Home » Cum să faci orice » Cum își pot plăti românii taxele și impozitele fără să iasă din casă. Metoda simplă

Cum își pot plăti românii taxele și impozitele fără să iasă din casă. Metoda simplă

Alexandru Cazacu / 04.01.2022, 14:37
Cum își pot plăti românii taxele și impozitele fără să iasă din casă. Metoda simplă

Nici nu a trecut prima săptămână din noul an, iar mulți români au luat cu asalt direcțiile locale de taxe și impozite. Dacă nu ți-ai plătit încă dările către stat și nu vrei să stai la coadă, trebuie să știi că poți face acest lucru chiar din confortul casei tale. Cum își pot plăti românii taxele și impozitele fără să părăsească locuința, poți afla în rândurile de mai jos.

Cum își pot plăti românii taxele și impozitele fără să iasă din casă

De obicei, pentru a nu pierde reducerea de 10% acordată celor care plătesc integral impozitele pe locuință, teren sau mașină, oamenii formează cozi foarte mari la ghișeele direcțiilor de taxe și impozite, chiar din primele zile ale anului. Cu toate acestea, bonificația respectivă este acordată dacă plata se face în primele trei luni ale anului (adică până pe 31 martie).

Așadar, cei care nu și-au plătit impozitele și taxele pot să le plătească în mediul online, iar astfel vor putea evita aglomerația. Mai exact, taxele și impozitele pot fi plătite de acasă sau chiar de la locul de muncă pe platforma ghișeul.ro. Tot ce trebuie să faci este să ai la îndemână actul de identitate și datele unui cont bancar, iar contul pe platformă se creează foarte ușor.

Pentru cei care nu vor să facă un cont pe platformă există și varianta plății fără autentificare. Însă, în acest caz trebuie și știe cu exactitate toate detaliile plății (suma exactă care trebuie achitată, instituția către care se face plata și alte detalii).

Cum să plătești taxele și impozitele online
Cum poți să plătești taxele și impozitele în mediul online. Metoda este foarte simplă și eficientă

Din ce în ce mai mulți români aleg să își plătească taxele în mediul online

În ultima zi a anului trecut, Direcția de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 6 din Capitală a postat pe pagina de un anunț potrivit căruia, în 2022, mai bine de jumătate din locuitorii sectorului își vor achita taxele și impozitele online.

„În 2021, peste 100.000 de locuitori din sectorul 6 au ales să-și plătească taxele online! În anul 2022, unul din doi plătitori de impozite și taxe locale vor folosi Ghiseul.ro! Îți urăm să fii unul dintre ei!”, se arată pe pagina de socializare a Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 6.

Reducere pentru românii care achită integral impozitele pe clădiri, terenuri și mașini, până pe 31 martie

Este important să menționăm faptul că impozitele pe clădiri, terenuri sau mașini se plătesc anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie, inclusiv.

După cum spuneam și anterior, pentru plata anticipată a impozitelor, datorate pentru tot anul, până la data de 31 martie a anului respectiv, contribuabililor li se acordă o bonificație de până la 10% inclusiv. Aceasta este stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Pe de altă parte, potrivit legislației în vigoare, nivelul majorării în caz de întârziere este de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, calculată pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.