Home » Cum să faci orice » Cum poți să prepari clătitele pentru a nu se lipi de tigaie. Acest truc banal te scapă de probleme

Cum poți să prepari clătitele pentru a nu se lipi de tigaie. Acest truc banal te scapă de probleme

Alexandru Cazacu / 04.11.2021, 13:06
Cum poți să prepari clătitele pentru a nu se lipi de tigaie. Acest truc banal te scapă de probleme

Cu siguranță, nu există persoană căreia să nu-i placă clătitele. Cu toate acestea, chiar și celor mai experimentați li se poate întâmpla ca acestea să se lipească de tigaie. Ei bine, noi îți vom spune astăzi cum să prepari clătitele pentru a nu se lipi de tigaie. Cu ajutorul acestui truc banal vei scăpa de griji.

Motivele pentru care clătitele se lipesc de tigaie

Mai întâi, este important să menționăm faptul că, există mai multe motive pentru care clătitele se lipesc de tigaie. Mai exact, acest lucru se întâmplă dacă aluatul nu are o consistență corespunzătoare, iar proporțiile ingredientelor sunt greșite.

De asemenea, tigaia este foarte importantă atunci când prăjim clătitele. Probabilitatea ca acestea să se lipească este mai ridicată dacă tigaia este nouă. Totodată, clătitele se vor lipi dacă tigaia în care vrem să le gătim este zgâriată. Chiar și atunci când nu tigaia nu este destul de fierbinte, clătitele se vor lipi de aceasta. Evident, nu trebuie să uităm de ungerea tigăii cu ulei.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, problema apare când compoziția nu este pregătită corespunzător. De obicei, pentru compoziția de clătite se folosește făină, ouă, apă minerală (sifon), zahăr și ulei.

Cum poți să prepari clătitele pentru a nu se lipi de tigaie

Ei bine, cantitatea de făină este cea care dă textura clătitelor, făcând aluatul mai gros sau mai subțire. De exemplu, atunci când compoziția este prea solidă, în timpul prăjirii, clătitele se pot arde și lipi de tigaie. Pe de altă parte, dacă compoziția este prea lichidă, clătitele vor fi mai subțiri și se pot rupe în timp ce le întoarcem. Chiar dacă rețeta este respectată, tipul de făină poate duce la lipirea clătitelor. Fiecare tip de făină are un procent diferit de gluten, iar cu aceeași cantitate de lichid, compoziția poate deveni mai groasă sau mai lichidă.

De asemenea, ouăle sunt foarte importante la prepararea clătitelor. Lipsa acestora nu afectează doar aspectul și gustul clătitelor, deoarece ouăle leagă bine toate ingredientele. Dacă vâscozitatea este suficientă și aluatul este ”legat bine”, clătitele nu se vor lipi de tigaie.

Iată că am ajuns și la zahăr. Trebuie să fim atenți la cantitatea de zahăr pe care o adăugăm în compoziție, pentru că acesta începe să se caramelizeze la temperaturi ridicare. Așadar, dacă este prea mult zahăr în compoziție, există riscul ca acestea să se lipească.

Totodată, după cum spuneam, tigaia trebuie unsă cu ulei, măcar din când în când. Este important ca și marginile acesteia să fie unse cu ulei, nu doar partea de jos, deoarece clătita se poate prinde de lateral, iar când vrem să o întoarcem, aceasta se poate rupe.

Ce trebuie să faci pentru ca clătitele să nu se lipească de tigaie
Cum poți să faci clătitele ca să nu se lipească de tigaie

Rețetă ușoară de clătite

Pentru a face niște clătite perfecte, demne de un adevărat bucătar, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 căni făină de grâu de calitate înaltă
  • 2 linguri de zahăr
  • 3 – 4 ouă
  • 1 cană de lapte
  • 2 căni de apă minerală (sau sifon)
  • un praf de sare
  • 2 linguri ulei.

Mod de preparare

Mai întâi, vom adăuga laptele și apa minerală într-un bol. Apoi, vom turna făină în ploaie câte puțină, amestecând continuu cu ajutorul unui tel. După ce am încorporat făina adăugăm și restul ingredientelor și mixăm totul bine. Lăsăm aluatul să se odihnească pentru aproximativ 15 minute, după care putem prăji clătitele.