vedere atunci când aleg tigaia potrivită. Pentru a afla cum să alegem cele mai bune tigăi, trebuie mai întâi să știm ce tipuri de tigăi există, dar și cum trebuie să avem grijă de acestea pentru a le păstra în stare optimă cât mai mult timp. Iată câteva sfaturi și criterii care te pot ajuta din acest punct de vedere.

Tipul tigăii

După cum spuneam, există mai multe tipuri de tigăi, printre care și universală, pentru clătite, pentru grill, wok, tigaia adâncă, cea pentru specialități sau tigaia profesională. Pentru cei care nu fac o pasiune din gătit, o tigaie universală este alegerea perfectă. În aceasta putem găti aproape orice. În acest caz, tigaia de fontă este perfectă, deoarece este foarte rezistentă și ușor de întreținut.

Cum alegi cele mai bune tigăi – diametrul tigăii

Când alegi o tigaie trebuie să ții cont și de diametrul acesteia. Mai exact, dacă nu obișnuiești să gătești foarte mult, poți opta pentru o tigaie cu un diametru cuprins între 26 și 28 de centimetri, deoarece nu vei avea nevoie de una mai mare. Pe lângă toate acestea, tigăile mai mari ocupă mai mult spațiu și sunt mai greu de manevrat.

Sfaturi utile ca să alegi cele mai bune tigăi
Sfaturi utile pentru a alege cele mai bune tigăi

Materialul tigăii

Materialul din care este făcută tigaia este la fel de important. Deși sunt mai ieftine, tigăile din aluminiu și tablă nu sunt neapărat mai calitative, pentru că unele nu rezistă la temperaturi ridicate și se deteriorează. În concluzie, dacă vrei o tigaie bună alege una de fontă, oțel sau cupru.

Greutatea tigăii și fundul dublu

Arareori producătorii menționează greutatea tigăii, însă se spune că o tigaie mai grea este și de o calitate mai ridicată. Cel mai probabil, acesta este și motivul pentru care tigăile de fontă sunt foarte întrebate. Deși nu sunt ușoare, acestea distribuie uniform căldura și o păstrează pentru mai mult timp.

Cu toate că se încălzește mai greu, la fel ca și în cazul tigăilor de fontă, o tigaie cu fundul dublu va păstra căldura pentru o perioadă mai mare de timp, iar aceasta va fi distribuită uniform.

Tigaia antiaderentă 

Majoritatea tigăilor pe care le găsim în magazine au un strat antiaderent, pentru ca preparatele să nu se prindă. Cele mai des întâlnite sunt de teflon sau ceramice, însă există și tigăi tratate cu titaniu sau alte materiale rezistente.

Cum alegi cele mai bune tigăi – mânerul tigăii

Pe lângă toate acestea, cele mai bune tigăi trebuie să aibă un mâner ergonomic și neinflamabil. În plus, dacă mânerul tigăii este din ebonită sau lemn nu se va închinge. Pe de altă parte, dacă acesta e din metal va prelua căldura de la tigaie și se va încinge destul de mult.